In de rij voor een souvlaki

Vandaag is het in Griekenland tsiknopempti. Ik hoef het niet meer te beschrijven, want ik heb het al ettelijke keren gedaan. Religieuze gewoontes waar copieuze hoeveelheden voedsel bij kwamen kijken, waren de voorbije 15 jaar heel erg in trek. Ondertussen is het al wat magerder geworden: door de crisis is het ook niet meer vanzelfsprekend geworden dat mensen nog veel vlees eten, of toch niet meer in de mate zoals ze dat vroeger deden.

De vleesverkopers van de Varvakia agora in Athinas straat, vlak bij het pleintje van Monastiraki, voelen dat. Ze verkopen minder. Ze proberen nu al een paar jaar klanten te lokken door souvlakia op straat te roosteren en gratis uit te delen. De muziek die er bij hoorde, deed de voorbije jaren de mensen nog wel eens dansen.

Vandaag was het anders. Ik schat dat er ongeveer 700 mensen in de rij stonden aan te schuiven voor een souvlaki, omdat ze al dagen of soms weken geen vlees meer hadden gegeten. Het leek vandaag niet meteen op een carnavalsfeest, zoals de bedoeling is, maar wel op een vorm van voedselbedeling, zoals we er meer en meer zien in de straten van Athene en Piraeus.

One thought on “In de rij voor een souvlaki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *