Europees crisisgebied. Land op de rand van de instorting.

Zo wordt Griekenland genoemd door Spiegel TV. U herinnert zich misschien nog dat we met Terzake in januari een reportage hebben gedraaid over de toestand van de volksgezondheid in Griekenland. De Duitse zender is in maart van dit jaar ook bij de vrijwilligerskliniek van dokter Vichas langs geweest. De kliniek zal binnenkort wellicht moeten worden gesloten, want het grondgebied waarop het gebouw staat, behoort toe aan de oude luchthaven, die voor een prikje aan de rijkste Griek ter wereld, Spyros Latsis, is verkocht. Hij was de enige bieder.

Vichas blijft verder doen met wat we hem zagen doen in januari, met de moed der wanhoop. Sinds het draaien van de reportage van Spiegel TV, is Griekenland weer naar de markten getrokken, maar of het hier ondertussen beter gaat…

Ik hoop dat uw Duits toereikend is om de reportage te begrijpen, want er zijn enkel Griekse ondertitels beschikbaar.

26 thoughts on “Europees crisisgebied. Land op de rand van de instorting.

  1. De moffen zouden beter eens voor eigen deur vegen !!!!

  2. irrelevante opmerking Jef…sorry. Dit gaat over Griekenland en is de waarheid en niets dan de waarheid!

  3. @Bruno, je zegt en schrijft af en toe over het feit dat de mensen geen ziekteverzekering hebben en dus geen verzorging kunnen betalen en bij wijze van spreken op straat creperen, en dan link je dat aan de crisis (en onrechtstreeks aan de trojka, de rijke Grieken, etc…).

    Het feit dat er in 2014 grote groepen onverzekerden zijn, is inderdaad verschrikkelijk, MAAR dat heeft met de crisis niet zoveel te maken. Dat was ook al zo VOOR de crisis en in de zogenaamde ‘gouden jaren’, en is gewoon het gevolg van de keuzes die de Griekse samenleving gemaakt heeft. Ze hebben in hun sociaal systeem de ziekteverzekering gelieerd aan arbeid. Dus wie niet werkt, valt uit de boot. Dat is een bewuste keuze geweest en heeft natuurlijk tot gevolg dat onverzekerden ‘creperen’. Maar dat is dus niet het gevolg van de crisis, maar wel van de eerder harde, conservatieve, asociale en zelfs wrede maatschappijvisie van de grote meerderheid van de Grieken (“waarom zou ik moeten betalen voor iemand anders – dat hij maar doodgaat dan”).

  4. Ik vraag me af of je dit soort reportages op de Griekse TV te zien krijgt?
    @jef, wees blij dat er tenminste iemand komt keren.

  5. @hans , ‘Het feit dat er in 2014 grote groepen onverzekerden zijn, is inderdaad verschrikkelijk, MAAR dat heeft met de crisis niet zoveel te maken.’
    Hoe zo ?Zou er zonder crisis/inleveringen evenveel ellende zijn ?Dacht het niet…

  6. De waarheid Ina , er bestaat niet zoiets als DE WAARHEID , ieder individu heeft zijn EIGEN waarheid.

  7. @Jef: excuseer, maar als er bv. iemand sterft, is een discussie over “wat” (of “wie”) de Waarheid is, eigenlijk niet relevant. Dat is helaas wel degelijk een absolute zekerheid.

  8. @George Kanaris. Wat Hans bedoelt is dat het verzekerd zijn afhangt van het feit of je werkt (of onlangs gewerkt hebt voor een minimale periode). Door de crisis is er natuurlijk een sterk verhoogde werkeloosheid en een daarmee gepaard gaande verhoogde mate van onverzekerd zijn dat nu aan de oppervlakte komt. En als ik mij niet vergis is dit systeem, gebaseerd op dit principe, er gekomen dankzij PASOK die daar ooit voor aanbeden werd. Vraag anders eens aan wat Grieken willekeurig om je heen of zij bereid zouden zijn een (verhoogde en wettelijk verplichte) bijdrage te leveren (bijvoorbeeld op basis van draagkracht) in ruil voor een goed functionerend gezondheidssysteem voor allen. Een systeem niet alleen gebaseerd op krijgen maar ook op gebied van geven.

    Het is nog altijd zo dat – ondanks de aanwezigheid van de Trojka – Griekenland een autonoom en onafhankelijk land is dat het volle recht heeft haar eigen politieke beslissingen te nemen aangaande zaken als gezondheidszorg, e.d.. Dat geen enkele machthebber (in welke laag dan ook – hoeven niet eens politici te zijn) geïnteresseerd is in een sociaal model dat fair is en voor iedereen werkt, geeft natuurlijk het opportunisme en egoïsme aan dat hier de norm is.

    Ik denk juist dat de huidige Europese trend (ieder voor zich en zoek het zelf maar uit) die Griekenland nu wordt opgedrongen door de Trojka (kapitalisme, neo-liberalisme, amerikanisme, of hoe je ’t ook zelf wenst te benoemen) perfect past in het patroon van de Griekse volksgeest. What else is new.

  9. Nikos Kazantzakis werd weggepest en uitgescholden voor nestbevuiler. Zijn commentaar op de Griekse maatschappij tijdens de jaren stillekes gaat nu, spijtig genoeg, nog steeds op.
    Overigens is het onbegrijpelijk dat zo’n Spyros Latsis, als zelf verklaarde Orthodoxe Christene geen stichting in het leven roept die een deel van het leed verzacht. ‘t Zal weer een naieve gedachte zijn zeker?

  10. Ik ben het eens met @Hans en @Roel: de crisis is niet de oorzaak van een aantal problemen, maar wel de katalysator. Gouden Dageraad bestond ook al voor de trojka in Athene neerstreek. Door de crisis vallen er nu gewoon nog meer mensen uit de boot. En zij die het heel erg goed hadden voor de crisis, worden er nu nog beter van. En het feit dat er voor een Antonis Samaras wordt gestemd in dergelijke situaties, zegt heel erg veel…

  11. @Penimeni: Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οἵτινες ἔξωθεν μὲν φαίνονται ὡραῖοι ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας. (Mt. 23:27)
    Οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι, Κύριε κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ’ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν τοῖς οὐρανοῖς.
    οὐ δύναται δένδρον ἀγαθὸν καρποὺς πονηροὺς ποιεῖν, οὐδὲ δένδρον σαπρὸν καρποὺς καλοὺς ποιεῖν. πᾶν δένδρον μὴ ποιοῦν καρπὸν καλὸν ἐκκόπτεται καὶ εἰς πῦρ βάλλεται. (Mt. 7:21,18-19)

    Maar blijkbaar is er een grotere afzetmarkt voor uit-het-verband (of van de pot) gerukte boekjes over het globalistische Beest (666) en/of de herovering van Constantinopel 🙁

  12. @Bertinos,
    Aan witgekalkte graven in elk geval geen gebrek in Griekenland. Spijtig dat de Grieken er bloemetjes (stemmen) naartoe blijven brengen.

  13. Stellen dat er geen waarheid is is een absolute waarheidsstelling, en is dus een stelling die zichzelf ondermijnt. En dat we sterven is inderdaad zeker waar, en niet omdat het voor iemand persoonlijk ‘zijn waarheid’ is. Terzijde.

  14. nog een beetje hierop verdergaand, door Seraphim Rose:
    “all truth is empirical, all truth is relative.”

    Either statement, of course, is a self-contradiction. The first statement is itself not empirical at all, but metaphysical; the second is itself an absolute statement. The question of absolute truth is raised first of all, for the critical observer, by such self-contradictions; and the first logical conclusion to which he must be led is this:, if there is any truth at all, it cannot be merely “relative.” The first principles of modern science, as of any system of knowledge, are themselves unchangeable and absolute; if they were not there would be no knowledge at all, not even the most “reflective” knowledge, for there would be no criteria by which to classify anything as knowledge or truth.

    This axiom has a corollary: the absolute cannot be attained by means of the relative. That is to say, the first principles of any system of knowledge cannot be arrived at through the means of that knowledge itself, but must be given in advance; they are the object, not of scientific demonstration, but of faith.

  15. Pavlos; je tot in het oneindige spreuken, citaten, quotes, uitspraken, gezegden, oneliners en aforismen over aforismen, oneliners, gezegden, uitspraken, quotes, citaten en spreuken vinden die elkaar tegen spreken. Je hebt maar te kiezen. Anders is het met dat gelul van de verschillende godsdiensten DAT is pas zever en volksverlakkerij. @ Bertinos , is dat echt alles wat je kan aanvoeren ???? Er zijn al bibliotheken gevuld met boeken over de verschillende godsdiensten en ook bibliotheken door moedwillige brand vernietigd in naam van één of andere religieuze overtuiging . Dus laat ik het maar om enkele frappante voorbeelden te geven.

  16. Jef,
    Voor iemand off-topic roept;
    Wat wil je eigenlijk zeggen? Ik kan niet ontkennen dat ik zonder succes je boodschap tracht te begrijpen. Als ik iets verkeerds gezegd heb, zeg dan wat er verkeerd was, maar als het juist is wat ik heb gezegd, wat is dan nog het probleem? Alvast bedankt voor verdere verduidelijking.

  17. Jef…ik filosofeer ook graag over ‘waarheid/geen waarheid’. Wat ik slechts bedoelde te zeggen, dat de inhoud van de video niet ‘liegt’, en dat er cijfers en aantallen zijn.
    Als de belgische tv. een reportage maakt over de gezondheidszorg is het ok., als de Duitsers (moffen kun je ook wel langzaamaan achterwege laten vind ik) het doen (en goed m.i.) moeten ze hun eigen straatje vegen. Nou neem van mij aan overigens, dat de straatjes in Duitsland veel schoner zijn dan in Griekenland…

  18. @Jef: dat was slechts een voorzetje 😉 Ik denk niet dat dit de plaats is om daar een discussie ten gronde over te beginnen.
    Enkel dit nog: als je het over de bib van Alexandrië hebt: die is vakkundig afgebrand door ene Gaius Iulius Caesar (“Juul”), en niet door de fanaten die de stokoude, wellicht cryptochristelijke Hypathia (aka de H. Ekaterina?) hebben vermoord nav een politiek machtspel. Toen het Licht der Wetenschap in het westen uitging, bleef het wel degelijk stralen in het christelijke oosten, dat het doorgaf aan de moslims, nog voor Cordoba tot bloei kwam. Sorry @Bruno voor deze excursus 😐

  19. @Ina: volledig akkoord. Zelfs in Letland kan je van de grond eten, en die hebben ook een stevige crisis achter de kiezen!

  20. @Bertinos,
    Het vernietigen van de bib in Alexandrië wordt tegenwoordig niet meer aan één persoon of gebeurtenis toegeschreven.
    De heidense J.Caesar kreeg later hulp van een Christelijke bisschop en een Moslimkalief, dit met de nodige jaartjes tussenpauze.
    Kennis blijkt niet zo prettig voor welke godsdienst dan ook.
    Voor zover ik weet hebben vrijdenkers in deze kwestie hun steentje of lucifer nooit bijgedragen.

  21. @Pavlos; Het probleem is dat als een tekst geplaatst is het niet mogenlijk is om de er nog snel een fout uit te halen. Dus lees “ je kan tot in het oneindige …….etc. Als je het nu niet snapt !!!!
    @ Ina van Delden , ik heb nooit gezegd of geschreven dat de reportages op de belgische tv OK zijn, heel het mediaaldschap is in het zelfde bedje ziek. Ik keek tot voor kort sporadisch naar het “ Beste Van Nederland “ (BVN) , maar met het overaanbod aan sport en de 100 ste herhaling één bepaalde uitzending van Vlaanderen Vakantie land hou ik het voor bekeken . Dat de straten in Duitsland schoner zijn wil nog niet zeggen dat ze proper zijn . Ik heb meer dan 10 jaar van mijn leven in Duitsland doorgebracht en dus hoef je mij daar niet op te wijzen. Verder mag je met Uw vingertje zwaaien als een schooljuffrouw , maar niet onder mijn neus , ik ben nu eenmaal het product van mijn opvoeding.
    @Bertinos, ik heb het over de bib uit de film The Name of the Rose !!! Je mag je voorzet houden , ik houd niet van voetbal en overloze gehakketak.
    Schrijf maar met zen alle maar lekker verder , dit item zal ik wel laten voor wat het is.

  22. Jef, bedankt voor je antwoord, maar in welke tekst zit welke fout volgens jou?
    Ik ben het met je eens over het straatvegen, of tenminste dat ze niet constant doorgaan over de straattoestand van een ander. Een spiegel toont normaal de reflectie van wie er voor staat.

  23. Bertinos, waarom zeg je sorry? Welke schade heb je aangericht waarvoor je je verontschuldigt? Is je excursus een belediging, of belichaamt het een bedreiging voor wie het leest? Of veroorzaakt het een dergelijke afleiding van het artikel op zich, dat men niet meer weet wat het artikel zegt?
    Penimeni, als ik voorbeelden geef van gelovigen die kennis en inzicht duidelijk heel prettig vonden en vinden, wordt je stelling ontkracht. Zal ik ze geven? 1 is natuurlijk voldoende om de algemene stelling te falsifiëren.
    Wil je ook wat meer info geven over die christelijke bisschop?

  24. @Pavlos,
    Het betreft de Koptische patriarch later paus Theophilus van Alexandrië.
    Natuurlijk zijn de historische bronnen over de neergang van de bibliotheek zo sober, dat zowat iedereen de schuld in de schoenen geschoven kan worden.
    Misschien heeft De Slegte wel alles voor een prikje opgekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *