PEDY – het nieuwe netwerk van eerstelijnszorg

Op 17 februari van dit jaar sloot de Griekse minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis alle centra voor eerstelijnsverzorging in Griekenland. De reden die hij daar voor aanhaalde, was dat de dokters en verplegers in deze centra toch de hele tijd maar staakten en de meeste dokters van die staking gebruik maakten om de patiënten naar hun privépraktijk door te sluizen. Er zijn namelijk een aantal dokters in Griekenland die zowel voor de overheid werken en er een privépraktijk op na houden. Het gaat om een minderheid van de artsen in de openbare sector, maar de minister veralgemeende om daardoor een beter argument te hebben om alle centra van de eerstelijnszorg te sluiten.

Sindsdien moeten patiënten die geen geld hebben om een privédokter te betalen, naar een ziekenhuis dat van wacht is, om behandeld te worden. In die ziekenhuizen komen nu werkelijk alle mogelijke gezondheidsproblemen samen, met als gevolg dat de wachtrijen enorm zijn. Minister Georgiadis had beloofd dat hij de centra voor de eerstelijnszorg binnen de 30 dagen weer zou openen. Maar eerst moesten er dokters worden ontslagen, en diegenen die in overheidsdienst bleven, zouden hun salaris flink gereduceerd zien worden. Het was een mooi manoeuvre om de trojka de gevraagde ontslagen in de openbare sector aan te bieden.

Ondertussen is het 23 april, we zijn dus meer dan 2 maanden verder, en de centra voor eerstelijnshulp zijn nog steeds niet open. Maar ziedaar, vanaf vandaag kunnen de Griekse patiënten wel weer de nummers bellen om een afspraak te maken in dergelijke centra. Dat betekent wellicht dat de call centers weer bemand kunnen worden om van maandag tot vrijdag van 7u tot 19u de oproepen aan te nemen. Wat dan weer kan worden bestempeld als het terugdringen van de werkloosheid.

Het nieuwe systeem van eerstelijnshulpverstrekking zal PEDY gaan heten: Eerstelijns Nationaal Gezondheidszorg Netwerk. PEDY vervangt EOPYY. Volgens het ministerie zullen patiënten weldra ook online een afspraak kunnen maken. Met wie, en waar, dat is allemaal nog niet duidelijk. Laat staan wanneer. En hoe duur de oproepen aan PEDY zullen zijn, weten we ook nog niet, maar het is zeker meer dan een lokaal gesprek.

2 thoughts on “PEDY – het nieuwe netwerk van eerstelijnszorg

  1. on line…haha…al die oudjes en arme mensen in Lakonia …en elders; ze zijn net zo ongeveer gewend aan een kinito…

  2. Nog maar eens een naamsverandering, en waarschijnlijk dek de vlag de lading niet. Het precies een afkorting van ” Pedigree ” . Letterwoorden zijn zo een beetje als droedels !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *