Volbloednazi’s. Nu ook in het Europees Parlement

Niet dat we er nog aan twijfelden, maar de foto’s die vandaag verschenen in de onafhankelijke krant “Εφημερίδα των Συντακτών” (Dagblad van de Redactie – een afsplitsing van Eleftherotypia die het alleen probeert, zonder geldschieter) laten werkelijk geen enkele twijfel meer. Gouden Dageraad zit vol nazigespuis. Hoewel ze altijd gezegd hebben dat ze nationaal-socialisten zijn, maar geen nazi’s, houdt dit argument nu werkelijk geen steek meer.

naziSommige foto’s zijn al wat ouder en tonen de partijkopstukken Nikos Michaloliakos en Christos Pappas, beiden in de cel, met een gestrekte rechterarm voor een nazivlag en voor de Wolfsangel, een zogezegd runeteken dat door de nazi’s is uitgevonden. Pappas staat ook te groeten in het mausoleum van Mussolini, de Italiaanse dictator die in 1940 Griekenland binnen viel.

Op een andere foto zien we Ilias Kasidiaris, woordvoerder van de partij en tevens parlementslid, met een paar kornuiten, achter een nazivlag groeten met gestrekte rechterarm. De foto is genomen rond 21 december 2012.xrisi-augi2

Een van de kornuiten van Kasidiaris, bovenaan links, is Georgos Foundoulos, die vorig jaar in november in koelen bloede is doodgeschoten samen met een kameraad voor de kantoren van Gouden Dageraad in Neo Iraklio, een voorstad van Athene. De vader van Foundoulis heeft op televisie ooit verklaard dat bloed geen kleur heeft, en hij wilde samen met de ouders van de vermoorde rapper Pavlos Fyssas voor de camera. Die laatsten weigerden. Vader Fountoulis zal binnenkort in het Europese Parlement zetelen.

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond de rol van bepaalde journalisten. In de eerste plaats is dat Makis Triantafyllopoulos, de man die een show heeft die zichzelf “gele pers” noemt – rioolpers dus. Triantafyllopoulos heeft vaak “exclusieve” reportages gemaakt door met verborgen camera’s te gaan filmen. Afgelopen week zou hij zo sextapes hebben weten te bemachtigen van de Atheens burgemeesterskandidaat Gavriil Sakelaridis van SYRIZA.

Triantafyllopoulos had in de aanloop naar de Europarlementsverkiezingen zogenaamd geheime opiniepeilingen die niet mochten worden gepubliceerd omdat ze te ophefmakend waren: ze zouden namelijk 48% van de stemmen voor Gouden Dageraad aantonen. Het lijkt alsof de “journalist” Gouden Dageraad gunstig genegen is. In zijn TV-shows heeft hij leden van de partij vaak over de vloer gehad. In onderstaand fragment ziet u hem zeggen dat Ilias Kasidiaris geen hakenkruis op zijn schouder heeft getatoeëerd, maar wel het kruis van Schliemann, die dat motief in Troje had gevonden. In het panel van Triantafyllopoulos ziet u ook de raadgever van Samaras, Faylos Kranidiotis zitten, de oprichter van Diktyo 21, de Griekse tegenhanger van de Tea Party als het ware.

pattakosNa de publicatie van de foto’s, kwam er reactie van Christos Pappas van Gouden Dageraad, vanuit de gevangenis. In een brief liet hij weten dat hij in de gevangenis zit wegens dezelfde overtuigingen als die van Adonis Georgiadis, voormalig minister van Volksgezondheid, die nu woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia is.

Die was namelijk afgelopen weekend nog in opspraak gekomen omdat een journalist van de krant To Ethnos een boek in de bibliotheek van Georgiadis had gevonden waarin de ex-juntaleider Stylianos Pattakos (leider nadat Papadopoulos was afgezet in een interne coup) zijn beste wensen uitspreekt voor zijn waardige vriend Georgiadis. Gedateerd 2005.

Eigenlijk zijn de foto’s al lang niet meer choquerend. We weten ondertussen maar al te goed waar Gouden Dageraad voor staat. Ik denk niet dat er nog Grieken zijn die er aan twijfelen of Gouden Dageraad nazi’s zijn of niet. Hier en daar zullen er nog wel mensen zijn die denken dat de partij ernstiger aan het worden is, maar ik wil toch geloven dat het om een minderheid gaat.

Het blijft daarom toch wel onrustwekkend dat 9,4% van de Grieken deze partij in het Europese Parlement hebben gestemd, nadat ze er ook al voor gezorgd hadden dat 26 Griekse steden ondertussen dit tuig in de gemeenteraad zal hebben zitten vanaf september dit jaar.

One thought on “Volbloednazi’s. Nu ook in het Europees Parlement

  1. De opmerking die echt bij me blijft hangen: ‘de foto’s zijn al lang niet meer choquerend’………Dat is wat er de afgelopen jaren met ons gebeurd is……. helaas en ook gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *