Wetsvoorstel dat de Griekse kusten drastisch kan veranderen

Eén van de aspecten die Griekenland zo mooi maakt, is het feit dat de Griekse kusten nooit volgebouwd zijn zoals dat met de Spaanse kusten is gebeurd. Of dat nog lang zo zal blijven, is nog maar de vraag. De Griekse overheid heeft immers een wetsvoorstel klaar dat de Griekse kusten economisch gaat “ontwikkelen”. Het moet privé-investeringen in Griekenland vergemakkelijken. In het wetsvoorstel is het volgende opgenomen:

  • Alle beperkingen worden opgeheven die slechts een bepaalde uitbating toelaten (bv. het verhuren van strandstoelen, of van cafetaria’s). De huidige wetgeving verbiedt de concessie van gebieden groter dan 500 m² en er is een verplichting om gratis zones” van 100 meter te creëren, waar burgers gratis toegang hebben tot de kusten. Dat zal worden opgeheven.
  • Alle verwijzingen naar verplichte vrije en ongehinderde toegang tot de kusten zullen worden verwijderd uit de wetgeving, alsook het verbod op het verlenen van exclusief gebruik van kustlijn en strand. De enige verwijzing die zal blijven bestaan, is dat de concessies voorwaarden omvatten om publieke toegang te garanderen, na een gemotiveerde afweging van belangen die worden gediend of geschaad.
  • Het creëerenvan permanente structuren voor prive-zakelijke doeleinden zal worden vergemakkelijkt. De enige vereiste is dat een concessie zal worden verleend die aantoont dat het absoluut noodzakelijk wordt geacht om de [zakelijke] doel te bereikendoor de algemeen secretaris van de gedecentraliseerde administratie. Dit betekent in de praktijk dat alle hotels in kustgebieden permanent hun faciliteiten in de zone van het strand tot aan de zee kunnen uitbreiden.
  • Er mag grond worden gestort in mariene gebieden om mariene ruimte op te vullen om te zakelijke activiteiten te dienen die binnen het kader van strategische investeringen zijn opgenomen of die zijn goedgekeurd als bijzondere ruimtelijke ontwikkelingsplannen, van openbare of particuliere onroerende goederen.
  • Het wetsvoorstel voorziet ook in de regularisatie van illegale constructies (tegen een financiële vergoeding) die aan de kust en op het strand gelegen zijn en die niet worden gebruikt voor huisvesting, maar voor zakelijke doeleinden. Deze mogelijkheid werd tot op heden niet gegeven door de wetgeving op legalisering van illegale bouw (Wet 4014/11, Wet 4178/13) aan de kustlijnen, in de bossen en op archeologische sites.

Ondanks het feit dat er heel wat illegaal is gebouwd aan de Griekse kustlijnen, wordt met deze wetgeving de deur wagenwijd open gezet voor ongecontroleerde bouw, zolang het maar voor zakelijke doeleinden is. De vrees van heel wat Grieken, is dat we nu een kustlijn gaan krijgen zoals we die aan de Spaanse costa’s zien: het ene hotel naast het andere.

Tot 8 mei ligt het voorstel ter inzage op www.opengov.gr/minfin/?p=4692

Tot morgen kan er commentaar worden gegeven op de pagina.

14 thoughts on “Wetsvoorstel dat de Griekse kusten drastisch kan veranderen

  1. Ik ben nooit in Spanje geweest , maar vind de Griekse eilanden nu al een ramp inzake toeristische bebouwing.
    Van zodra er een vliegveld is, is alles om zeep !

  2. Ach, echt investeren in natuurgebieden hebben de Grieken ook nooit gedaan. Nu er geld aan verdient kan worden is het ook niet goed. En controle op illegale bebouwing langs de kust is er ook niet of nauwelijks. Dus het enige dat veranderd is dat de overheid er nu ook geld aan verdient.

  3. Het leuke van de Griekse kust is juist dat het strand overal vrij toegankelijk is. En dat op de meeste plekken geen echte hoogbouw is en grote kolossen van hotels.
    Als dat allemaal verandert ga ik niet meer naar Griekenland en ik hoop velen met mij!

  4. ach het is ook nooit goed voor de mensen als ze niks doen zijn ze aant klagen en nu dat ze iets willen doen is het ook niet goed :)…en het zal ook nooit goed zijn…Europa zal ze wel begeleiden dan komt het zeker goed 🙂 … een zaak weet ik wel als ze zelfs de gratis stranden zullen afnemen…dan vrees ik voor het ergste…

  5. Spanje heeft haar fouten intussen wel ingezien, er zijn oa op de Canarische Eilanden al hele hotels afgebroken die te dicht bij de kustlijn gebouwd waren. De “bouwvrije zone” vanaf de kustlijn is een jaar of tien geleden trouwens juist vergroot.

    Oh ja, “Surfer’s Paradise” in Knokke heeft na 17 jaar gekonkel wél een vergunning gekregen op basis van een provinciaal plan op maat van dit ene gebouw… (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140413_01065886)

  6. Er staan inderdaad illegale bouwwerken aan de Griekse kust, maar dat gaat slechts om een aantal verspreide gevallen. De Griekse kust is niet volgebouwd zoals de Spaanse. Als ze dat hier gaan doen, is het land een groot deel van zijn charme kwijt. Ik zeg niet dat het zal gebeuren, maar als het nieuwe wetsontwerp er door komt, dan kan het wel die kant uit gaan.
    De kolonels lieten dit soort bouwwoede ook welig tieren tijdens hun regime. We zien de lege geraamtes van grote gebouwen nog staan op bepaalde plaatsen.
    @Europa, van de begeleiding van Europa verwachten we hier ook niet veel. De trojka werd ook geacht te “begeleiden”, maar je krijgt die Griekse politici niet op dezelfde lijn.

  7. In turkije is het ook tamelijk rampzalig met grote gebouwen en hotels langs de kusten. Spanje heb ik voor het eerst van mijn leven in december kunnen aanschouwen…zee, strand, weg, hotels en flatgebouwen in 1 aaneengesloten rij daarlangs…of in de vorm van een kleine stad. Het is verschrikkelijk…Gelukkig woont mijn broer 10 km van de kust en de kustplaats aldaar is toevallig kleinschalig en met een natuurgebied aansluitend. Als zoiets al gaat gebeuren in Griekenland, laat het dan svp heel gecontroleerd en beperkt zijn. Maar het liefst helemaal niet. Dit soort bouwsels langs de zee trekt een publiek waar de lokale Grieken ook niet veel mee opschieten.

  8. Inderdaad zijn het juist de niet bebouwde en vrije stranden die Griekenland zijn charme geven. Dit is het wezenlijke verschil met Spanje. En natuurlijk niet te vergeten de geweldig sfeervolle tavernes! Dus voor ons ook zeker niet dat verderfelijke “all inclusive”.
    Wij gaan elk jaar naar Spanje en Griekenland, maar Griekenland is altijd onze “hoofdvakantie” en is meestal ook langer.

  9. /Users/mariavdommelen/Pictures/iPhoto-bibliotheek.photolibrary/Masters/2014/05/02/20140502-163941/images.jpeg

    Ik was een paar weken geleden nog in Beniyork omdat mijn zus in Altea zit maar moet er niet aan denken dat mijn stekkie op Kreta er zo uit gaat zien;)

  10. ik ook niet natasa maar vroeg of laat zal dat ook gebeuren zeker ????????????

  11. Ondertussen is er al een online petitie opgestart (in hoeverre zoiets eigenlijk iets oplevert): http://www.change.org/en-CA/petitions/greek-goverment-stop-forthcomming-legislation-for-the-greek-shorelines

    De Engelse versie van Kathimerini heeft wat meer informatie: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_02/05/2014_539411
    Het wetsvoorstel blijft ter inzage tot 13 mei, net voor de gemeenteraadsverkiezingen.

    En voor hen die het Grieks machtig zijn, is er dit:
    Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή των ελληνικών παραλιών εκτός από Like στη σελίδα https://www.facebook.com/aigialoi?fref=ts :
    1/ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ το νομοσχέδιο για να έχουμε αποψη από πρώτο χέρι. Eδώ : http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692
    2/ Προωθούμε το νομοσχέδιο σε όσους γνωρίζουμε να κατεβαίνουν υποψήφιοι σε παραθαλάσσιους δήμους ή περιφέρειες, κυρίως κεί που είμαστε ψηφοφόροι. Τους ζητούμε να πάρουν θέση. Το προωθούμε σε όλους τους ενεργούς στα κοινωνικά δίκτυα υποψηφίους Ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες κ.α.
    3/ Γράφουμε στους βουλευτές μας μέσω του http://www.vouliwatch.gr/ .
    4/ Ζητούμε, όσοι μπορούμε, από κάποιους επώνυμους να τοποθετηθούν δημόσια ενάντια στο νομοσχέδιο.
    5/ Προωθούμε το νομοσχέδιο σε όσους γνωρίζουμε για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν.
    6/ Κοινοποιούμε το λινκ της διαβούλευσης σε όλα τα προφίλ που μπορούμε και ανεβάζουμε συνεχώς αναφορές για το νομοσχέδιο αλλά ΚΑΙ φωτογραφίες που τραβούν άμεσα την προσοχή !, σχετικές με το θέμα. http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

    Ορίστε η πλήρης λίστα με ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας των ευρωβουλευτών στις επιτροπές περιβάλλοντος, τουρισμού και περιφερειακής ανάπτυξης. Στείλτε τους προσωπικά, ονομαστικά (όχι μαζικά) μηνυματα και στις εναλλακτικές διευθύνσεις:
    Κρίτων ΑΡΣΕΝΗΣ, kriton.arsenis@europarl.europa.eu
    Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ, spyros.danellis@europarl.europa.eu και http://sdanellis.gr/Επικοινωνία/12-Επικοινωνία/1-Γραφείο-Βρυξελλών.html
    Γεώργιος ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: georgios.koumoutsakos@europarl.europa.eu
    Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, rodi.kratsa-tsagaropoulou@europarl.europa.eu
    Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, theodoros.skylakakis@europarl.europa.eu; skylakakis@skylakakis.gr
    Γεώργιος ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ george.stavrakakis@europarl.europa.eu και http://www.georgestavrakakis.gr/contact
    Γεώργιος ΤΟΥΣΣΑΣ georgios.toussas@europarl.europa.eu
    Νικος ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *