Hollywood aan de zijde van de Grieken. Volgens de Grieken.

George Clooney kwam vorige week in Berlijn de nieuwe film voorstellen waarin hij speelt, “Monument Men”, samen met de cast van de film. Clooney speelt in de film een kunstkenner die samen met Matt Damon, John Goodman, Bill Murray en Jean Dujardin de kunstwerken die door de nazi’s zijn gestolen, bij hun rechtmatige eigenaars wil terugbrengen.

Op de persconferentie was ook een Griekse journaliste aanwezig, en het lag natuurlijk voor de hand dat zij de mening van Clooney zou vragen over het feit dat de Elgin Marbles, de Partenonfriezen, nog steeds in het British Museum zitten, terwijl Griekenland sinds een paar jaar een fantastisch museum heeft waar deze kunstwerken kunnen worden ondergebracht. Clooney antwoordde daar op:

“Het zou geen slechte zaak zijn als die werden teruggegeven. Ik denk dat het een goed idee is. Ik denk dat het heel fair zou zijn en een heel goede daad. Yeah, ik denk dat het het juiste is om te doen.”

Prachtig. Iedereen ecstatisch in Griekenland. George Clooney wil de Parthenonfriezen terug in Griekenland. George Clooney als de nieuwe Melina Mercouri misschien wel! De Griekse actrice ijverde jaren voor de terugkeer van de friezen en wist internationaal daar heel wat respect mee af te dwingen. Mercouri was dan ook een felle vrouw, met een ongelofelijke passie, die mensen kon engageren.

Of George Clooney dat kan, daar durf ik me niet over uit te spreken. Ik durf zelfs niet te zeggen dat hij weer waar hij het over heeft. Hij spreekt namelijk over de Pantheon Marbles, en niet de Parthenon Marbles:

Maar dat zal Panos Panayotopoulos allemaal worst wezen. Hij is de Griekse minister van Cultuur, een dwerg die in de voetstappen van Melina Mercouri moet stappen, en daar geen bijzonder opmerkelijk parcours van maakt. Hij zag nu blijkbaar een gelegenheid om van zich te laten spreken, want hij heeft besloten om een open brief te schrijven naar de heer Clooney.

Panos Panayotopoulos is zo trots op die brief, dat hij hem op de website van het ministerie van Cultuur heeft gepubliceerd, waar u hem ook kunt downloaden in Word formaat. Daarin bedankt hij de acteur voor zijn bemoedigende uitspraken en legt hij een beetje de situatie uit. En tenslotte nodigt hij Clooney uit om naar Griekenland te komen, waar hij dan zal worden rondgeleid langs de archeologische vondsten.

Misschien ben ik te negatief, maar ik vind dit toch allemaal van een bedenkelijk niveau. Als onze Panos Panayotopoulos de Parthenonfriezen in Athene wil, dan zou hij toch beter iets anders doen dan brieven schrijven naar Hollywood.

Hij is niet de enige. De burgemeester van Kefalonia heeft een brief gestuurd naar Nicolas Cage en Penelope Cruz, nadat het eiland door twee stevige aardschokken is geraakt, waardoor honderden mensen hun huizen niet meer in kunnen. Cage en Cruz hebben de hoofdrollen gespeeld in Captain Corelli’s Mandoline, dat zich op het eiland afspeelt (en daar ook gefilmd is). Hij vroeg in een brief aan beide acteurs om naar het eiland terug te komen, om de wereld er van op de hoogte hoe moeilijk het leven nu is op het eiland. Werkelijk, je verzint het niet. Dat is dus het niveau van de Griekse politiek. Ik kan me nog wel voorstellen dat een lokale tavernehouder, die ooit een Griekse sla heeft geserveerd aan de acteurs, zo iets zou doen. Maar de burgemeester? En een minister?

5 thoughts on “Hollywood aan de zijde van de Grieken. Volgens de Grieken.

  1. οτιδηποτε απ ολλα αυτα ,Κλουνης Πηνελοπη ο Μπιλ ο Μουρης τον Νικολα τον Gage, τα προτιμω απ τις μαλακιες του Αντωνακη, που περιμενει να μας σωσει η Παναγια. Δεν μπορει θα χει μιλησει και μαζι της για τον Σεισμο. εδω και κατι μερες με εντολη του δεν εχουν γινει ζημιες.

  2. In verband met het artikel waarvan de link is gegeven in verband met de Joden van Zakynthos: ik vermoed dat de afleiding van het woord nostalgia een beetje foutief is. De auteur van het artikel beweert dat het van nosta (terugkeer) en algos (pijn) komt en dus terugkeer tot de pijn betekent. In feite komt het denk ik van nostos en algos en betekent feitelijk pijn omdat je wil terugkeren maar niet kunt, en niet terugkeer tot pijn (?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *