Foto: Tatiana Bolari

Foto: Tatiana Bolari

Ziet u de vrouw met de oranje t-shirt in staat om “Niet uitgelokte lichamelijke schade tegen een gewapende politieman” te berokkenen? Daar wordt ze nochtans van beschuldigd. Het gaat om één van de schoonmaaksters die ondertussen al meer dan 2 maanden aan de ingang van het ministerie van Financiën eisen om weer aan de slag te gaan, nadat een Atheense rechtbank hen in eerste aanleg gelijk had gegeven dat hun ontslag ongrondwettelijk was.

De hardnekkigheid van deze vrouwen is ongelofelijk. Er is werkelijk niemand anders in Griekenland die zo lang en intens heeft geprotesteerd tegen het besparingsbeleid. Afgelopen donderdag waren de afgevaardigden op bezoek in het ministerie. Die kennen deze vrouwen ondertussen al: ze staan er elke keer, bij elk bezoek van het drietal. Een groot ijzeren rolluik werd naar beneden gelaten om zo de vrouwen buiten te houden, maar die probeerden met hun blote handen om het rolluik tegen te houden. Daarop kwam de oproerpolitie tussenbeide (die staat er permanent – ik wil niet weten hoe veel die grap ondertussen al gekost heeft), en duwde de vrouwen weg met hun schilden. Er was wat gerommel en geroep. “Niet duwen, je rukt mijn arm er af!”, klonk het. Een andere vrouw riep: “Denk je dat enkel onze kinderen honger lijden? Binnenkort zullen ook jullie kinderen honger lijden!”.

Foto: Tatiana Bolari

Foto: Tatiana Bolari

Op dat moment ging de oproerpolitie naar de overkant van de straat en pakte Vasso Gkova, de vrouw op de foto, op. Bij een vorige schermutseling was ze al een keertje opgenomen in het hospitaal, want Gkova is hartpatiënte. Donderdag moest ze na haar arrestatie ook dringend naar het ziekenhuis “Elpis” worden gebracht, waar ze werd verpleegd met oproerpolitie voor de deur. Ondertussen is ze weer vrijgelaten, maar ze is dus veroordeeld voor het toebrengen van “Niet uitgelokte lichamelijke schade tegen een gewapende politieman”.

Het voorval doet denken aan de Cypriotische student in Thessaloniki die een aantal jaren geleden door de politie in elkaar werd geslagen omdat hij dezelfde groene allstars droeg als een jongeman die politie volgens de politie relletjes had veroorzaakt tijdens de herdenking van 17 november.. Hoewel er een video bestaat van het incident, verklaarde de politie dat de jongeman over een bloembak was gestruikeld. Er is nooit een onderzoek gekomen en niemand is er ooit voor op de vingers getikt.

Gewelddadig politieoptreden tegen pers - juni 2011

Gewelddadig politieoptreden tegen pers – juni 2011

De foto’s van Vasso Gkova zijn gemaakt door persfotografe Tatiana Bolari. Die is in het verleden ook al verschillende keren onzacht met de politie in aanraking gekomen, toen ze haar job uitoefende. Het bekendste voorval is eind juni 2011, toen de oproerpolitie de verontwaardigden op het Syntagmaplein uit elkaar ranselde met een zelden geziene agressie.

Het was niet de laatste keer dat Bolari klappen kreeg. Vorige week maakte ze een fotoverslag van het protest van aanhangers van Gouden Dageraad, toen die protesteerden tegen de ondervraging van hun leider door de magistraten. Ze werd ook toen aangevallen en hield krassen en builen over aan haar confrontatie. Zoals ik hier al schreef, kwam de politie niet tussenbeide.

2 thoughts on “Protesterende schoonmaakster opgepakt

  1. Bruno; opletten met ja toetsenbord , A is Q en Q is A.Derde regel. 😉

  2. voor wie haar soms geweld aandoet……..
    idem voor Jef want ja moet je zijn !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *