De moeder van alle privatiseringen

Het Griekse Parlement is al sinds begin juni in zomerreces, want volgens de regering moesten er de komende periode geen belangrijke wetsvoorstellen worden gestemd. Dat heeft tot gevolg dat er nu slechts 100 parlementsleden in het halfrond zetelen en dat de regering kan beslissen uit wie haar fractie moet bestaan. Handig als er toch iets moet worden gestemd waarvan je denkt dat er binnen de eigen rangen weerstand tegen bestaat.

Neem nu de privatisering van DEH, de openbare elektriciteitsmaatschappij. Die staat in de steigers en voor 7 juli moet het wetsvoorstel voor privatisering zijn gestemd. Daarom wordt een versnelde procedure gebruikt: 1 dag voor een debat in de parlementaire commissie, 1 dag voor een parlementair debat, en 1 dag voor de stemming. Vanuit de oppositie is er natuurlijk heel veel tegenstand, maar de regering vermoedt dat het voorstel vlot door het parlement zal worden gesluisd. Tsja, in de gegeven omstandigheden kan elke leek dat zien.

Bedoeling is dat een deel van de elektriciteitsmaatschappij zal worden verkocht. Men verwacht een opbrengst van ongeveer 1,5 miljard euro voor de “kleine” DEH. Een aantal elektriciteitscentrales zullen overgaan in privéhanden. Niemand weet voorlopig om welke centrales het gaat, en er is zelfs sprake van dat het Plastira stuwmeer ook zal worden verkocht. Open kaart spelen is niet de sterke kant van het hele proces en er wordt vooral hard geroepen, zodat je zeker niets te weten komt, maar enkel meningen hoort. Een elektriciteitsmaatschappij opsplitsen leert ons dat de stroom duurder wordt. Dat is gebeurd in elk Europees land waar de elektriciteitsmarkt “open” gesteld is.

Om mogelijke tegenstand binnen de bevolking enigszins te temperen, heeft DEH besloten om de prijs van de elektrische stroom aan bedrijven vanaf morgen te verlagen. Tegelijkertijd zal de stroom voor de kleinste verbruikers flink de hoogte gaan. Het gaat om gebruikers die minder dan 800 kWh/maand verbruiken. Volgens de overheid gaat dat enkel op voor vakantiehuizen en zo meer. De vakanties zouden er dus wel eens flink duurder door kunnen worden, maar ook de mensen die zo zwaar op hun verbruik beknibbelen omdat ze anders de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, dreigen er door kopje onder te gaan.

Uiteraard reageert de vakbond van DEH en sinds vandaag mogen we ons aan stakingen verwachten op het hele net van DEH. Stroomonderbrekingen zullen legio zijn, vrees ik. In de dorpen waar elektriciteitscentrales staan, zullen de kerkklokken luiden uit protest en een aantal centrales zullen worden platgelegd. Kortom, het gekende recept. Het is ondertussen geleden van 2008 dat er nog eens stevig gestaakt is bij DEH.

3 thoughts on “De moeder van alle privatiseringen

  1. Wie gaat dan de onroerendgoedbelasting, kijk en luistergeld en andere taksen zoals ophaling van het huisvuil incasseren ???? De belastingdienst is daar blijkbaar te lui of te dom voor !!!!

  2. Bruno,

    Bedoel je misschien 800 kWh/maand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *