Ticket voor openbaar vervoer wordt goedkoper – of toch niet?

Een van de “hervormingen” die Griekenland van de trojka moest doorvoeren, was het duurder maken van het openbaar vervoer. Dat openbaar vervoer zou voor de gemiddelde Griek 25 procent duurder worden. De maatregel staat al sinds 2012 in de steigers. En gisteren klonk het in de media opeens dat een ticket voor het openbaar vervoer zou zakken van 1,90 euro naar 1,70 euro. Ik begreep het eerst niet goed, want dit ging in tegen de afspraken met de trojka. Was de Griekse regering opeens zo rebels geworden om in te gaan tegen de gemaakte afspraken?

Ik heb een paar keer goed moeten lezen om dan te beseffen dat ik er in getuimeld was, zoals bijna heel Griekenland er wellicht zal in tuimelen. Volgt u even mee. De aangekondigde prijs die naar beneden is gegaan, is die van het eenheidsticket van 1,40 euro dat nu 1,20 euro kost. Dat is dus een daling van 14,2%. Alleen: het ticket was tot nu toe 90 minuten geldig. Vanaf nu is het nieuwe, goedkopere ticket nog 70 minuten geldig, op alle vormen van het openbaar vervoer. Ik wil nu geen spijkers op laag water gaan zoeken, maar de prijs voor het openbaar vervoer is daarmee met 10,2% per minuut gestegen.

De maatregel is begrijpelijk: heel wat reizigers gaven hun ticket door aan anderen wanneer de 90 minuten nog niet om waren.

Verder wordt de kaart van 45 euro, waarmee je de hele maand op alle openbare vervoer kan, gevoelig goedkoper. Die kost nu nog slechts 30 euro. Een daling van 33%. Het is de kaart die ik jaren geleden kocht om van Piraeus naar Marousi te rijden met het openbaar vervoer, toen ik daar nog een baan had. Sinds 2011 gebruik ik enkel de bussen en koop ik een maandkaart van 20 euro. Alleen…. die maandkaart wordt afgeschaft en de nieuwe formule kost 30 euro. Een stijging van 33%.

Al bij al wordt het openbaar vervoer daarmee over de hele lijn goedkoper. Misschien niet voor iedereen. De bedoeling is om nog meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen. Het reizigersaantal is de voorbije jaren flink gestegen. Mensen nemen niet makkelijk hun auto meer en de prijzen van een taxi beginnen ook erg hoog te worden. De bevoegde minister hoopt door de nieuwe prijzen nog meer mensen op de bussen, trolleys, tram en metro te krijgen. Afwachten maar wat het wordt…

 

4 thoughts on “Ticket voor openbaar vervoer wordt goedkoper – of toch niet?

  1. niet vergeten ook (i) dat kinderen gratis rijden en (ii) dat je met dat ene ticket kan overstappen op bus, metro, tram, trolley, voorstadstrein, … goedkoper zal je in Europa moeilijk vinden, of het nu 1.20 of 1.40 Euro is.

    De 90 minuten was wellicht te lang. Het was de bedoeling om dat overstappen mogelijk te maken zonder nieuw ticket te kopen, maar in de praktijk kon je vaak een heen- en terugrit maken met hetzelfde ticket…

  2. Goed om wat nauwkeuriger te kijken dus…al met al voor veel mensen toch goedkoper. Vraag me af waarom er niet wat doorzichtiger/waarheidsgetrouwe voorlichting is gegeven…

  3. Deze prijzen zijn voor Athene, andere grote steden weet ik niet, maar op ons eiland was het buskaartje altijd 1.60, en geen korting voor onze (middelbare school) kinderen.
    In ons centrum is dan wel weer een gratis mini-bus, die pendelt van parkeerplaats via centrum naar parkeerplaats aan de andere kant, dat is perfect, vooral in de zomer als het eiland vol toeristen en auto’s is.
    En verder vind ik het hier op een eiland waar kleinere afstanden zijn, heel gezond om te lopen, dat scheelt weer een sportschool!
    Ik zie ook steeds meer fietsen gelukkig!

  4. @hans, natuurlijk is het openbaar vervoer spotgoedkoop hier.Maar,zoals een vriendin van mij eens zei: ‘Als je niets hebt is alles duur.’
    Persoonlijk ken ik nogal wat werkelozen die zwart reizen. Een van de rechten van een zwartreiziger is dat zodra je gecontroleerd wordt, je bij de eerstvolgende halte uitstapt zonder je gegevens op te geven en zo dus geen boete kunt krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *