Op 27 februari werden de oudjes aangetroffen naast hun oude huis

Op 27 februari werden de oudjes aangetroffen naast hun oude huis

Het was even slikken bij dit nieuwsbericht, hoewel we dit soort dingen hoe langer hoe meer horen. Eergisteren troffen buurtbewoners in Lamia twee oudjes, broer en zus, rillend van de kou aan op straat, naast het huis waarin ze vroeger woonden. Ze hadden het zo koud en waren zo ondervoed, dat ze niet meer op hun benen konden staan.

De oudjes woonden tot december 2013 in het oude huis, zonder stroom, zonder water, zonder toilet, tussen het vuilnis, de katten en de ratten. De situatie was onhoudbaar, en daarom besloot de rechtbank in Lamia om het huis te verzegelen en onbewoonbaar te verklaren.

De oudjes werden daarop opgenomen in de psychiatrische kliniek van Dafni, in Athene. De kliniek staat op de lijst van te sluiten klinieken van minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis. Dat verklaart wellicht waarom de oudjes uit de kliniek ontslagen werden en opeens op straat terecht kwamen. Ze hebben geen familie, kennen niemand in Athene en wisten niet waar naartoe.

Tsja, en wat doe je dan? Dan ga je naar de plaats die je kent. En dus namen de oudjes samen de KTEL-bus en trokken terug naar Lamia. Daar konden ze natuurlijk hun huis niet in, en zo werden ze in deze zielige situatie aangetroffen.

lamia2 lamia3

De ziekenwagen kwam er aan te pas en de oudjes zullen voorlopig worden opgenomen in het hospitaal van Lamia. Maar het is wachten op een beslissing van de openbare aanklager om een oplossing te vinden, zodat deze mensen toch nog ergens terecht kunnen. Gezien de zware crisis waarin Griekenland zich nog steeds bevindt, blijft dat een moeilijke opgave…

6 thoughts on “Oudjes op straat gegooid in Lamia

  1. Bruno, dit is één geval dat het nieuws haalt. Hoeveel van die schrijnende gevallen blijven verborgen in de plooien van de verrotte samenleving. Hier door verliest het woord ” samenleving ” zijn betekenis , en kan dus geschrapt worden uit het woordenboek.

  2. Schrijnend…het einde is zoek…trouwens in Nederland gaat het dezelfde kant op…verzorgingstehuizen gaan dicht, want de oudjes, die al lang niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, moeten weer ‘thuis’ gaan wonen…met verzorging…Welk thuis vraag ik me af…vaak gaat het om mensen die weinig of geen familie hebben en geen geld. Of ze worden nu zo maar verpoot naar een verzorgingshuis in een heel andere plaats, ver van het bekende en bekenden…

  3. Tsja Margriet, zelfs dat niet. Het haalt gewoon de media niet. Net zoals de zieke gevangenen van Korydallos ook het nieuws niet halen. Onbegrijpelijk: TBC en schurft in een gebouw net naast een school, en het schijnt hen niet bezig te houden.

  4. Correctie: Alpha heeft er vanavond voor het eerst aandacht aan besteed (de gevangenen).

  5. Ik vind de vergelijking met Nederland nogal mank gaan. Nederland is een veel beter georganiseerd en rijker land dan Griekenland. En al wordt er ook hier gereorganiseerd en bezuinigd, de mate van ellende en die misère in Griekenland voorkomt is er eenvoudig niet in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *