Geef het heilige niet aan de honden

De bovenstaande uitdrukking wordt niet zo vaak gebruikt in het Nederlands; wij kennen veeleer “gooi geen parels voor de zwijnen”. Het is een citaat uit het evangelie van Mattheus, als ik me niet vergis, en het werd gebezigd door de aartsbisschop van Thessaloniki, Anthimos.

Homoseksualiteit is een ziekte

Homoseksualiteit is een ziekte

Afgelopen weekend werd in Athene de Athens Pride gehouden, een optocht van de homogemeenschappen van Griekenland. Velen vreesden dat het tot problemen zou kunnen komen met Gouden Dageraad, maar die partij houdt zich relatief kalm de laatste tijd.

Er werden wel strooibriefjes op straat gegooid, in de buurt van het parcours van Athens Pride. Ze waren ondertekend met Brigade Hellas, maar het is niet uitgesloten dat de neo-nazi’s hier achter zitten. Hoe dan ook: het bleef het kalm.

Wellicht zeer tegen de zin van het Griekse journaille, die niet verlegen zitten om een paar sterke uitspraken te ontlokken bij controversiële figuren. Aanstaand weekend wordt in Thessaloniki de Thessaloniki Pride gehouden en het leek dan ook een goed idee om de reactionaire bisschop van de stad, Anthimos, naar een reactie te vragen. We kregen weer waar voor ons geld.

Homoseksualiteit is een “perversie van menselijk bestaan” aldus de gemijterde, en Thessaloniki Pride is een “schande en een belediging”.

5 thoughts on “Geef het heilige niet aan de honden

  1. goed nieuws voor de “zaxaroplastias” !!
    remember onze eigen kardinaal Léonard die enkele jaren geleden een taart in zijn gezicht kreeg toen hij het over immanente gerechtigheid had,

  2. Hij moet toch vast wel een paar andersgeaarden in zijn kringen kennen…of zouden de bewaarders en heersers van de orthodoxe kerk echt zichzelf en alle menselijkheid ontstegen zijn…of in volslagen ontkenning leven…Eigenlijk is het gewoon haatzaaien wat hij doet…en daar krijg je altijd ellende van…

  3. Jammer dat ze niet wat doorgevraagd hebben. Dan had hij er waarschijnlijk een Skopiotisch complot in ontwaard, zoals de casino’s in Gevgelija die de schuld dragen van de geldzucht/goklust van de doodbrave Grieken…
    Vergeef het hem want hij weet niet wat hij doet :-p

  4. Ik begrijp niet hoe de afwezigheid van andersgeaarden een gebrek is aan menselijkheid?
    Of wordt de oorzaak van het vermeend gebrek aan menselijkheid toegewezen aan het feit dat men de boodschap geeft dat het tegennatuurlijk misbruik van iemands geslachtsorganen een perversie inhoudt? De waarheid van een stelling wordt niet afgemeten aan de mate waarin het geen haat bij anderen opwekt. En zoals de heiligen zeggen: haat de zonde, niet de zondaar. Als er dus haat wordt gezaaid tegen een zonde, dan is het niet de ‘zaaier’ verantwoordelijkheid dat iemand anders dit verdraait tot haat tegen de zondaar. En het gevaar dat het – zeker door hen met een negatieve vooringenomenheid – zodanig wordt verdraaid is geen reden om er mee te stoppen de boodschap niet te verkondigen.

  5. fout laatste zin: “… de boodschap te verkondigen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *