Miljoenenfraude bij NGO

We hebben al zo wat alle mogelijke organisaties die fraude pleegden. Laten we er nu ook maar meteen de NGO’s bij nemen. Gisteren is de ex-directeur opgepakt van de NGO “Internationale Mijneninitiatief” omdat er vermoed wordt dat hij 9 miljoen euro aan fondsen heeft verduisterd. Bedoeling was dat de NGO mijnen onschadelijk zou gaan maken in Bosnië-Herzegovina, Libanon en Irak.

De NGO had jarenlang fondsen gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder de normale aanvraagprocedures te volgen voor NGO’s. Naar verluidt zouden werknemers van de NGO 20 tot 30% van hun salaris weer afgestaan hebben om de kosten van de werking te vergoeden. Als een NGO een kwart van zijn werking zelf kan financieren, dan springt de staat bij voor het overige bedrag. Of dat geld werkelijk is afgestaan, of enkel op papier, moet nog worden bewezen.

Detail: ex-directeur Kostas Tzevelekos heeft een bijzonder grote villa in Rhodos staan, die op 800.000 euro wordt geschat.

De zaak heeft een bal aan het rollen gebracht. In het verleden had Griekenland niet zo veel NGO’s. Dat is de laatste 15 jaar veranderd. In 2000 besliste de Europese Commissie dat elke lidstaat 0,21% van zijn BNP aan ontwikkelingshulp moest besteden. Op 6 maanden tijd ging het aantal NGO’s in Griekenland van 10 naar 300. Tot voor kort stonden er 600 NGO’s geregistreerd bij Hellenic Aid, en die hadden in totaal 140 miljoen euro gekregen van de Griekse staat in de periode van 2000 tot 2010.

Heel veel van die NGO’s hebben zeer vreemde missies: een programma om de staatsuniversiteit van Moldavië te moderniseren, een project om de technische school van Skodra opnieuw op te bouwen, een programma om voor het herstel van de rivierbedding van de Suhe in Albanië, fondsen voor verschillende dokterslaboratoria in Cuba, het opstellen van een netwerk van vrouwelijke parlementsleden in de Balkan, wettelijke hervormingen in Iran, en Afghanistan en zo meer.

De directeurs van de vele NGO’s waren allemaal heel nauw gerelateerd aan hoogeplaatste figuren binnen PASOK en Nea Dimokratia (of wat dacht u?). In de periode van 2000 tot 2004 hebben ze iets meer dan 86 miljoen euro gekregen via Hellenic Aid. Minister van Buitenlandse Zaken in die periode, was Georgos Papandreou, die ons eergisteren nog eens deed lachen omdat hij zei dat zijn regering de basis had gelegd voor het primaire surplus waar Antonis Samaras en Yiannis Stournaras nu mee gaan pochen. 35% van het geld dat toen naar de NGO’s is gevloeid, is verdwenen. Niemand weet wat er mee gebeurd is.

Ondertussen zijn alle fondsen aan de NGO’s stop gezet, tot er meer duidelijkheid is wat er precies allemaal mee gebeurt.

7 thoughts on “Miljoenenfraude bij NGO

  1. In Griekenland zit letterlijk onder elke steen een beerput.

  2. Πεφτω απ τα συννεφα.
    Σςς , μην το πεις πουθενα το ηξερα. Λιαννα Καννελη ,περιοδικο Νεμεσις. αλλα ας κανω οτι πεφτω και γω απ τα συννεφα.

  3. Er zijn nog vele daklozen op Kefalonia…die kunnen mooi in die dure villa wonen…of in ieder geval vakantie vieren.
    Bestaat er ook een NGO hulp aan aardbeving slachtoffers? Dan is er nog een optie: verkopen die villa en het geld daar naar toe.
    Ik word woest van al die types…het kan steeds weer erger en meer…een beerput die eindigt in Nieuw Zeeland…Weg met iedereen en met een schone lei beginnen…

  4. Iedereen?? En: schone leien bestaan niet…

  5. In Athene werden gratis souvlakia aangeboden bij de vleesmarkt Varvakio, en het stond werkelijk vol van de mensen die geduldig aan het wachten waren. Het leken mij echter geen feestvierders, maar mensen met honger….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *