Waar is dat feestje?

Waar is dat feestje?

Afgelopen week is de wet gestemd in het Griekse parlement die moet mogelijk maken dat een deel van de openbare elektriciteitsmaatschappij DEH wordt verkocht en dus geprivatiseerd. De Griekse energiemarkt moet worden open gesteld, zo stelde de trojka en zo volgde premier Samaras gedwee. De redenering is dat dit uiteindelijk de consument ten goede zal komen. Ik vraag me af of er consumenten zijn in Europa die aan een lager tarief elektriciteit kunnen kopen dan voor de privatisering.

Er is heel wat tegenstand in Griekenland over de nieuwe wet, en het zou me ook niet verbazen dat de regering besloten heeft om het parlement op reces te sturen op 4 juni, zodat er maar 51 parlementsleden nodig zijn om de wet goed te keuren. In het zomerreces zetelen namelijk slechts 100 parlementsleden, in plaats van de normal 300. En elke partij kan beslissen welke parlementsleden in elke zitting zullen zetelen. Zo had de overheid al vast 50 parlementsleden in stelling gebracht van wie ze zeker was dat ze zouden instemmen met de privatisering van DEH. De truken van de democratische foor.

We hebben in het verleden even een open elektriciteitsmarkt gehad in Griekenland: een paar jaar geleden waren er een aantal andere elektriciteitsaanbieders die aan goedkopere tarieven stroom aanboden: Energa en Hellas Power. Zelf heb ik trouwens een tijdje stroom gekocht bij Hellas Power. Toen de regering de chareatsi invoerde, de taks op onroerend goed, werd besloten om die via de elektriciteitsrekening te innen omdat men niet zeker was dat de belastingsdienst in staat was om de belasting te innen.

Even was er wat onduidelijkheid, want hoe kon een privébedrijf, zoals Energa of Hellas Power, überhaupt belasting innen. Maar de kritiek werd door Evangelos Venizelos van de tafel geveegd. We moesten ons geen zorgen maken: het geld zou bij de Griekse overheid terecht komen. Dus betaalden de klanten van de twee bedrijven braaf de aanvullende belasting (althans, dienen die er toe in staat waren).

Het geld van de charatsi dat is geïnd door Energa en Hellas Power is nooit in de Griekse schatkist terecht gekomen. De eigenaars van de bedrijven, nog jonge ” ondernemers”, hebben het gewoon naar hun rekeningen in Zwitserland versast. Het gaat in totaal om 152 miljoen euro. Er is een rechtszaak begonnen tegen de twee, en de openbare aanklager heeft hen opgedragen zich twee keer per maand te melden op het politiekantoor in hun buurt.

De rest van de maand kunnen ze wellicht doen waar ze zin in hebben. En voormalig eigenaar van Hellas Power, Vasilis Milionis, doet dat met verve. Hij heeft namelijk afgelopen week zijn verjaardag gevierd op Mykonos. Op de uitnodiging die hij naar een dertigtal genodigden heeft gestuurd, schreef hij dat het de beste verjaardag van zijn leven moest worden. Hij huurde vier luxueuze villa’s aan een prijs van 2500 euro per week, 4 grote Jeeps aan 7500 euro per week, en hij huurde een heel strand af waar een set strandstoeltjes 30 euro per dag kost. Er kwam ook nog een privé chef bij kijken die de gasten op hun wenken moest bedienen. Dozen met champagne Moët & Chandon, vodka Grey Goose en tequila Silver Patron werden met een vrachtwagentje aangevoerd. En dan maar feesten. Milionis is de man in de roze zwembroek op de foto.

Hoewel er heel wat Grieken zijn die het soort levensstijl van Milionis ambiëren, stuit het feestje van de man de meeste Grieken enorm tegen de borst. 30% van de Grieken kan de eindjes niet meer aan mekaar knopen, het gaat er dit jaar niet beter op worden voor de meesten en een “ondernemers” die de Griekse staat voor flink wat geld heeft opgelicht, mag gewoon zijn gang gaan en peperdure feestje organiseren (er wordt gesproken van 100.000 euro voor het verjaardagsfeestje).

Het lijkt alsof Milionis zich geen zorgen maakt. Misschien hoeft hij dat ook niet. Hij wordt namelijk verdedigd door Makis Voridis, huidig minister van Volkgsgezondheid, en voormalig voorzitter van EPEN (de partij die is opgericht door juntaleider Papadopoulos) en van een partij die zich Nationaal Front noemde (Voridis heeft nauwe banden met Le Pen, dus de naam is niet toevallig gekozen). Voridis is ook advocaat en ziet er geen graten in om dit allemaal te cumuleren.

Als je als belastingontduiker een minister achter je hebt staan, dan moet je je natuurlijk nergens zorgen over maken. Het onrechtvaardigheidsgevoel bij de Grieken zal er alleen maar door groeien. En dat speelt in de kaart van de extreme partijen, let op mijn woorden.

13 thoughts on “Stuitend verjaardagsfeestje op Mykonos

  1. Van beroepsethiek heeft Makis VORIDIS volgens mij klaarblijkelijk niet veel kaas van gegeten! Een lid van de regering, de uitvoerende macht van de Griekse Staat, die even raadsman gaat spelen voor een belastingontduiker in een zaak tegen de Griekse staat! De wereld op zijn kop…
    Een ware schande!

  2. Als ik met woorden zou moeten zeggen wat ik hier van vind, zou ik verschrikkelijk beginnen te stotteren of heel hard te schreeuwen…Ik zou ze persoonlijk op Mykonos eens flink de oren willen wassen…

  3. Privatiseren van de DEH is een goed idee en is, voor sommigen moeilijk te bevatten, toch ten goede van de klant. Zowel wat betreft prijs als ook de dienstverlening. In Nederland is dat in ieder geval wel degelijk het geval. Maar net als alles in Griekenland is de uitvoering weer een drama en een kans voor de grijpgrage, ethiekloze en op eigen gewin beluste misdadigers. En zelfs hen ter verantwoording roepen en bestraffen is iets wat in Griekenland grenst aan een doodzonde. En heel het volk stemt straks weer voor hetzelfde beleid.

  4. @Lex: dat is het hem net, Manolis six-pack kiest telkens weer hetzelfde geboefte. Zou hij misschien een beetje jaloers zijn dat de grote piefen het wel kunnen en hij niet? Geef hem de mogelijkheid en 80% doet precies hetzelfde (met uitzondering van die 20% – regel van Paretto).

  5. Ik ben al lang weg uit Nederland, maar in het algemeen wil ik zeggen dat een privatisering niet automatisch een verbetering is, maar ook niet automatisch een verslechtering. De PTT en de NS zijn niet echt verbeterd, en ook de ziektekostenverzekeringen in Nederland vind ik op afstand nogal ingewikkeld, je moet ook steeds elk jaar opnieuw kijken of je niet ergens anders goedkoper uit bent.
    Er zit een groot risico in privatiseringen en vooral als het gaat om basisbehoeften zoals water, energie en medische zorg en als alles onder druk moet worden uitgevoerd. Als een overheid niet kan of wil toezien op het goede verloop daarvan dan is het gevaarlijk!

    Waarom zou een staatsbedrijf niet gezond(er) gemaakt kunnen worden?
    En in hoeverre spelen geografische factoren een rol, met de vele eilanden en afgelegen bergdorpen?

  6. @bea, het grootste probleem bij een staatsbedrijf is het ontbreken van concurrentie. Er is geen motivatie om een goed product met goede kwaliteit te leveren. Bovendien is het personeel in Griekenland onaantastbaar en dat merk je in de dienstverlening. Hoewel ik moet toegeven dat daar langzamerhand verbetering in komt. Als voorbeeld wil ik nog noemen de privatisering van Cosmote/OTE en de liberalisering van de telecommarkt. De service is met grote sprongen vooruit gegaan en naar mijn mening is de prijs en het productaanbod ook een stuk verbeterd voor de klant. Dus ik ben een groot voorstander van het privatiseren van overheidsdiensten MITS de overheid de controle op de uitvoering houdt en er voor zorgt dat de uitbesteding ook goed gebeurt. Je moet dus het privatiseren niet tegenhouden, je moet ervoor zorgen dat de overheid haar controlerende taak goed uitvoert.

  7. Beste Lex, ik begrijp de concurrentie-theorie echt wel, maar de praktijk wijst uit dat het niet altijd zo werkt. De staatsbedrijven hier functioneren heel slecht, maar kijk naar het verhaal van Bruno, in welke handen water en energie terecht kunnen komen, het zal de trojka worst wezen! En denk je dat we hier op de eilanden straks leuk kunnen kiezen tussen een aantal energie bedrijven die het beste met mij voor hebben???
    Nederland is geen Griekenland, en er staan hier genoeg boeven te wachten om hun slag te slaan in de uitverkoop.

  8. boeven zijn er overal alleen dat ze in Griekenland en die kanten een beetje open en bloot stelen en hier in belgie en nederland doen ze dat ook, maar niet zo opvallend als ginder…

  9. @Lex: ik kan maar spreken voor Vlaanderen, en de overheden die het controleert, maar daar valt het in mijn ervaring heel goed mee met de dienstverlening door de overheid. Zo is het er onvoorstelbaar dat je eindeloos in de “wacht” terecht komt op een betaallijn, wat nochtans schering en inslag is bij de privé. Feestdagen niet te na gesproken, kan je bij de meeste besturen ook eenmaal per week ‘s avonds terecht, zodat je bv. geen vrijaf moet nemen voor een reispas. Wordt je pad toch gekruist door het laatste ambtenarenfossiel? Geen probleem: dien gerust een klacht in, en reken maar dat er gevolg aan wordt gegeven. De “vaste” benoeming is er al lang niet meer zo vast als velen denken, en wordt – om pensioenkostredenen – vaak slechts nog met mondjesmaat toegekend. Hoe dan ook: twee opeenvolgende negatieve evaluaties betekenen in VL voor een ambtenaar sowieso ontslag. Dat heb ik nog nooit gehoord over een bankdirecteur, enkel over ene Jérôme Kerviel. En laat ons wel zijn: of de dochter van de baas van “The Hotel”keten het best geplaatst is om hem op te volgen? In de Vlaamse overheid alvast geen automatisme…

  10. @bertinos misschien was ik onvoldoende duidelijk maar ik had het juist over het falende Griekse overheidsapparaat. Ik mag mijn tijd verdelen tussen Griekenland en Nederland en denk een redelijke beoordeling te kunnen maken tussen de verschillende landen. Vaak lees ik dat het frauderen etc. ook in Nederland of België gebeurt. Dat is natuurlijk zo. Het verschil zit erin dat het in Griekenland op veel grotere schaal gebeurt en gezien wordt als “normaal” en zijn de gewone mensen bijna jaloers op de grijpgragen. Hetzelfde zie je in Italië waar hele bevolkingsgroepen Berlusconi bijna verafgoden. In Nederland en België wordt het grijpgrage gedrag gelukkig niet normaal gevonden. Komt het snel in het nieuws en spreekt men er schande van. Ook de schaal waarop dit voorkomt is in Nederland en België van een heel andere orde dan in Griekenland.

  11. @Lex: ik volg je volledig hoor 🙂 maar geef het Vlaamse voorbeeld aan om te tonen dat privatisering niet per se de oplossing hoeft te zijn. En ja, ik ken de kanker van de Oud-Belgische en Nieuw-Vlaamse “kabinetten”. Laat overheid en privé elk dàt doen waar ze goed in zijn: de overheid met maatschappelijke vooruitgang, en de privé met financiële vooruitgang. Geen private watermaatschappijen en geen overheidstelefoondiensten, dus.

    Het gaat hem eigenlijk vooral om ETHOS, nog zo’n Grieks woord dat eens moet afgestoft worden.

  12. Ο Αντωνακης γραφει με ψευδωνυμο, Μεγαλε!! Ιδιωτικοποιηστε τα παντα, ως και τη μανα σας την……

  13. concurrentie is leuk hoor.die beleven dagelijks zelfs aan de ziektebed van gewoon mensen. prachtig hoor , ik kan stroom , telefoon noem maar op kopen overal en goedkoop . of ik genoeg geld voor dat heb is ook concurrentie.de banken staan in de rij om mij dat geld te geven.
    Γαμω την ατυχια μου, γαμω.
    ΥΓ. θα το κλεισεις το μαγαζι να παμε για κανα μπανιο ;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *