Griekse overheid sluit alle polyklinieken van eerstelijnszorg

Vandaag was er weer heel wat onrust in de Griekse gezondheidssector. De Griekse overheid heeft besloten om alle polyklinieken van EOPYY te sluiten. Dat is de overkoepelende ziekenkas voor de eerstelijnszorg in Griekenland.

Over het hele land zijn er polyklinieken van de organisatie die mensen opvangen met een griep, met een oorontsteking of dergelijke meer.  Voornamelijk in de gebieden waar er geen ziekenhuizen zijn, zijn deze polyklinieken van groot belang.

De minister van Volksgezondheid wil de diensten die dergelijke polyklinieken aanbieden, afbouwen en zo geld besparen. In de plaats van de polyklinieken komen er “κέντρα υγείας αστικού τύπου” – gezondheidscentra van het stedelijke type (zo klinkt het letterlijk), waar de pure basisverzorging zal worden aangeboden. Voor andere diensten zullen patiënten naar de openbare ziekenhuizen moeten, waar de wachtrijen sowieso al groeien. Met de maatregel hoopt de minister ook 8500 mensen die tewerkgesteld worden onder de paraply van EOPYY in de zogenaamde mobiliteitsreserve te stoppen: ze zullen ofwel worden tewerkgesteld in andere afdelingen binnen de openbare sector, of worden ontslagen.

Concreet betekent dat de gebouwen waarin de polyklinieken zijn ondergebracht, gedurende 30 dagen zullen worden gesloten om de overgang te kunnen maken naar de gezondheidscentra. Wie in die 30 dagen ziek wordt, in afgelegen gebieden of op kleine eilanden zonder ziekenhuis, loopt een reëel gevaar.

Om die redenen protesteerden vandaag de dokters die zijn aangesloten bij de organisatie EOPYY. Ze riepen op om de polyklinieken vandaag te omsingelen en de gebouwen niet vrij te geven, wat ze normaal gezien moesten doen.  De minister heeft al gedreigd met wettelijke actie en stelt de persoonlijke bezittingen van de dokters als onderpand indien er schade wordt toegebracht aan de polyklinieken.Dit is een dreiging die verdacht veel doet denken aan de voorwaarden die werden gesteld aan de ontslagen werknemers van ERT vorig jaar.

De spanning tussen dokters en minister loopt heel erg hoog op. Volgens de dokters wil de minister de hele openbare gezondheidszorg afbouwen en zo veel mogelijk privatiseren. De dokters zullen allemaal worden ontslagen en nadien opnieuw worden aangenomen bij een nieuwe eerstelijnszorgverstrekker die in de plaats komt van EOPYY. Eigenlijk is EOPYY daarmee gewoon opgeheven, zonder dat het met zo veel woorden is gezegd.

Nu kan ik wel even de advocaat van de duivel spelen: de dokters bij EOPYY hebben de voorbije jaren zo vaak gestaakt, dat mensen nauwelijks terecht konden bij die polyklinieken. Maar het feit blijft nu natuurlijk wel dat de overheid gewoon een heel circuit van eerstelijnsverzorging gewoon afsluit en we weten niet wat er voor in de plaats komt, laat staan hoeveel ons dat zal kosten.

En stel u zich even voor: als ik morgen ziek ben, en ik kan niet gaan werken, dan moet ik een doktersbriefje op kantoor afgeven. Daar aanvaardt men enkel een briefje van een dokter die bij EOPYY is aangesloten, want mijn werkgever betaalt bijdragen bij die verzorger. Als ik een dergelijk briefje niet kan voorleggen, dan word ik niet uitbetaald voor de dagen dat ik ziek ben. Dat soort dingen begint langzamerhand schering en inslag te worden in het Griekenland van Antonis Samaras.

De wet die de sluiting van de polyklinieken voorschrijft, is voorlopig nog niet in het Griekse staatsblad verschenen, wat strikt genomen betekent dat de sluitingen eigenlijk nog niet zouden mogen worden doorgevoerd.

One thought on “Griekse overheid sluit alle polyklinieken van eerstelijnszorg

  1. Vandaag om 1 uur is het hier ook protest… Fotoreportage volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *