Veranderingen in syndicalistische wetgeving op komst

Afgelopen woensdag hield de vakbond van de openbare sector ADEDY een 24-uren staking. De staking was een reactie op de evaluatie van de ambtenaren, de mobiliteitsreserve, de ontslagen en de vermindering van lonen en pensioenen. SInce 13 mei van dit jaar weigert ADEDY deel te nemen in de gesprekken en comités om de ambtenaren te evalueren. Veel gevolg had de staking niet, de Grieken lijken stakingsmoe.

Misschien daarom dat de overheid de tijd rijp acht om veranderingen aan te brengen in de syndicalistische wetgeving. Griekenland staat bekend om zijn talrijke stakingen, voornamelijk dan in de openbare sector. De trojka wil trouwens een eind maken aan al die stakingen en heeft de Griekse overheid opgelegd om haar syndicalistische wetgeving op een meer Europese leest te schoeien. Daarom zullen volgende veranderingen in de toekomst wellicht met een nieuwe wet worden ingevoerd:

  1. Momenteel wordt de beslissing om te staken genomen door de bestuursleden en raadslieden van de verschillende organisaties. De achterban hoeft het met die beslissing niet eens te zijn. Bedoeling van een nieuwe wet, is om er voor te zorgen dat een staking enkel kan worden gehouden wanneer 50%+1 lid van het syndicaat er mee akkoord gaat.
  2. De werkgever zal terug de mogelijkheid krijgen om een zogenaamde tegenstaking te organiseren. In de 21ste eeuw noemen we dat een lockout. Dit zal mogelijk zijn in het geval dat het personeel een langdurige staking aankondigt. Ik zie het enkel in de privésector gebeuren.
  3. De financiering van syndicaten zal opnieuw worden bekeken. Op dit moment krijgen de syndicaten geld van de overheid voor hun werking, met fondsen die zijn opgebouwd door de bijdragen van de werkgever. Het gaat om een percentage op de patroonsbijdrage. In Griekenland is er geen stakingskas. Je bent hier bijna gedwongen lid van een syndicaat.
  4. Het systeem om syndicalistisch verlof te verlenen, zal ook worden aangepast. Een groot aantal stafleden van de vakbonden – voornamelijk in de openbare sector en bij de publieke nutsbedrijven – werkt niet, maar maakt gebruik van syndicalistisch verlof. Het zal moeilijker worden om een dergelijk verlof te krijgen en de manier waarop het verlof zal worden verleend, zal ook veranderen.

De nieuwe wetgeving moet voor oktober worden gestemd. In september zal er een dialoog komen met alle betrokken partners en dat zou wel eens voor heel wat strubbelingen kunnen zorgen. Uiteraard zullen de vakbonden niet met deze nieuwe wetgeving akkoord gaan, maar binnen de regering wil ook PASOK niet weten van verandering in de wetgeving. De partij heeft nog erg weinig aanhang en op dit moment komt de weinige steun enkel nog uit de hoek van de vakbonden. Als daar wordt gemorreld aan de wetgeving, zou de partij wel eens ten dode opgeschreven zijn.

In de privésector zal er in de praktijk weinig veranderen. In de bijna 15 jaar dat ik hier ben (en in de privésector werk) heb niet 1 keer een staking meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *