NERIT, de nieuwe Griekse openbare omroep

De nieuwe naam en het nieuwe logo van de Griekse openbare omroep

De nieuwe naam en het nieuwe logo van de Griekse openbare omroep

Bijna 11 maanden is het geleden dat de Griekse regering de openbare omroep ERT brutaal sloot. Op 11 juni 2013 ging het beeld op zwart en was er radiostilte op heel wat frequenties. 5 maanden later was er een tussenoplossing en werd de interimzender “Dimosia Tileorasi” (DT) gelanceerd. De bedoeling was dat die slechts een paar maanden zou functioneren tot er een nieuwe, goedkopere, openbare zender in de lucht zou zijn.

Om die reden zijn de personeelsleden van DT aangenomen met contracten van telkens twee maanden. Heel wat ontslagen werknemers van ERT hebben de overstap naar DT gemaakt, in de hoop dat ze zo ook makkelijker bij NERIT terecht zouden kunnen. Diegenen die dat niet hebben gedaan, zoals Aglaia Kyritsis die nog lang het nieuws is blijven presenteren toen ERT ondergronds ging, lijken ondertussen allemaal op de kieslijsten van SYRIZA terecht te zijn gekomen.

Ondertussen bleef NERIT vooral een naam op papier. Het opstarten van een geheel nieuwe zender leek niet eenvoudig. De zendmasten zijn nog niet allemaal geïnstalleerd en vacatures zijn nog niet allemaal ingevuld. Er is ook heel wat te doen geweest rond de procedure waarmee nieuwe werknemers worden aangenomen. Die zou niet objectief zijn, en heel wat kandidaten zouden een talendiploma hebben van een welbepaalde school die nauwe banden heeft met de regerende partijen (nil sub sole novum).

Maar vanavond om 18:00u is NERIT dan toch de lucht in gegaan.

Net op tijd, want NERIT is de openbare zender die is geregistreerd bij EBU, de organisator van Eurovision, en dat festival gaat overmorgen van start. Bovendien moet de zender ook in stelling worden gebracht voor de verkiezingen. We betalen trouwens al 4 maanden kijk- en luistergeld voor NERIT. Nu zou je denken dat de start van NERIT groot nieuws is, en dat hiervoor hier en daar een lintje moet worden doorgeknipt. Maar niets daarvan. In de plaats daarvan zagen we het laatste uur van DT een teller op het scherm verschijnen en om 18:00u veranderde het logo van DT naar de N van NERIT. Zo simpel was het. Logo veranderen en klaar.

Is er dan iets anders dat er veranderd is? Zo ziet het er niet naar uit. NERIT heeft op dit moment officieel nog geen werknemers. DT bestaat nog steeds als interim zender en NERIT huurt de werknemers van DT, die nog steeds blijven werken met tweemaandelijkse contracten. Dat zijn contracten die rechtstreeks met het ministerie van Financiën zijn afgesloten.

NERIT heeft slechts 45 van de 1100 zendmasten in haar bezit die aan ERT toebehoorden. NERIT is ook eigenaar van het centrale omroepgebouw van ERT op Mesogion Avenue en van de magazijnen in Liosia. Al de andere eigendommen van ERT zijn overgemaakt aan het Hellenic Republic Asset Development Fund die deze eigendommen ten gelde moet maken. Privatiseren, dus.

NERIT maakt zelf geen programma’s . Vanavond is de programmatie begonnen met een nieuwsuitzending. Nadien was er nog maar eens een oude Griekse film (we worden er dagelijks mee overspoeld: Grieken hebben de films al honderden keren gezien maar de failliete zenders kunnen zich niets anders meer veroorloven), en dan een buitenlandse film en een sportuitzending. Er is geen budget en geen plan voor culturele programma’s. Alle producties worden uitbesteed aan privébedrijven.

De eerste nieuwsuitzending liet zien dat er in bepaalde gebieden in Griekenland toeristische ontwikkeling was (met heel veel goede wil), en bevatte ook een reportage waarin stond dat de arbeidsmarkt in Griekenland nog steeds niet rijp is om vrouwen even veel te laten verdienen als mannen. Vreemd, de laatste keer dat ik keek, was er nauwelijks sprake van een arbeidsmarkt. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de berichtgeving wordt gecontroleerd door het kantoor van Simos Kedikoglou, de woordvoerder van premier Samaras, via de algemeen directeur van NERIT die door hem is aangesteld. Verder is er ook nog de zelfcensuur van de journalisten die vrezen dat hun tweemaandelijkse contracten niet zullen worden verlengd.

En dan vragen we ons af waarom Freedom House de persstatus van Griekenland op “gedeeltelijk vrij” heeft gezet…

16 thoughts on “NERIT, de nieuwe Griekse openbare omroep

  1. Bruno,

    Is de nieuwe Nerit ook via satelliet te ontvangen,Hotbird bij voorbeeld? Of blijft het lokaal uitgezonden worden? Ik mis hier in NL de Griekse TV discussies, waarbij iedereen elkaar op splitscreen zit uit te schelden, een beetje. Kort voor de verkiezingen wellicht een gemis.

  2. Geen idee Robert, het ziet er naar uit dat NERIT gewoon DT is met een ander logootje. Daar zit dus ook nauwelijks nog infrastructuur achter. Je kunt wel live televisie volgen via het web: http://www.nerit.gr/

    Roepende politici zul je wellicht niet zien, want SYRIZA heeft de zender geboycott.

  3. Robert toch…dat meen je niet…Alle buitenlanders in Griekenland en veel Grieken ook trouwens haten juist dat gekissebis en door elkaar gepraat op de Griekse tv.in 5/6 kleine schermpjes… Ik kijk er nooit naar…m’n maag keert zich gelijk om…

  4. Nerit zit op satteliet. info bij
    http://www.wageral.nl/oriste/showthread.php?tid=3638
    voor mooi griekse discussies er zijn op internet zenders als Kontra, waar sinds vandaag Oom George ook begint.
    ενταξει μη βαρας μεγαλε, εχω και γω ενα ελατωμα.
    Τραγκα και ξερο ψωμι
    http://www.kontrachannel.gr/programme.html
    vanavond live ook een discussie op enikos
    vanavond live via deze site
    http://www.enikos.gr/
    ik hoop zelf ook dat Nerit op Hotbird komt en misschien aangezien dat nu iedereen weg gaat van Skai, dat Sia ook naar Nerit gaat.

  5. @ robert als je Griekse zenders wilt ontvangen moet je u NOVA aanschaffen legaal of illegaal :)of OTE TV … wat de vensterkes betreft …ik ben een Griek int buitenland en ik vindt het wel leuk om ze zo bezig te zien iedereen heeft zo zijn mening en das toch fijn … das toch fijner dan naar een saaie persoon te kijken … hoe meer zielen hoe meer vreugde zeggen ze toch … 🙂

  6. niet alle grieken vinden dat, vriend. zeker voor veel van de figuren op deze discussies schaam ik mij kapot als griek.

  7. je zegt het goed zeker voor een bepaald deel maar als je het nu fijn vindt of niet zo steekt de Griek nu eenmaal in elkaar in de kerk op straat int cafee altijd met handen en voeten aant uitleggen … 🙂 wij kennen geen schaamte voor zoiets toch niet … gelijk wij vinden dat de Nederlanders anders zijn dan de belgen in de omgang zo verschillen ook de Grieken van andere op bepaalde vlakken je weet wel wat ik bedoel … 🙂

  8. Persoonlijk vind ik deze talking heads schitterende televisie. Ik merk machteloosheid in de oogjes wanneer ik de volumeknop op 0 draai. Schreeuw maar heertjes. Uit deze bokaal met roofvissen ontsnapt geen geluid.
    Maak hier toch volksvermaak van. SMS voor de meest gehate kandidaat. De eerste die 10.000 stemmen haalt wordt gepekt en gevederd afgevoerd. 30cent per SMS, dan brengt het nog iets op.

  9. @Penimeni, jij kunt nog overschakelen naar iets anders. De Griekse televisie is ondertussen gedradeerd tot enkel dit soort schreeuwwedstrijden.
    Oh ja, en zangwedstrijden volgens een Amerikaanse formule.

  10. @Bruno, ‘the voice’ waar je het waarschijnlijk over hebt, is een Nederlandse formule (endemol).

    Anderzijds ben ik het voor een keer ook met @Europa en @Penimeni eens: ik vind die discussies meestal wel leuk, en soms pure ‘camp’… Toch leuker dan die saaie interviews op de Belgische TV met geprepareerde politici.

  11. Ooit in Piraeus gegeten in een taverna gegeten waar 3 of 4 tv’s op rij hingen die allemaal op een andere zender stonden, voor elk wat wils 🙂

  12. @ bea een taverna???? dat heb ik zelfs bij een Griek thuis gezien twee tv s naast elkaar een voor de grootouders en een voor de kleinkinderen of de rest… als dat geen luxe is 🙂 🙂

  13. μετα απ αυτο το βιντεακι με τον Αδωνι, κλειστο φιλε το μαγαζι και το ανοιγουμε οταν σοβαρευτει η πολιτικη ζωη του προτεκτοράτου, δηλαδη του Αγιου Ουτσου ανημερα.
    Γεια χαρα, εγω φευγω.κι αφηνω πισω μου συντριμια,αρωστημενους και αγριμια, ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *