Ontsnappen uit Griekenland

Sinds een paar maanden is het van oorsprong Canadese magazine Vice ook in Griekenland actief. Er is een website volledig in het Grieks, die nieuwe mogelijkheden biedt voor beginnende journalisten om hun ei kwijt te kunnen. Bij de gevestigde mediaconcerns is dat niet zo evident, want die volgen de strikte richtlijnen van de eigenaars, en dat zijn de Griekse oligarchen die zo veel mogelijk hun belangen proberen te vrijwaren door de berichtgeving te sturen, waardoor de Griekse bevolking zachtjes in een bepaalde richting wordt gedwongen.

Vice werkt op een bepaalde manier: zeer betrokken, met een soort van DIY-mentaliteit. De journalist is tegelijk cameraman, geluidsman en monteur. Soms geeft dat goede resultaten. Soms kun je daar ook je twijfels bij hebben. Een paar weken geleden stond er een reportage op de Griekse site over het lot van de vluchtelingen die uit Griekenland proberen weg te raken. De journalist volgt een aantal van hen en ze je dus midden tussen die vluchtelingen. Sinds 4 maart staat de documentaire op de engelstalige site, met Engelse ondertitels en het leek me dan ook het geschikte moment om de documentaire hier mee te geven. We kunnen niet genoeg begrijpen wat de vluchtelingen hier moeten doormaken.

6 thoughts on “Ontsnappen uit Griekenland

  1. Ik probeer deze video te vinden met Engelse ondertitels maar dat lukt niet. Heb jij misschien de link?

  2. Het is bijna niet te begrijpen hoe het is om steeds op de vlucht te moeten zijn. Door weer en wind. Zonder vast dak boven je hoofd. Afwachten wat de volgende uren brengen. Het is een schande, dat dit in deze tijd in Europa gebeurt.

  3. Zoiets hoort natuurlijk uitgezonden te worden op mainstream tv channels…

  4. Politiek raadgever voor Nea Dimokratia, Thanos Plevris, zoon van Holocaustontkenner Konstantinos Plevris heeft een plan voor de vluchtelingen: hen het leven zo moeilijk en onmogelijk maken dat het leven in hun eigen land in vergelijk een paradijs is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *