Weer 2 vluchtelingen omgekomen in Egeïsche Zee

Afghanen, Iraki’s, Soudanezen, Pakistani’s, … de lijst van vluchtelingen die Griekenland proberen te bereiken is nog een stuk langer en nu zullen er zeker nog meer Palestijnen bij komen. Tot voor 2 jaar probeerden de meesten het via de grens met Turkije, door de rivier Evros over te steken. Sinds daar een hek is gebouwd en er meer patrouilles zijn, gaat het transport van vluchtelingen nu over zee, naar de Griekse eilanden die het dichtst bij de Turkse kust liggen. Er gaat geen week voorbij of er spoelen vluchtelingen aan in Mytilini (Lesbos), Chios of Samos, maar ook de kleinere eilandjes in de buurt krijgen hun deel van de vluchtelingen.

Als die het halen, natuurlijk, want maar al te vaak verdrinken er mensen bij de overtocht. Zo ook weer gisteren: een groep van naar schatting 24 mensen probeerde met een rubberbootje de overtocht te maken naar Samos, maar haalden het niet. Hun bootje zonk gisterenmiddag ongeveer 10 mijlen van de kust van het Griekse eiland. Zeker 2 vluchtelingen zijn verdronken en 22 zijn vermist.

De lichamen van de twee drenkelingen werden door de kustwacht aan land gebracht met de bedoeling dat ze bij één van de vier begrafenisondernemers op het eiland zouden kunnen worden opgeborgen. Dat ging niet door: de begrafenisondernemers weigerden om de lijken op te nemen, omdat de plaatselijke overheid hen nog ongeveer 30.000 euro moet van de opbergactie van de vorige ramp met vluchtelingen op 5 mei. Toen verdronken er 22 mensen.

De lijken bleven daarop gedurende meer dan 3 uur in de lijkzakken liggen op de boot van de kustwacht, in volle zon, bij temperaturen flink boven de 30 graden. De kustwacht zocht ondertussen naar een alternatief en wilde de lijken overbrengen naar het ziekenhuis van het eiland. De ziekenwagen kon de lijken echter niet overbrengen, want in de statuten staat dat een ziekenwagen enkel mag worden ingeschakeld voor het vervoer van mensen die nog niet officieel dood zijn verklaard. Quod non.

De kustwacht was daarom gedwongen om beroep te doen op het Griekse Reddingsteam van Samos om de lijken naar het ziekenhuis te brengen.  Het voertuig dat werd ingezet, behoort toe aan de Civiele Bescherming van Samos, maar heeft de voorbije 4 jaar geen technische controle meer ondergaan, en heeft ook geen nummerplaten meer, noch een verzekering.

 

9 thoughts on “Weer 2 vluchtelingen omgekomen in Egeïsche Zee

  1. Is er NIEMAND in Brussel, die dit EU probleem durft op te pakken? Het is toch tegen iedere vorm van menselijkheid om deze mensen zo aan hun lot over te laten en ook nog eens zo met de doden om te gaan…..

  2. het enige wat de EU doet is zowat elke dag nieuwe regels en wetten maken,

    als poort naar het (rijke ?)westen is het godbetert aan een land dat amper (of niet)zijn eigen zaken op orde kan brengen om dit probleem op te lossen,

    de slang is langzaam zijn eigen staart aan het opvreten,

  3. als ik de eu mag geloven en aan een kant hebben ze wel gelijk het probleem moet eerst en vooral aan de bron worden aangepakt en dat is hun vertrekpunt …

  4. Ik kan maar niet wennen aan dit soort berichten. De boot van 5 mei ligt nog steeds op de kade van Samosstad. Althans, vorige maand lag hij er nog, ik heb er een poosje bedremmeld staan kijken. Afwisselend naar mijn voeten en naar het bootje. Vier kinderen, zes mannen en twaalf vrouwen vonden er de dood. Volgens berichten waren sommige vrouwen zwanger, anderen hadden de kinderen nog in hun armen.
    Hoe anders dan het welkom op de luchthaven van Samos, waar je als reiziger met grote letters Kalos irthate wordt geheten. Toch maar blij dat ik aan de goede kant van de Frontexlinie ben geboren…
    https://www.icloud.com/photostream/nl-nl/#A35qXGF1sNI5B

  5. Wij moeten eens ophouden, de EU of Frontex de schuld te geven van wat hier gebeurd. Mensensmokkel is gewoon georganiseerde misdaad, net zo als drugssmokkel of wapenhandel. Met mensensmokkel is waarschijnlijk het meeste te verdienen.
    Vluchtelingen? Dacht het niet, het zijn economische migranten. Als hun eigen veiligheid de motivatie van de vlucht is, kunnen zij ook in Turkije blijven, daar worden zij niet achtervolgd door de Taliban of ISAS.

  6. OK dat de mensensmokkel moet worden aangepakt, maar de slachtoffers ervan blijven wel mensen, zelfs als ze niet aan één van de 5 officiële criteria voor vluchtelingen voldoen (al staat “armoede” daar niet bij, “politiek” is maar 1 criterium)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *