De eerste grote bosbranden van het jaar

Zoals lezeres @Jenny al aangaf in haar reactie op mijn bericht van gisteren, hebben we nu reeds de eerste grote bosbranden van 2008. Delen van het eiland Skopelos stonden gisteren in brand en ook op de Pelion was er brand. We hadden gisteren stormwinden tot 9 beaufort en die wakkerden de branden natuurlijk aan. Ik dien er wel bij te zeggen dat dit niet de eerste branden zijn dit jaar. Toen er hier een maand geleden op 1 nacht tijd een halve meter sneeuw viel, waren er zowaar 93 branden gesignaleerd over heel Griekenland (vraag me niet hoe dit mogelijk is)! Dit keer weet men nog niet wat de reden van de branden is. Zijn ze aangestoken? Was er ergens een kortsluiting? Het belooft wel voor deze zomer. Nu al worden de risicogebieden aangeduid. Mocht het u interesseren: het eiland Thassos, Mytilini (of Lesbos), Chios, Pelion, en grote delen van Evia (Euboia) lopen gevaar. De bossen zijn er erg dicht en er zijn geen brandpaden aangelegd. Ook zijn de bomen er vrij oud, waardoor ze naar het schijnt nog makkelijker vuur vatten.
De brandweerlui die enkel in de zomer worden aangenomen, werden vorig jaar nog “helden” genoemd door de eerste minister. Ze zijn echter wel nog altijd niet betaald voor hun moeite. En met een hoop lof en misschien een medaille kun je je familie niet voeden, natuurlijk. Echt gemotiveerd zullen ze dus dit jaar niet zijn.
Hardleers, zo kun je de overheid noemen. Ik vrees dat er dit jaar weer heel wat branden zullen zijn die voorkomen hadden kunnen worden.
Ondertussen wil de regering nu dringend werk maken van het opnieuw aanplanten van de bossen, vooral op Parnitha dan. De bosbeheerders kwamen een paar dagen geleden nog op straat om aan te klagen dat er nog niets is gebeurd qua preventie, maar het is nu een slechte periode om nieuwe bomen aan te planten, want ze verdrogen meteen bij de eerste hitte (die we hier binnen 2-3 maanden mogen verwachten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *