Leerkrachten protesteren tegen hun ontslag

Leerkrachten protesteren tegen hun ontslag

Zaterdag 22 maart 2014 zal geboekstaafd blijven als de eerste dag dat de eerste echte naakte ontslagen zijn gevallen in de Griekse openbare sector. Er zijn al duizenden ambtenaren die niet langer voor de Griekse overheid werken, ofwel omdat ze op pensioen zijn gegaan, ofwel omdat ze niet langer tewerkgesteld konden blijven omdat er een disciplinaire straf tegen hen was uitgesproken, ofwel omdat ze zelf zijn opgestapt. Maar echte naakte ontslagen zijn er nog niet gevallen. De regering heeft al wel een aantal beroepscategorieën opgeheven, waardoor de weg naar het ontslag voor deze mensen open stond (grondwettelijk kan een ambtenaar niet worden ontslagen, behalve als de positie niet langer bestaat). De mensen in die beroepscategorieën werden in de zogenaamde mobiliteitsreserve opgenomen: ze zaten maandenlang thuis tegen 75% van hun loon tot de overheid een andere baan voor hen zou vinden in andere domeinen in de openbare sector. Voor de meesten werd er uiteraard geen nieuwe baan gevonden, en de periode van de mobiliteitsreserve is vandaag afgelopen.

Schoonmaakpersoneel, leerkrachten, bewakers van scholen en nog een aantal leden van de gemeentelijke politie zijn vandaag officieel werkloos. Het gaat om ongeveer 200 leerkrachten. De voorbije dagen werd nog geprotesteerd aan de poorten van het ministerie van onderwijs en religieuze zaken. Een aantal leerkrachten had het kantoor van de minister bezet gehouden, maar werd door de oproepolitie (die wachten op hun cadeautje van de minister: een kruimeltje van het primaire surplus dat is bekomen door o.a. deze leerkrachten te ontslaan) verwijderd.

Tegelijkertijd staat de evaluatie van de overige ambtenaren in de steigers. Mijn vrouw heeft er een informatiesessie over gekregen op school: alle ambtenaren zullen worden geëvalueerd, maar de criteria staan nog niet vast. Het enige dat vast staat, is hoeveel ambtenaren er precies aan de deur zullen moeten worden gezet. Lijkt me niet bepaald een objectief criterium, en het feit dat zoiets “evaluatie” wordt genoemd, is op zijn minst misleidend.

Overigens zullen niet ALLE ambtenaren worden geëvalueerd. Gisteren, 21 maart 2014, één dag voor het naakte ontslag van de eerste ambtenaren, hebben 15 parlementsleden van PASOK en Nea Dimokratia een amendement in het parlement ingediend via minister van Binnenlandse Zaken Yiannis Michelakis. Dat amendement stelt de ambtenaren die voor hun politieke kantoren werken vrij van de standaard evaluatie die voor alle ambtenaren geldt. In de plaats daarvan zullen de ambtenaren worden geëvalueerd door de directeurs van de politieke kantoren van de partijen. Dat betekent dus in de praktijk dat de mensen die deze ambtenaren hebben aangenomen, hen ook nog eens zullen evalueren.

Of dachten we nu echt dat er iets zou veranderen in Griekenland?

One thought on “Eerste echte ontslagen van ambtenaren

  1. Niemand kan blij zijn als er mensen ontslagen worden. Op individueel vlak is dat telkens een drama. Maar voor het land is het natuurlijk noodzakelijk. 200 ambtenaren tegenover 1,5 miljoen ontslagen in de prive-sector… er is nog wel wat ‘vet’ aan denk ik. De redding zal toch vanuit de privesector moeten komen… maar is Griekenland daar al klaar voor: telkens een investering gemaakt wordt, staat half het land op zijn achterste poten (zie bv Elliniko nu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *