Dakloze stelt zich kandidaat als gemeenteraadslid

Nog drie weken tot de Griekse gemeenteraadsverkiezingen en de spanningen lopen ten top. De grootste partijen slagen er nauwelijks in om geloofwaardige kandidaten naar voren te schuiven en het bekvechten tussen Nea Dimokratia en SYRIZA neemt belachelijke vormen aan. Voor Athene had Nea Dimokratia overigens twee kandidaten voor de burgemeesterssjerp, tot groot ongemak van de partijleiding. Het probleem heeft zich opgelost, want tijdens de laatste grote stemming in het parlement over alweer nieuwe structurele hervormingen, stemde één van de kandidaten, voormalig minister van volksgezondheid en voormalig burgemeester van Athene Nikitas Kaklamanis, tegen één van de wetsvoorstellen, waarop hij uit de partij werd gegooid. Probleem voor de partij van de baan. Kaklamanis is nu onafhankelijk.

In vele steden zijn er alternatieve lijsten opgesteld. In Larissa heb je bijvoorbeeld de lijst “Stadsidentiteit” (Ταυτότητα Πόλης) . Een van de mensen die daar op de lijst staan, is een dakloze. Zelfs op de website van de lijst wordt zijn identiteit niet vermeld, maar enkel de eerste letters van zijn naam. De manis werkloos geworden na een arbeidsongeval en zijn voormalige werkgever moest hem nog 15.000 euro. Die had ook de sociale bijdragen voor zijn werknemer niet betaald, waardoor die geen aanspraak kon maken op werkloosheidsvergoeding. Vele werklozen in Griekenland bevinden zich in een gelijkaardige situatie.

De man had geen geld meer om zijn huur te betalen en kwam op straat terecht. Hij klopte aan bij de gemeente Larissa om te zien of er een oplossing voor hem kon worden gevonden. Hij werd niet ontvangen. Hetzelfde bij de prefectuur. Hij stapte naar de kerk, maar die kon hem geen onderdak bieden. Hij kreeg ondersteuning van de vrijwilligerskliniek (elke Griekse stad heeft er ondertussen een). De dakloze stelt zich voor als de afgevaardigde voor de 500 burgers van Larissa die in zware armoede leven en zich nauwelijks een dak boven hun hoofd kunnen veroorloven. Dit is Griekenland anno 2014. Dit is Europa anno 2014.

2 thoughts on “Dakloze stelt zich kandidaat als gemeenteraadslid

  1. Misschien moeten de rollen maar eens worden omgedraaid…

  2. Beter een dakloze dan een hersenloze !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *