Meer protest in Kreta tegen neutralisatie chemische wapens op zee

De kans is klein dat dit nieuws in de internationale pers te vinden is vrees ik, dus blijf ik maar schrijven aan dit verhaal. Als er meer over dit onderwerp te vinden is, dan hoor ik het graag, alle info is welkom.

Iemand die de strijd niet opgeeft is Kriton Arsenis. “Waarom moet Groot-Brittannië zelf niet de chemische wapens vernietigen die het illegaal verkocht heeft aan Syrië?” vraagt het onafhankelijk europarlementslid in een nieuwe schriftelijke vraag aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton. Hij merkt op dat de illegale verkoop van chemische wapens – illegaal overeenkomstig het Europees en internationaal recht – het ook illegaal maakt om ze te vernietigen in de Middellandse Zee. Met name zijn er berichten in de Britse en internationale pers volgens dewelke tussen juli 2004 en mei 2010 de Britse regering aan twee bedrijven vijf uitvoervergunningen heeft verstrekt om aan Syrië natriumfluoride te verkopen. Deze stof wordt gebruikt om gevaarlijke chemische wapens te vervaardigen, die werden gebruikt door het Syrische leger tijdens een aanval op 21 augustus 2013 met 1429 doden, waaronder 426 kinderen, tot gevolg.

Het instituut Archipelagos van zijn kant heeft uiteindelijk beslist niet deel te nemen aan de informele rondleiding op het Amerikaanse schip Cape Ray, die doorging op 10 april jl. De NGO zei dat het niet van plan was om een alibi verschaffen voor de destructieve plannen door hun aanwezigheid. Deze informatieve rondleiding op het schip, zo zeggen de mariene wetenschappers, zal de essentie van het probleem niet veranderen en de dreiging niet wegnemen.

Het persbureau Reuters nam wel deel aan deze rondleiding, er werd gezegd dat ongeveer 560 ton van Syrie’s meest gevaarlijke chemische wapens zouden geneutraliseerd worden in het midden van de Middellandse Zee. Experts aan boord zeiden dat ze klaar staan om met de onderneming te beginnen begin mei. Ze hopen nu alleen maar dat het weer goed blijft en dat Damascus op tijd levert. Er waren buitenlandse cameraploegen aan boord, van het Amerikaanse CNN, de Britse BBC en van het Italiaanse ANSA, vanwege de Atheense media is er hoegenaamd geen interesse.

In het licht van de recente gebeurtenissen heeft de NAVO ondertussen de samenwerking met Rusland opgeschort. Dit zou geen invloed hebben op de vernietiging van de chemische wapens, het betekent alleen dat Rusland niet meer betrokken zal zijn bij de begeleiding van het Amerikaanse schip Cape Ray.

DSC05434

de delegatie uit Kreta in Athene

Afgevaardigden van het ‘Committee tegen de Vernietiging van Chemische Wapens op Zee’ bezochten op vrijdag 11 april Athene waar een vraag hierover van 51 parlementsleden van Syriza behandeld werd tijdens een parlementaire zitting. Deze dag stond in het teken van het bezoek van Angela Merkel aan Athene, zoals eerder vermeld. Het bezoek aan het parlement was een grote teleurstelling. De delegatie uit Kreta bestond uit 22 personen terwijl het aantal parlementsleden dat aanwezig was op deze zitting 18 personen bedroeg. De heer Kourkoulas, de onderminister van Buitenlandse Zaken had toegezegd om de vragen te antwoorden. Dit deed hij in zeer korte bewoordingen, en zelfs op spottende wijze volgens de Kretenzers. Nogmaals wees hij erop dat er geen reden is tot ongerustheid. Ook parlementslid Voultepsi van Nea Demokratia vond het nodig om te zeggen dat er een gevaar wordt gecreeerd dat niet bestaat, waarna ze de zitting verliet. Toch werden er enkele details vrijgegeven, namelijk dat het slechts zou gaan om 480 ton deze keer, weer een ander getal dan dat van Reuters. De enige partijleider die de delegatie ontving was Alex Tsipras, met andere politici werd niet gesproken, zij waren veelal niet aanwezig. Daarna werd bij het Hooggerechtshof een petitie ingediend, maar dit zal allemaal erg veel tijd in beslag nemen. Een persconferentie met Atheense media had een paar artikels in de krant “Avgi”en in een paar lokale media als resultaat.

Vorige maandag (15 april) vond Venizelos het dan toch plots nodig om zijn ongerustheid te melden, in tegenstelling tot zijn vorige berichten. De Middellandse Zee is ongeschikt volgens hem, en hij legde er in een persbericht de nadruk op dat er garanties moeten gegeven worden voor de bescherming van het milieu en het toerisme. Dit is geen zaak voor de EU voegde hij eraan toe, maar voor de Veiligheidsraad van de VN die verantwoordelijk is voor deze beslissing. De EU kan wel een actieve rol spelen bij het opvolgen van de toepassing van deze garanties. In dit persbericht wijst hij voor de eerste keer op de grote maatschappelijke betrokkenheid ten aanzien van dit thema, “voornamelijk in Kreta”. Venizelos benadrukt dat de onderneming in internationale wateren plaatsvindt en dat hier het recht geldt van de vlag van het land waaronder het schip vaart. Helaas is er geen weg terug volgens hem, omdat de onderneming al volop aan de gang is, en “onze duikboot zal in in ieder geval alle onderwater-activiteit kunnen registreren, daarom hebben we gekozen voor deze optie”, voegde hij eraan toe.

foto van de optocht met opblaasboten in Heraklion begin april

foto van de optocht met opblaasboten in Heraklion begin april

De volgende actie zal plaatsvinden op zondag 27 april in Sfakia. In de haven zal een protestdemonstratie plaatsvinden vanaf 12.00u, ondertussen zullen opblaasboten en gewone boten uitvaren om een symbolische ketting te vormen tussen Sfakia en het eiland Gavdos. Het Committee is alleszins vastbesloten tot het einde te gaan, zelfs al moeten ze daarvoor naar het midden van de Middellandse Zee varen. Hiervoor worden reeds de nodige voorbereidingen getroffen volgens het Committee, waarin een aantal doorgewinterde actievoerders zetelen zoals professor Pissias zelf, die deelnam aan de missie “Een schip voor Gaza”.

Volgende afspraak in Chora Sfakion dus, en nog een fijn paasweekend!

5 thoughts on “Meer protest in Kreta tegen neutralisatie chemische wapens op zee

  1. Dat er vanuit de Griekse media geen belangstelling is geeft weer aan wie de broodheren zijn. En diens brood men eet diens woord en spreekt. Een paar inhalige politiek families hebben hun land in de vernieling gestort en doen alsof hun neus bloedt.Van alle financiële steun komt geen rooie cent bij de behoeftige bevolking, het geld kruipt waar het geld zit.Het is een herhaling van wat er gebeurt is met de zogenaamde herstelbetalingen van Duitsland na WO II.Daarvan is ook maar een habbekrats terecht gekomen bij de noodlijdende bevolking. Er zijn al boeken genoeg over geschreven dus ga ik er niet verder over door bomen. Het principe van de vervuiler betaald is enkel van toepassing op de man met de pet. De stuikrovers met stropdas en driedelig pak zijn zo glad als een paling in een emmer snot.Met een kuddegeest kom je echt niet verder… Waarom zijn vele dom, omdat het veilig is met vele te zijn ???? we stevenen met zen alle terug af naar de donkere middeleeuwen, van despoten en lijfeigenen. Ik heb zeker niet alle wijsheid in pacht maar de X- en Y-theorie van McGregor mag eens van onder het stof gehaald worden, die licht misschien een tipje van de sluier op van de hedendaagse menselijke tragedies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *