Moest Venizelos buiten schot worden gehouden?

De Griekse democratie is een lastig duiveltje. Na 14 jaar heb ik nog niet helemaal door hoe het systeem in mekaar zit, maar laat ik toch nog maar eens proberen. In december van vorig jaar, hield een parlementaire onderzoekscommissie een vooronderzoek naar de bestellingen van 4 onderzeeërs bij het Duitse bedrijf HDW en Ferrostaal, die zouden worden gebouwd op de Skaramangas scheepswerf, tussen Perama en Elefsina.

U weet dat het Griekse parlement door niets of niemand wordt gecontroleerd, behalve door … zichzelf, door middel van parlementaire onderzoekscommissies. Voor het zetelen in een dergelijke commissie krijgt elk parlementslid 235 euro per dag, zelfs als zetelt de commissie slechts 1 uur. Een mooie bijverdienste, niet? Ik kan me niet herinneren dat dergelijke onderzoekscommissies ooit veel hebben opgeleverd. Ja, ex-minister van Defensie Tsochadzopoulos is zo naar het gerecht gestuurd voor zijn rol in de omkopingsschandalen van legermaterieel en ex-minister van Financiën Papakonstantinou is ook doorverwezen voor zijn rol in het schandaal van de Lagardelijst. Maar dat is het zo een beetje en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat beiden zijn opgeofferd om andere buiten schot te houden. Een van die anderen is Evangelos Venizelos, huidig minister van Buitenlandse Zaken en Vice-Premier.

Venizelos was minister van Defensie in 2010 toen de vier onderzeeërs nog steeds in aanbouw waren. Het was Tsochadzopoulos die het contract tot de bouw had ondertekend, maar onder Venizelos werd de Skaramangas scheepswerf verkocht aan het Duite ThyssenKrupps. Slechts 1 van de 4 onderzeeërs is afgewerkt en kreeg de naam Papanikolis mee. Bij het tewaterlaten, bleek dat de onderzeeër een beetje scheef hing. Om de een of andere reden moest Griekenland bijbetalen om het ding recht te krijgen. Ondertussen lagen de drie andere half-afgewerkte onderzeeërs te verroesten in Skaramangas.

Na de zittingen van de parlementaire onderzoekscommissie in december vorig jaar, besloot woordvoerster Zoe Konstantopoulou van de oppositiepartij SYRIZA (ze zetelde zelf in de commissie) alle documenten en transcripten van de zittingen aan het gerecht over te maken, want volgens haar waren er heel wat aanwijzingen in de zaak dat de heer Venizelos, maar ook weer de heer Papakonstanintou criminele feiten hebben gepleegd door hun acties.

Konstantopoulougaf haar dossier in op 20 december 2012 aan een paar onderzoeksrechters die hun bevindingen doorstuurden op 18 maart 2014 aan de onderzoeksrechter van het Opperste Gerechtshof. Die gaf het door aan het ministerie van Justitie op 5 mei 2014. Daar bleef het dossier stof vergaren tot 4 juni laatstleden toen het naar het parlement werd gestuurd, om een onderzoek te starten tegen Venizelos en Papakonstantinou. Een paar dagen later sloot het parlement zijn deuren voor het zomerreces.

Daardoor dreigt de zaak te worden afgeschreven, volgens een wet die is opgesteld door …. Evangelos Venizelos. De indruk wordt gewekt dat de sluwste onder de Griekse politici de bui zag hangen en daarom aandrong op een vroege sluiting van het Griekse parlement. Toch heeft een onderzoeksrechter het dossier nu toch naar het parlement gestuurd.

Venizelos is ondertussen erg boos en zal het er niet bij laten. Hij was in het verleden al erg pinnig als het op dit dossier aankwam en veroordeelde SYRIZA voor het “dienen van belangen” (DE dooddoener in de Griekse politiek) die er baat bij hebben dat het politieke systeem in Griekenland labiel blijft.

Wat er ook van zij: wedden dat het allemaal niks wordt en dat Venizelos volledig buiten schot blijft? En toch: als je elk politiek schandaal van de afgelopen 20 jaar nakijkt, zul je zien dat hij er ergens toch steeds bij betrokken was.

2 thoughts on “Moest Venizelos buiten schot worden gehouden?

  1. Hij is een soort heidebrand…het laait niet echt op maar het smeult maar door…hoe lang nog…dank voor deze uitzoekerij…verhelderend.

  2. En dan worden we ook nog afgeleid door het voetbal…..
    Perfecte timing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *