Protest in Kreta tegen de ontmanteling van Syrische chemische wapens op zee

Morgen zullen de Kretenzers protesteren bij het klooster van Arkadi, een symbool in de verzetsgeschiedenis van Kreta. Er worden heel wat vragen gesteld over het plan voor de vernietiging van de Syrische chemische wapens op zee.1932678_538558066257905_658683014_o
Eerst en vooral wil ik iedereen verwijzen naar de artikels die onlangs verschenen in de Belgische pers, de links vinden jullie hieronder.
Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

De meest giftige en dodelijke chemicalien, zoals mosterdgas en sarin, een 700 ton, zullen door het proces van hydrolyse geneutraliseerd worden op een Amerikaans schip in de Middellandse Zee, de MV Cape Ray. De hydrolyse is een proces waarbij de gassen verdund worden door toevoeging van water. Ze worden opgewarmd tot kookpunt in twee mobiele hydrolyse-systemen die op het schip werden geplaatst (Field Deployable Hydrolysis System), en de restvloeistof zal volgens de officiele website van het Amerikaans leger 6000 ton bedragen. Deze bijtende vloeistof is nog steeds gevaarlijk voor het milieu, vergelijkbaar met het in de handel verkrijgbare Drano en Touboflo, met andere woorden gootontstopper. Dit volume van ongeveer 6.000.000 liter wordt opgeslagen in 220 tanks op de Cape Ray, zo bericht het Amerikaans leger. Het uiteindelijke volume zou volgens sommige wetenschappers nog heel wat groter kunnen uitvallen, maar de meesten houden het toch op een volumetoename van ongeveer 10 keer. Het hele proces zou 45 tot 90 dagen in beslag nemen.

Volgens het Agentschap voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat toeziet op dit proces in samenwerking met de VN, zullen de miljoenen liters van dit bijtende residu niet in zee terecht komen, maar de vraag die allen bezighoudt, is: waar dan wel?
Duitsland heeft toegezegd om 350 ton verder te verwerken, en Engeland heeft het over een tot nog toe niet nader genoemde hoeveelheid van rond de 100 ton, maar dit betreft de B-categorie minder gevaarlijke chemische wapens, waarvan er ook nog eens 600 ton moeten vernietigd worden.
Ook de bedrijven Ekokem AB Finland en de Amerikaanse dochtermaatschappij van het Franse Veolia hebben contracten gewonnen om een deel van de Syrische chemische wapenvoorraden te vernietigen, zo zei de mondiale waakhond OPCW op 14 februari, maar de hoeveelheden zijn niet bekend.

Het grote risico bestaat dus uit de gigantische hoeveelheden die gestockeerd moeten worden op dit schip. Echter, grote ongerustheid bestaat er ook over het feit dat dit proces nooit eerder werd uitgevoerd op een schip. Een schip dat beweegt, dat onderhavig is aan weersomstandigheden, terwijl de bewaring van de chemicalien en het neutralisatieproces op verschillende dekken gebeurt. Deze verplaatsing zorgt voor luchtdrukverschillen en mogelijks onvoorziene omstandigheden. Ook werd de zeevaardigheid van het schip, dat een omgebouwd cargoschip is, in vraag gesteld. Het schip is 36 jaar oud en beschikt niet zoals de moderne tankers over een dubbele wand.
De website van het Amerikaanse leger deelt mee dat deze operatie ‘het team voor nieuwe uitdagingen stelt’, niet iets wat ons meteen gerust stelt, en het hoofd van de Amerikaanse missie Joe Wienand benadrukt dat het om “een zeer gevaarlijke missie” gaat.
De Cape Ray bevindt zich nog steeds in een Spaanse haven momenteel, en 45% van de giftige stoffen zijn reeds aan boord van de vrachtschepen die rondvaren ergens in de Middellandse Zee of in een haven.

Waarom gebeurt deze hachelijke operatie niet aan land? De bedoeling was aanvankelijk dat de operatie aan land zou plaatsvinden, maar er kon geen enkel land gevonden worden dat bereid was deze taak op zich te nemen. Onder andere Noorwegen, Belgie, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Albanie weigerden om verschillende redenen, en de twee landen die over de grootste faciliteiten beschikken om deze hoeveelheden aan te kunnen, de VS en Rusland, hadden ook hun redenen. Zo is er in de VS een wet die de invoer van chemische wapens verbiedt, en Rusland is nog steeds niet klaar met de neutralisering van zijn eigen arsenaal. De andere landen weigerden om dit mobiele hydrolyse-systeem (Field Deployable Hydrolysis System) dat ontworpen werd door de VS, uit te testen op hun grondgebied.
Alleen Italië stemde toe in het overdragen van de containers naar het Amerikaans schip MV Cape Ray in de Italiaanse haven van Giola Tauro, in Calabrië.
Denemarken en Noorwegen bieden schepen en militaire contingenten aan om de chemische stoffen te verzamelen in de containerhaven van Gioia Tauro. Rusland en China bieden ook escortsschepen voor deze gevaarlijke onderneming.
De minder giftige chemicaliën (ongeveer 600 ton) worden met Noorse en Deense schepen verzonden naar commerciële faciliteiten aan land.

Volgens Ralph Trapp, een Duitse expert in chemische wapens die ook ter plaatse was in Syrie, is de keuze voor de zee evident om een aantal redenen: als er iets misgaat op zee, zal het incident plaatsvinden op ten minste 200 km van de bewoonde wereld. Op het land zouden de gevolgen van een ongeval directer zijn. Daarbij is het mariene milieu vrij van juridische problemen. In internationale wateren zal men geen moeite hebben met het verkrijgen van vergunningen voor een dergelijke onderneming, want men is niet gebonden aan nationale wetten.

Ondertussen neemt bij de bewoners van Kreta het wantrouwen alleen maar toe, zij worden in eerste instantie geinformeerd via de pers over de hele operatie, en de overheid laat zich enkel in vage bewoordingen uit in zoverre ze al officiele mededelingen doet. De grote Griekse media zwijgen in alle talen over het onderwerp. De commerciele zender Skai maakte enkel de officiele mededeling van Catherine Ashton bekend, maar geen woord over het protest.
Griekse politici, parlementsleden en prefect van Kreta Stavros Arnaoutakis hebben scherpe kritiek op de Griekse regering en in het bijzonder op de minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos voor de manier waarop deze zaak afgehandeld wordt. Op hetzelfde moment hebben ook de Duitse expert Ralph Trapp en andere internationale wetenschappers in een open brief aan John Kerry opgeroepen tot meer transparantie betreffende deze onderneming.
De meest gehoorde kritiek op de lopende zaken is dat er geen rekening gehouden wordt met de mensen die wonen in het gebied dat getroffen kan worden. Er wordt geen uitleg gegeven over wat er zal gebeuren, er wordt niet geluisterd naar hun zorgen en vragen. Ze weten nog altijd niet waar deze operatie zal plaatsvinden. Het is enigszins begrijpelijk, vindt men, dat omwille van veiligheidsredenen de exacte locatie geheim wordt gehouden, maar op een bepaald moment zal men toch openlijk moeten spreken over bepaalde zaken.

De Griekse regering hield op 12 maart een videoconferentie met Amerikaanse deskundigen die opheldering had kunnen brengen. Helaas gebeurde de videoconferentie achter gesloten deuren op het ministerie van de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos, en blijft de inhoud van het gesprek geheim.
In een persmedeling hierover werd bericht dat er geen reden is tot ongerustheid, wel blijkt voor het eerst officieel dat er vragen over technische problemen werden gesteld, wat aantoont dat de Griekse regering nu officiële informatie bezit over het onderwerp, maar niet bereid is om die te delen. Op dit punt stelt de mededeling van het Griekse ministerie: “De Amerikaanse zijde heeft, bij het beantwoorden van een reeks technische vragen vanwege de Griekse zijde, de nodige garanties geboden dat de nodige stappen werden genomen voor een veilige vernietiging en voor veilig vervoer van de chemische wapens.”
Dit is een kaakslag voor de plaatselijke autoriteiten en wetenschappers van Kreta. Experts die gespecialiseerd zijn in de materie en de plaatselijke autoriteiten werden doodgewoon genegeerd en niet ingelicht. Zij vragen zich af waarom een expert in de chemische afvalverwerking zoals professor Gidarakos in de hoek wordt gezet, Gidarakos bracht vele jaren door in het buitenland en kent de faciliteiten voor chemische afvalverwerking van dichtbij. Het antwoord hierop ligt voor de hand, en hoe meer de achterdocht groeit, hoe meer en hoe talrijker de Kretenzers zullen blijven protesteren.

Gespierde taal wordt geuit door de burgemeester van de gemeente Sfakia, die bereid is om met boten naar de plek te varen waar de onderneming vermoedelijk zal plaatsvinden, en hij is niet de enige. Een vloot van opblaasbare boten staat klaar om ten westen van Kreta te gaan manifesteren. Volgens de algemeen secretaris van de Federatie van Verenigingen van Opblaasbare Boten en de voorzitter van de Club van Opblaasbare Boten van Chania zal het in eerste instantie niet nodig zijn om in te grijpen ‘op de manier van Greenpeace’ maar een statement te maken enkel door aanwezig te zijn in de buurt van het schip de Cape Ray, indien de afstand het toelaat (de afstand vanaf Kreta wordt bedoeld).

Ondertussen werd ook bekend gemaakt dat het tweede land dat middelen verstrekte voor de bouw van het chemisch arsenaal van Asad (na Groot-Brittannië) Duitsland is. Het rapport van de OPCW werd in een Duits tijdschrift gepubliceerd op 19 maart.
In de periode tussen 1982-1993 werden zendingen ondernomen van minstens 50 schepen met speciale technologie en materialen om chemische wapens te vervaardigen. De technische uitrusting omvatte systemen voor monitoring en controle van stoffen, ventilatiesystemen, pompen, gasdetectoren en hoeveelheden zwavelzuur te gebruiken bij de vervaardiging van het dodelijke sarin. Elders wordt gesteld dat gespecialiseerde Duitse bedrijven aan het beruchte regime Hafez al-Assad (vader van de huidige president) studies en plannen leverde om twee chemische fabrieken te bouwen, maar het is niet bekend of deze uiteindelijk gebouwd werden. Op basis van deze informatie heeft de Duitse federale procureur een onderzoek gelast naar mogelijke plegen van wettelijke onregelmatigheden. Het lijkt erop dat sommige zendingen werden geleverd alvorens nieuwe wetten voor de uitvoer van goederen en wapens werden goedgekeurd.
Bovendien werden in september vorig jaar door Berlijn gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat het land 111 ton chemicaliën exporteerde naar Syrië in de periode 2002-06.
Volgens het rapport van het agentschap hielpen ook bedrijven uit Frankrijk, Rusland en China om het Syrische chemische arsenaal te verwerven.
De roep om de chemische wapens te sturen naar de landen die ze produceerden, wordt enkel sterker door dit soort berichten.

Links:

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1810357/2014/03/12/Protest-op-Kreta-tegen-neutraliseren-Syrische-chemische-wapens-op-zee.dhtml

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1810357/2014/03/12/Protest-op-Kreta-tegen-neutraliseren-Syrische-chemische-wapens-op-zee.dhtml

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/03/10/protest-op-kreta-tegen-neutraliseren-van-syrische-chemische-wapens

 

9 thoughts on “Protest in Kreta tegen de ontmanteling van Syrische chemische wapens op zee

  1. De verontrusting is begrijpelijk. Wat ik apart vind is dat ik zie hoe onachtzaam de Griekse boeren met hun eigen (landbouw)gif omgaan. Bij ons op Zakynthos worden dieren, voornamelijk honden en katten, regelmatig vergiftiftigd en dat interesseert helemaal niemand. Het is de Engelstalige media die regelmatig waarschuwt voor dit probleem..

  2. mensen nu hebben we het niet over de Grieken, boeren met hun gif, Griekse dieren en ik weet niet wat allemaal…wat de Grieken, belgen Nederlanders, doen op het vasteland, en alle andere idioten op de wereld is natuurlijk niet goed te spreken maar dit probleem is niet te vergelijken met de rest … nu heeft Bruno het over een veel groter probleem …

  3. @europa, het is helemaal GEEN probleem. Sommige mensen vinden het alleen leuk om dit tot een probleem te bombarderen en angst te zaaien. De personen die het Syrische gif moeten opruimen zijn zeker slimmer dan de mensen die denken dat het niet veilig gebeurt.

  4. @Europa, het natuurlijk niet goed te praten wat ze willen doen. Maar de Middellandse zee is is reeds lang leeg gevist. Wat de machtshebbers van Griekenland allemaal hebben bedisseld zal nooit iemand weten. Ik zal pas zorgen maken als men begint met de ontginning van koolwaterstoffen, dan is het hek pas goed van de dam. Aan de top ven Griekenland wordt reeds lang gerekend met inkomsten van de ontginning van koolwaterstoffen , en dat is al in gecalculeerd. Maar ontgingen op breuklijnen is niet zonder gevaar,doch dat zal de oligarchen worst wezen.En wat de kleine Jannis betreft,een olijfboom of zelfs een tak is heilig, maar de openbare weg is van iedereen ,
    dus drop je daar maar je rotzooi. En het probleem van afval , niet enkel op de eilanden maar zeker op het vaste land is een groter gevaar dan het ontmantelen van chemische munitie .80 procent van het regenwater dat hier op Kreta valt verdwijnt in zee, als je de estuaria van de rivieren hier bezoekt, heb je ook een masker en NBC-beschermingspak nodig.BTW bijna alle blauwe afvalcontainers voor de gescheiden afval zijn al naar de klot.., hoe die kunnen smelten in het putje van de winter is mij een raadsel…
    Nu gaan ze in Heraklion 10 containers plaatsen om oude kledij te verzamelen, dat wordt lachen geblazen.

  5. @lex mss heb je wel gelijk lex voor sommigen is dat een probleem en voor andere weer niet … ik stel me de vraag als iemand in uw achtertuin bv een koffer oude kleren achterlaat en een doos lege flessen … ze zijn ongevaarlijk maar ik denk dat je dat ook niet graag zou hebben… en als die idioten slimmer zijn… dat weet ik zo nog niet, dus al de buitenlandse en Griekse geleerden en landen wat tegen deze actie zijn maken zich voor niks zorgen he … dat ze de rotzooi maar in assad zijn tuin ontmantelen of in brussel voor het NATO hoofdkwartier en niet in iemand anders zijn achtertuin
    @jef das allemaal niet goed te praten maar omdat al de rest al naar de klo is wilt niet zeggen dat dit er ook nog bij kan ba ba

  6. @europa, ik heb me ook altijd afgevraagd waarom de woestijn van Assad niet gebruikt kan worden om die troep te vernietigen.

    Nog een kleine opmerking. Op Zakynthos bestaat, zoals dat Europees is voorgeschreven voor de verwerking van van rioolafvalwater, een echte waterzuiveringsinstallatie. En elke ambtenaar die je het vraagt zal dat bevestigen. Klein probleempje is dat niemand weet waar die installatie staat.

  7. juist ja plaats genoeg onder de woestijn…
    en wat deze waterzuiveringsinstallatie betreft dat zal wel een geheim station zijn 🙂

  8. Toelichting: ik vermeldde dat de bedrijven Ekokem AB Finland en de Amerikaanse dochtermaatschappij van het Franse Veolia contracten hebben gewonnen om een deel van de Syrische chemische wapenvoorraden te vernietigen. Gisteren kwam mij ter ore dat het hier ook weer gaat over de 600 ton B-categorie minder gevaarlijke chemische wapens. Er is dus nog steeds geen antwoord op de vraag wat er dient te gebeuren met de 6000, 7000 of 10.000 ton (wie zal het zeggen) restvloeistof.
    Wat betreft de gifgassen die vernietigd zullen worden: VX zou het giftigste gas zijn – 1 liter doodt 100.000 mensen (een hele stad) – de andere gassen die vernietigd worden zijn mosterdgas en sarin. We kunnen ons enkel voorstellen wat er gebeurt wanneer deze gassen ontsnappen in de open lucht, of wanneer zij lekken in zee als vloeistof. Deze dreiging is heel reeel. Er kan altijd iets fout gaan door onverziene omstandigheden of door een menselijke fout. Als dit gebeurt hebben we een ramp, die misschien wel vergelijkbaar is met Fukushima. Het gaat hier om een experiment in feite, nooit eerder uitgevoerd op zee, laat ons dit niet vergeten. Er worden momenteel testen gedaan in Spanje, zo beweert men, om onder andere te kijken hoeveel golfslag het schip mag hebben. Er zal wel degelijk rekening gehouden met de weersomstandigheden, wordt ons verzekerd. Dit heeft allemaal geen zin als er een aardbeving van 6.0 de schaal van Richter plaatsvindt zoals in september… en zo zijn er nog een paar bedenkingen te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *