Edu-co-labo – Een open atelier om na te denken over de situatie in Athene en het hedendaagse onderwijs

Affiche Edu-co-laboAfgelopen november heb ik  22 studenten Pedagogische Wetenschappen van de KULeuven en Universiteit Barcelona ontmoet in Athene. Hun bedoeling was om op zoek te gaan naar een alternatief educatief ontwerp. Waarom Athene? Volgens de studenten is het de stad die van oudsher democratie en school in zijn naam vervat, en daarom vormde het voor hen het begin van een onderzoek over wat vandaag een ‘pedagogische plek’ of ‘vormingsplek’ zou kunnen zijn. Tweeentwinting onder hen wandelden in dit kader een ‘marathon’ naar en van de Acropolis.

Athene is de stad die vandaag fungeert als een vergrootglas voor de algemene Europese conditie. Gaandeweg werd er tijdens het wandelen beslist naar een collectief ontwerp toe te werken.
Een collectief ontwerp net vanuit een kritische visie op het huidige onderwijs en het pogen op een andere manier onderwijs te maken. Deze poging mondt uit in een delen van tijd en ruimte die de mogelijkheid in zich draagt om het anders te doen.

Van die wandelingen werden kaarten gemaakt waarop bepaalde elementen aangeduid werden. Dat soort elementen waren bijvoorbeeld: groene ruimte, bankjes (om openbare ruimte aan te duiden), bedelaars, reclameborden en zo meer. Op basis van die aanduidingen kwamen er vragen die werden gebruikt om na te denken over wat er te zien valt en wat er in Athene allemaal gebeurt.

Het klinkt misschien allemaal nogal abstract en er is niet genoeg ruimte in een blogpost om het hele concept uit te leggen. Meer informatie is op volgende site te vinden: www.educolabo.wikia.com

Vanaf morgen wordt er een open atelier gehouden in de Molens van Orshoven in Leuven (u ziet het adres op de affiche hiernaast). Indien het u interesseert, kan ik u zeker een bezoek aanraden. In de eerste plaats is het natuurlijk een educatief project, maar er gaat ook een heel goed beeld worden geschapen van hoe de zaken er voor staan in Athene op dit ogenblik.

Een aantal Griekse studenten zullen over hun ervaringen in eigen land komen vertellen, en de migrant Mamadou Bah, die tot twee maal toe door Gouden Dageraad is opgejaagd en uiteindelijk asiel heeft gevraagd in België, zal ook aanwezig zijn.

Zelf zal ik dinsdag virtueel aanwezig zijn, door middel van een skype-verbinding.

One thought on “Edu-co-labo – Een open atelier om na te denken over de situatie in Athene en het hedendaagse onderwijs

  1. Geweldig…jonge mensen met hun ideeen en opvattingen moeten het toch allemaal organiseren voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *