Europarlementsverkiezingen: SYRIZA

De tweede belangrijke partij in Griekenland, is SYRIZA. Jarenlang was het een extreem-linkse partij, die vrij militant was, en die gedoemd was om zo rond de 5% van het kiezerspotentieel aan te spreken. Daar kwam in 2012 opeens verandering in. Velen hebben die verandering toegeschreven aan Alexis Tsipras, de jonge voorzitter, die volgens sommigen een zeker charisme bezit. Het is in ieder geval zijn verdienste dat hij de verschillende fracties in zijn partij (SYRIZA staat voor Coalitie van Extreem Links) min of meer op één lijn heeft gekregen. Hoewel er af en toe nog wel een aantal figuren zijn die de partijlijn af en toe verlaten.

In 2012 heette Tsipras nog een zeer gevaarlijk man te zijn. Ondertussen is hij kandidaat-Commissievoorzitter. Niet dat hij ook maar enige kans maakt. Buiten Griekenland (vooral dan in Italië, Spanje en Portugal) lijkt hij wel wat mensen te kunnen aanspreken, maar in Griekenland hangt SYRIZA zo ongeveer rond de 20% van de stemmen in de opiniepeilingen. Het feit dat de partij afgelopen zondag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen geen verpletterende indruk heeft gemaakt, wijst er op dat er iets schort. In een land waar 35% van de mensen in armoede leven, waar er 27% werkloosheid is, en waar 3 miljoen mensen geen ziekteverzekering heeft, zou een goed georganiseerde politieke oppositie met de vingers in de neus de meerderheid moeten kunnen behalen.

De Grieken geloven niet echt in Alexis Tsipras en in SYRIZA. “Hij overtuigt niet”, hoor ik rondom mij. Maar toch zullen velen voor de partij stemmen, al was het maar om de anderen weg te stemmen. En die anderen, dat is voornamelijk Nea Dimokratia. Van PASOK is nauwelijks nog sprake. Overigens zijn er wel een aantal ex-PASOK leden die de overstap naar SYRIZA hebben gemaakt. SYRIZA heeft dan ook zijn discours aangepast om kiezers van centrum-links aan te spreken. Een paar jaar geleden klonk het nog dat de euro geen alfa en omega was, waardoor mensen bang werden dat SYRIZA terug naar de drachme wilde. Die boodschap is ondertussen flink aangepast: SYRIZA wil dat Griekenland in de euro blijft. En jaagt daarmee haar traditionele harde kern weg.

Niet alleen ex-PASOK leden zijn in de rangen gesloten: ook heel wat ontslagen ambtenaren hebben een plaats gevonden bij SYRIZA. Bekende journalisten, bijvoorbeeld, die op straat kwamen nadat de regering vorig jaar de openbare omroep sloot, zitten nu op belangrijke posten in de partij, SYRIZA is een beetje de vergaarbak geworden van diegenen die zich tekort gedaan voelen door het besparingsbeleid maar die niet meteen een keiharde politieke overtuiging hadden.

Door een milder standpunt in te nemen en door allerlei beloftes te maken, doet de partij vele Grieken denken aan het PASOK van Andreas Papandreou toen die partij in 1981 de macht greep met een klinkende verkiezingsoverwinning. Hoewel er een decennium van relatieve welvaart aanbrak voor de Grieken na die verkiezingsoverwinning, menen velen toch dat Papandreou niet de weg had gekozen van duurzame ontwikkeling, waardoor we nu met de reusachtige problemen zitten. En men is bang dat Tsipras het land terug op diezelfde koers wil zetten.

Hoe dan ook valt te verwachten dat SYRIZA aanstaande zondag de Europarlementsverkiezingen zal winnen met een nipte meerderheid. En dat ze dan het momentum zal gebruiken om nationale verkiezingen uit te lokken. Afwachten wat het wordt….

One thought on “Europarlementsverkiezingen: SYRIZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *