Pasen, een verdomd gevaarlijk feest

Het paasfeest gaat in Griekenland steeds gepaard met vuurwerk, dat is bekend. Op paaszaterdag, om middernacht, wanneer de paasvlam wordt doorgegeven, luiden de klokken in alle kerken en gooien vooral jongeren voetzoekers op de grond of steken ze vuurwerk af. Het is eigenlijk bijna een slechte grap geworden: mensen gaan om 23:55u naar de kerk, om middernacht vallen de bommetjes en het vuurwerk, en om 00:10u is iedereen al naar huis om aan het paasmaal te beginnen.
In bepaalde delen van Griekenland neemt het vuurwerk extreme vormen aan. Neem nu Vrontado, op Chois, dat bekend staat om zijn vuurwerkoorlog.

Op het wondermooie Cycladeneiland Milos gooit men dynamiet in de lucht.

En in Kalamata houden de saïtes een heuse oorlog met buizen vol buskruit in de handen. Niet zelden zijn er ongelukken gebeurd.

De overlevering wil dat de Grieken op deze manier de Turkse overheerser op afstand wilden houden wanneer ze het Paasfeest vierden. Het lawaai en het vuur zou de Ottomanen hebben afgeschrikt.

Anno 2014 zijn er geen Turken meer, maar de traditie wordt springlevend gehouden. Een beetje te enthousiast, zou je kunnen zeggen. In Oia, op Santorini, stak men op zaterdag om middernacht vuurwerk af en een Amerikaans koppel dat er op vakantie was, wilde dat wel eens van nabij gaan bekijken. Iemand gooide zelfgemaakt vuurwerk in de menigte en daarbij werden heel wat mensen gewond. Het vuurwerk was veeleer een bom. Vijf mensen liggen in het ziekenhuis en de vrouw van het Amerikaanse koppel vecht nog steeds voor haar leven.

Op Paasdag diende er in het dorp Myriokefala in Rethymnon, op Kreta, zonodig weer eens met geweren in de lucht te worden geschoten. Balothiës, zo noemen ze dat daar. Toen het pistool van een 41-jarige man klemde, bracht hij de loop naar beneden en het wapen ging af. Gevolg: een 25-jarige man raakte dodelijk gewond en een 23-jarige man vecht ook voor zijn leven.

Pasen, het feest van het licht. Het is het mooiste feest in Griekenland, maar soms denk ik toch dat het rapen van chocolade paaseieren toch een stuk veiliger is.

7 thoughts on “Pasen, een verdomd gevaarlijk feest

  1. Hier in Mirtos (Kreta) wilde Judas niet in de brand gaan. Ondanks de molotovcocktails die in de brandstapel waren verstopt probeerde een vrouw de takken zo te verleggen, dat Judas alsnog vlam zou vatten. Gelukkig geen ongelukken.

  2. Na vijf dagen lawaai van allerlei soorten vuurwerk heb ik het wel gehad !!!! Niet alleen ik maar ook de twee paartjes Lammergieren ,die reeds met nakomelingen zitten , hebben zich de laatse twee dagen niet meer laten zien. Voordien zag je ze elke dag foerageren. Eén van deze koppels zijn einde vorig jaar vertrokken uit de omgeving van Vorizia vanwege het geknal van de jagers die enkel gaten schieten in de naamborden van het dorp en alle andere rood- witte verkeersplaten die niet bewegen.Als het zo voort gaat kunnen de kinderen binnen twintig jaar de Lammergier gaan bewonderen naast de Dino’s in het museum voor natuurwetenschappen in Heraklion.

  3. Gelukkig blijft dit gedoe in Mystras heel beperkt, maar bij de buren knalde het toch even flink en mijn hond werd helemaal panisch en jankte ontzettend. Heb haar binnengelaten en ze sprong pardoes op de bank en in mijn armen. Zondag was ik in een bergdorpje waar de enige -groot- familie aan de paasdis zat, harde muziek en geweerschoten (feestelijk bedoeld…)zorgden ervoor dat ze zich weer jankend en doodsbang verschool. Het is een jachthond, anderhalf jaar geleden achtergelaten in de bergen door een jager, zo neem ik aan…een trauma dus. Ikzelf heb trouwens ook een grondige hekel aan geknal.

  4. gelukkig voor jullie is het maar paar keer per jaar feest zeker 🙂 🙂

  5. @ Europa, Mijn dagen hier op aarde zijn geteld, geen mens zal zich zorgen maken als ik het hedendaagse met de eeuwige jachtvelden wissel. Van mijn soort zijn er genoeg. Maar het laatste bastion voor de Lammergieren in Griekenland, zijnde Kreta staat of valt met de willekeur van de blijkbaar kortzichtige en eigengereide inwoners. Ze schieten niet alleen de verkeersborden aan flarden ” betaald door diegene die WEL belasting betalen ” of door EUROPA . De getuigen hier van zijn de her en der opgestelde bauw-witte met de Europese sterren versierde boren waar je niet naast kan kijken . Ook de term ” Verdwaalde kogels ” een term die nog niet is doorgedrongen in de inhoud van hun hersenpan. Kijk maar naar de kranten koppen na Pasen, zalig de arme, van geest want hen is het rijks Gods.

  6. zo is het leven nu eenmaal jef op Kreta ik had het ook liever anders gezien … bij bepaalde zakens bv wat de Gypaetus barbatus betreft maar ja …gelijk Kazantzakis schreef de gekken hebben Kreta onsterfelijk gemaakt …ieder volk heeft zijn tradities goede en minder goede, in de ogen van anderen en geloof mij deze tradities verdwijnen niet zomaar… en laat boubouka pangalos maar zeveren gelijk ze hier zeggen… en als er ongelukken gebeuren moeten we niet de schuld geven aan de tradities of het vuurwerk of het vuurwapen maar aan de persoon wat niet volgens de regels van de kunst heeft gehandeld tijdens het uitvoeren van deze bepaalde “gevaarlijke” tradities en ja zelfs het slachtoffer heeft schuld

  7. als je zoiets ziet doe gelijk de meeste verstandige mensen en verlaat het feest… beter voorkomen dan genezen…en dat heeft niks te maken met arme geesten of kortzichtige mensen en weet ik veel nog wat allemaal …XPONIA POLLA XPICTOC ANECTH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *