De NGO die de NGO’s documenteerde

De Griekse media heeft een heuse heksenjacht ingezet op de NGO’s. Het is namelijk duidelijk geworden dat sinds 2000 de NGO’s als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. Toen Georgios Papandreou nog minister van Buitenlandse Zaken was, werden NGO’s vaak ingeschakeld om klusjes uit te voeren die in de politiek van de Verenigde Staten pasten, en nadien in die van de NAVO. Zo zijn er in Griekenland heel wat NGO’s die actief waren in de Balkan en in het voormalige Oostblok.

Het oprichten van die NGO’s had een bijkomend voordeel voor de Griekse politici: ze konden heel wat van hun vriendjes en pionnen op lucratieve posities zetten, waar eigenlijk niet al te veel werk moest worden verricht. Vooral in de jaren 2000 – 2004 leek PASOK zich daar flink mee bezig te houden.

Maar ook Nea Dimokratia kon niet achterwege blijven. Destijds pakte toenmalig premier Karamanlis het als volgt aan: hij richtte een NGO op (als minister van Cultuur, een functie die hij gelijktijdig uitvoerde) met de naam ‘Εργο Πολιτών – Werk van de Burgers, die als taak had om het werk van de andere NGO’s (hun aantal was ondertussen opgelopen tot ongeveer 6000, wordt gezegd in de Griekse pers) in kaart te brengen. Daarvoor werd  een luxueus kantoor gehuurd hier in de “toren van Piraeus”, het grote kantoorgebouw dat als een monoliet boven de ferriehaven uitsteekt (en van waaruit de directeur van Minoan Lines destijds zijn dood tegemoet sprong na de ramp met het schip Express Samina). Raad van Bestuur van ‘Εργο Πολιτών – Werk van de Burgers was bevriend journalist Stelios Syrmoglou en diens vrouw.

Syrmoglou streek een mooi salaris op in 2005: 9500 euro per maand, maar kreeg daar bovenop nog zijn onkosten vergoed voor deelname aan allerlei congressen. Syrmoglou mocht zelf mensen aannemen om de financiën van zijn NGO te controleren. Het is onduidelijk wat Εργο Πολιτών – Werk van de Burgers precies deed. Er zijn een paar fototentoonstellingen, recepties en studiedagen gehouden, waar vooral de voorzitter figureerde.  En er was ook een CD met de voorstelling van het vrijwilligerswerk dat door zijn vrouw werd uitgevoerd.

Volgens Syrmoglou had de NGO jaarlijkse werkingskosten ten belope van 1,3 miljoen euro, maar er was ook heel wat extra sponsorgeld (o.a. van Hellenic Aid – onder wiens paraplu heel wat NGO’s vielen-, Attiko Metro, OTE, OPAP -net geprivatiseerd-, EOT -toeristische dienst- en anderen. De andere NGO’s, die Syrmoglou in kaart moest brengen, weten niet wat ‘Εργο Πολιτών – Werk van de Burgers is, en ze kennen Syrmoglou ook niet. Veelzeggend.

Zoals gezegd is de Griekse pers nu aan het spitten in al die NGO’s om te zien waar al het geld naartoe is gegaan. En in hun zoektocht zijn ze op de Belgische NGO CATAPA gestuit waarvoor ik op deze pagina’s nog een vraag heb gelanceerd naar een medewerker. De website Capital.gr heeft een artikel klaar waarin “exclusief” staat vermeld dat CATAPA 25.000 euro heeft gekregen van de Griekse overheid, maar dat de NGO mee protest helpt te organiseren in Skouries. Dat zal wellicht ook nog wel een staartje krijgen, gezien de heksenjacht die er nu aan de gang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *