Het afgeslankte parlement

Ik had u in een vorige post beloofd dat ik zou uitvissen hoe de vork precies aan de steel zit wanneer het Griekse parlement in zomerreces gaat. Tijdens dat zomerreces is er geen plenaire zitting en worden er slechts 100 parlementsleden tegelijk toegelaten. Als verkozen parlementsleden niet in het halfrond komen opdagen omdat ze bijvoorbeeld met vakantie zijn, dan kan hun plaats worden ingenomen door niet-verkozen politici van dezelde partij.

Gezien het nog maar begin juni is, is de kans klein dat parlementsleden nu al met vakantie gaan. Maar de regering kan sowieso zelf oordelen over de samenstelling van de eigen fracties in het parlement tijdens het reces. Zo kunnen parlementsleden die dreigen tegen te stemmen tegen een bepaald wetsvoorstel, worden verwijderd, ten voordele van iemand die zal voor stemmen. Het moet een koud kunstje zijn voor PASOK en Nea Dimokratia om 51 ja-stemmers te vinden tijdens het reces.

Aan de vertegenwoordigers van de oppositie kan de regering niet raken, maar toch kan de uitslag van heel wat stemmingen worden gestuurd. En zo valt te vrezen dat een wetsvoorstel om een heel aantal stranden te verkopen, door de meerderheid zal worden gestemd.

5 thoughts on “Het afgeslankte parlement

  1. Waar werd onze Westerse democratie ook al weer uitgevonden? ND maakt in ieder geval haar naam zeer letterlijk waar.

  2. ” Zo kunnen parlementsleden die dreigen tegen te stemmen tegen een bepaald wetsvoorstel, worden verwijderd, ten voordele van iemand die zal voor stemmen.”
    Hallucinant!

  3. Dank Bruno voor deze informatie…niet dat ik er blij van word..wel kan ik een Griek die mij nog eens gaat vertellen dat de democratie in Griekenland is ‘uitgevonden’…met bovenstaand ondemokratisch gegeven om de oren slaan…

  4. Ja Bruno bedankt , en ik kan nu ook tegen de belgen zeggen dat de ondemocratie ook in Griekenland is uitgevonden 🙂 xaxaxa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *