Guinese vluchteling, slachtoffer van Gouden Dageraad, krijgt asiel België

Hoewel ik het verhaal niet hier in de blog heb neergeschreven, kent u misschien wel het verhaal van Mamadou Bah, de vluchteling uit Guinea, die in Griekenland asiel had gekregen, maar de voorbije jaren tot twee keer toe door Gouden Dageraad is aangevallen. De man is noodgedwongen naar België gevlucht in 2013, waar hij asiel heeft aangevraagd. De zaak lag moeilijk: het ging om iemand die in een Europese lidstaat al asiel had gekregen en die opnieuw in een andere lidstaat asiel vroeg. Het lag niet voor de hand dat een andere asielaanvraag zou worden aanvaard.

In mei 2014 werd de aanvraag van Mamadou Bah echter positief beantwoord door de commissie van het comissariaat-generaal voor de vluchtelingen. Dat nieuws werd opgepikt door Euronews, maar het bleef nog wel even afwachten want de bevoegde minister kon nog steeds beroep aantekenen tegen het commissieadvies. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, en het asiel is ondertussen officieel toegekend. Mamadou Bah kan zich bijgevolg nu toeleggen op zijn verblijf in België.

Ik ben niet thuis in de rechtspraak (hallo, Hans?), maar ik kan me voorstellen dat een dergelijk besluit best wel een precendent kan scheppen voor mensen die in Griekenland asiel hebben gekregen maar desondanks het land toch moeten ontvluchten omdat ze worden opgejaagd door leden van de derde politieke partij van het land, die ondertussen ook 3 afgevaardigden naar het Europese Parlement heeft gestuurd.

10 thoughts on “Guinese vluchteling, slachtoffer van Gouden Dageraad, krijgt asiel België

  1. Nog een generatie of twee en alle niet moslim inwoners in België kunnen hun biezen pakken , en de licht en donker blauwe medemensen zullen de plak zwaaien, mede dankzij het beleid van de huidige generatie ruimdenkende politici !!!!! Griekenland heeft zijn part al gehad met meer dan drie eeuwen Turks overheersing. Als de geschiedenis zich steeds weer herhaald staan we er in het huidige Europa goed voor. Maar ja….. achter mij de zondvloed zeg ik maar, je kan toch niet tegen op boksen tegen de gang der zaken.

  2. Na de reacties van de afgelopen week, is het me duidelijk geworden dat de menselijke waarde “respect” bij velen ver te zoeken is.
    Dat is best teleurstellend. In die mate zelfs dat het misschien de moeite niet meer loont om reacties aan te zetten in de blogsoftware.

  3. Bruno,
    elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

  4. Jezus 😉 angst is een zeer slechte raadgever… en we moeten niet alles afschuiven op al dan niet “ruimdenkende” politici.

    Kop op, @Bruno, echte scheldpartijen zijn toch nog achterwege gebleven. Met pessimisme komt niemand vooruit!

  5. OK Bruno, ik zal mijn reacties maar achterwege laten, het is tenslotte Uw blog. Hiermede bied ik dan ook mijn verontschuldigingen aan voor mijn botte opmerkingen. Iedere vogel zingt zo als hij gebekt is , we zijn nu eenmaal het product van onze opvoeding.

  6. BTW ik zal me maar voort bezig houden met het dierenRIJK , in plaats van me druk te maken in het mensDOM !!! 😉

  7. Bruno, je hebt bepaalde vrouwen op een foto bespot door te verwijzen naar ‘zeg kwezelke…’en een geestelijke als ‘zwartgerokte man met baard’ gehoond. Is dat geen teleurstellend gebrek aan respect, ook voor hen die nog eerbied of ‘ευλάβεια’ hebben? Je kan niet anderen ergens van beschuldigen waar je jezelf schuldig aan maakt, om wat in de lijn te blijven van Matt. 7,3-5. Als je reacties wil onmogelijk maken omdat je er een gebrek aan respect in hebt opgemerkt, waaraan je terecht gevoelig bent zoals ik, dan moet je eveneens consequent je eigen artikel verwijderen of herformuleren, wanneer zoals duidelijk is het menswaardig respect daar ver in te zoeken is en je hierom echt bekommerd bent.

  8. Volgens mij zie ik op de foto bij het artikel een zwartgerokte man met baard, of is het een Kretenzische broek met laag kruis?
    In onze Vlaamse traditie is een zwartrok geen scheldwoord, maar zelfs een eretitel.
    Denk maar aan de grote zwartrok Pieter Jan de Smet die de Indanen ging bekeren. Ietwat later ging er een andere de Eskimo’s “helpen”. Die zijn proces loopt nog.

  9. Βρεεε καλώς τον! Πώς μας τα λες ρε παιδί’μ;

    Ik weet wel dat je weet dat het om spot gaat, maar ik zal het spel wel even meespelen, moest voor sommigen je geveinsde naïviteit nog niet duidelijk zijn:
    De benoeming zwartgerokte man met baard is hier niet in overeenstemming met de Vlaamse en niet orthodoxe traditie (waar het gewoon zwartrok is en niet ‘zwartgerokte man met baard’) maar in een geest van spot zoals de auteur zelf kan getuigen, indien hij wil. Dat er exact beschreven wordt wat de foto toont betekent niet dat het niet om spot kan gaan, integendeel, de spot zit juist in een onnodig nauwkeurige en beschrijving van de manier van verschijning van de persoon zoals een kind zou doen dat niet weet wat die persoon juist is, in plaats van simpelweg de hoedanigheid van de persoon. Wanneer de verschijning op zich zo hard wordt benadrukt en beschreven terwijl dat voor niemand nodig is, omdat we inderdaad reeds de foto zelf kunnen zien, weet je dus dat er iets mis is. De duidelijkheid hiervan wordt uiteraard versterkt wanneer er in hetzelfde artikel elders nog veel explicieter spot wordt gedreven met weeral een andere groep mensen. Hoe dan ook, het is duidelijk dat het hier gaat om een gebrek aan respect voor de persoon, en dat moet vermeden of bestreden worden. Anders loont het inderdaad niet de moeite.

  10. @Jef: blauw?? aan de absynth gezeten?

    @Bruno: het is inderdaad merkwaardig, maar ik ben zeker geen specialist vluhtelingenrecht. Ongetwijfeld had de man goede advocaten. Maar zolang er geen rechtbank uitspraak over doet zal het moeilijk zijn er een precedent in te zien. Anderzijds kan ik me voorstellen dat een dergelijke beslissing enkel kan met expliciete goedkeuring van de top van het Commissariaat-Generaal – en dus wel degelijk deel uitmaakt van een algemener beleid. Voor de rest is het bekend dat Belgische rechtbanken het Dublin II verdrag al meermaals niet hebben toegepast voor mensen die vanuit Griekenland komen, omdat ze oordelen dat de fundamentele rechten van de vluchtelingen er niet gerespecteerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *