De leercurve

Jarenlang stond Finland bekend als het land met het beste educatieve systeem. Volgens een onderzoek van de Business Intelligence Unit die een index van cognitieve vaardigheden en opleidingsniveau voor Pearson hebben samengesteld met de beste onderwijssystemen ter wereld, blijkt dat niet langer meer het geval te zijn. Ondertussen is Zuid-Korea het land met het beste educatieve systeem. Maar hier gaat het ons natuurlijk om Griekenland. En dat land doet het op educatief gebied absoluut niet goed.

In de algemene rangschikking staat Griekenland op de 33ste plaats op een totaal van 40. Het land bengelt helemaal achteraan in de rangschikking van EU-landen en is weer verder gezakt in vergelijking met vorig jaar. In de rangschikking van cognitieve vaardigheden staat het land eveneens op de 33ste plaats, en in die van opleidingsniveau op de 35ste plaats. Geen fraai resultaat.

Het verbaast niemand, in het minst mijn vrouw die leerkracht is.De overheid dreigt om scholen met te weinig leerlingen te sluiten omdat ze te veel kosten. Directies kunnen hoe langer hoe moeilijker valse (overdreven hoge) aantallen doorspelen naar het ministerie. Daardoor zijn ze bang geworden om leerlingen van school te gooien, waardoor (in ieder geval in de 2 scholen waar mijn vrouw les geeft) een totaal gebrek aan discipline heerst. Het wordt de leerkrachten verboden om leerlingen te straffen en een leerling zal nooit uit de klas worden gestuurd, laat staan naar huis wordt gestuurd voor een paar dagen. Het niveau was vroeger al niet best, maar het wordt nu nog moeilijker om les te geven.

De overheid heeft gereageerd op de slechte rangschikking van Griekenland. Volgens de regering Samaras zal het niveau worden opgekrikt door de hervormingsmaatregelen die worden genomen. Die houden onder meer in dat er meer leerlingen per klas komen, dat scholen worden gefuseerd en dat bepaalde leerlingen moeilijker een school bij hen in de buurt zullen vinden. Maar niet alleen dat: er zal ook een evaluatie komen van de leerkrachten. Die zijn namelijk ambtenaren en het hele ambtenarenapparaat moet worden geëvalueerd, om zo de slechtst presterenden er uit te halen en te ontslaan. Maar grondwettelijk kan zoiets niet, want je kunt geen ambtenaren ontslaan. Categorieën van leerkrachten worden ontslagen, om zo de cijfers te halen die de trojka heeft opgelegd aan Griekenland. Een aantal categorieën zijn er in september al uitgehaald en vanaf nu zal de les huishoudkunde (ik zit om de vertaling van home economics verlegen) kunnen worden gegeven door …. leerkrachten lichamelijke opvoeding. Of die evaluaties ook maar iets opbrengen, is maar de vraag. Het getal van ambtenaren die de deur uit moeten, staat trouwens al vast, evaluatie of niet.

Maar goed: de evaluatie in de scholen komt er. De leerkrachten zullen worden geëvalueerd door: hun collega’s, de leerlingen en de ouders van de leerlingen. Eerder deze week kwam een moeder van een leerling naar de school van mijn vrouw, om een collega lerares uit te schelden dat ze veel te streng is en dat het al veel te lang is geleden dat ze nog een *** tussen haar benen heeft gehad. Die mensen gaan dus de leerkrachten evalueren. De directeur stond er bij, en in plaats van de lerares te ondersteunen, stapte hij nadien naar de klas van de leerling in kwestie, waar hij verkondigde dat de moeder een probleem had met de lerares in kwestie. In dergelijke omstandigheden gaat de regering dus het niveau van het onderwijs opkrikken.

Er is trouwens nog een geweldig idee gelanceerd: de scholen moeten sponsors vinden. In de eerste plaats worden gedacht aan de ouders en voogden die voor geld moeten zorgen (zodat de school bijvoorbeeld stookolie kan kopen in de winter), maar ze mogen ook verder bij bedrijven gaan aankloppen. Stel u voor: de les Grieks wordt u aangeboden door Jumbo, de grootste speelgoedzaak van het land.

Overigens is het nog steeds de regering die beslist wat er in de Griekse schoolboeken komt. En als dat te veel indruist tegen de opvattingen van de steeds rechtser wordende politici, dan moet het boek worden aangepast. Het gaat dan voornamelijk over geschiedenisboeken, want dat is het vak bij uitstek waar links en rechts met mekaar kunnen bakkeleien.

11 thoughts on “De leercurve

  1. Heel complexe materie. Het onderwijs hier in België is ook al jaren een voorwerp van discussie, nu staan er weer hervormingen op til, en de politici spelen er ook een grote rol in, zeker met de verkiezingen in zicht. Maar de informatie/campagne is m.i. vrij onduidelijk…
    Wat hier gelukkig niet bestaat is dat de politici bepalen wat er in de schoolboeken komt!!!!Er is een officieel ‘programma’ om einddoelstellingen te behalen, en iedere leraar moet daaraan voldoen (er is ook inspectie). Maar ‘officiële’ leerboeken, zeker wat geschiedenisboeken betreft, hebben we hier niet. Gelukkig!!!
    Evaluatie zoals jij beschrijft is heel dubieus. Hopelijk zijn er nog veel andere directeurs!
    BTW nog eens over de infinitief ‘ontslagen’. Die bestaat niet. Het is ‘iemand ontslaan’ maar even pijnlijk 🙁

  2. Verdorie ik krijg het er maar niet uit. Bedankt voor de correctie @Lina.

  3. Volgens mij wordt Griekenland over ene paar jaar zelfs helemaal van die lijst geveegd…

  4. heb vertrouwen inaaaaaaaaaaaaaaa @ Bruno ik denk dat ik paar afleveringen heb gemist hoe gebeurd zoiets is dat de schuld van de regering, de leraars, leerlingen, ouders of mss zelfs de schuld van de infrastructuur van de scholen… iemand moet toch verantwoordelijk zijn voor dat … hoe is het zo ver kunnen komen… zon land met zon achtergrond … ik kan het maar niet geloven…

  5. De school die Bruno beschrijft is denk ik wel uit een probleemwijk in een grote stad, er bestaan gelukkig ook wat betere versies.
    Ik ben een voorstander van evaluatie van ambtenaren, maar het probleem is zoals altijd in G’land de manier waarop iets gebeurt. Ik heb ook leraren gezien die al jaaaaren slecht lesgeven en die je gewoon niet wegkrijgt, dat is de andere kant.
    Het is wat de ‘hervormingen’ betreft gevaarlijk dat ze alleen gebeuren om cijfers/doelstellingen van regering en trojka te behalen en niet omdat er wordt nagedacht over de inhoud en dat ze ook nog even snel zonder plan binnen een bepaalde tijdslimiet moeten worden doorgedrukt.
    Helaas moet je als ouder je eigen plan maken voor je kinderen en kinderen moeten het verschil leren tussen een goed cijfer en kennis die is opgedaan door na te denken.
    Ik hoop dat leraren meer begeleiding krijgen in hun moeilijke en belangrijke taak!

  6. @Bruno, wordt de directeur ook geevalueerd??

  7. Bruno’s opmerkingen hebben natuurlijk betrekking op openbare scholen in moeilijke wijken. Ik vraag me af of ze bv de VS en China ook op zo’n scholen beoordeeld hebben?? Ik werk dagelijks met Amerikanen en sta toch maar zelden perplex van hun cognitieve vaardigheden, om het eufemistisch uit te drukken…

    Afgezien daarvan zijn er in GR ook wel goede scholen, bv sommige privescholen leveren leerlingen af die klaar zijn voor de beste buitenlandse universiteiten… maar die scholen kan natuurlijk niet iedereen betalen (ik ook niet voor de duidelijkheid).

    Ik denk dat het een illusie is dat er toponderwijs kan zijn voor iedereen. En dat lijkt mij het grootste probleem van het (openbare) Griekse systeem: leerlingen worden aan een school toegewezen en er is geen enkele concurrentie tussen scholen. Scholen hebben dan ook geen enkel motief om een beetje hun best te doen. In Belgie bestaat die concurrentie wel, en veel scholen doen dan ook hun best om een goede reputatie te verwerven, om betere leerlingen aan te werven. Het probleem daar is natuurlijk dat je dan wel veel goede scholen hebt, maar dat er dan ook enkele scholen zij die alle ‘afvallers’ concentreren. Maar nu in Belgie die concentratiescholen meer en meer worden aangepakt en scholen verplicht worden bepaalde minder presterende leerlingen aan te werven, zie je ook daar het fenomeen van de privescholen opduiken: ouders zien dat het niveau daalt, en als ze het kunnen betalen onttrekken ze hun eigen kind aan dat ‘falende’ schoolsysteem’, waardoor de toestand steeds erger wordt voor de openbare scholen. Net hetzelfde als in GR, waar zelfs in tijden van crisis, de privescholen floreren… Vrije schoolkeuze lijkt me dan ook het allereerste agendapunt om de schoolcrisis aan te pakken.

  8. Daar zit inderdaad wel iets in @Hans.
    En dan kom ik bij het punt van @Bea: de directie wordt rechtstreeks aangesteld door het ministerie. Ik hoef er verder geen tekeningetje bij te maken, he?

  9. @Hans privéscholen in België??? Hoezo?

  10. @Lina: zoals vroeger, in de jaren ’50 – dan ging de burgerij ook naar scholen met fors lesgeld. Dat komt terug op in Vlaanderen. Er zijn tientallen privescholen die vaak les geven in andere talen (Engels, Frans, Duits, …) en via het IB-programma rechtstreeks toegang geven tot de betere buitenlandse universiteiten. Meer en meer mensen vinden dat ze zo een voorsprong opbouwen in een geglobaliseerde economie.

    http://www.onderwijskiezer.be/extra/prive_scholen.php?niveau=B

  11. Thuisonderwijs is ook een optie tegen de achtergrond van een zwakker wordend onderwijs, wanneer er tenminste redelijk goede redenen zijn om aan te nemen dat de ouders daartoe capabel zijn en men er niet wettelijk voor vervolgd wordt of men het niet zo erg vindt er wettelijk voor vervolgd te worden. Judit Polgar heeft het zich alvast niet moeten beklagen. En als haar uitmuntendheid niet zozeer te danken of toe te wijzen is aan thuisonderwijs, dan heeft het het haar blijkbaar in ieder geval niet afgeremd of belemmerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *