Beestigheden

Ik hoor het wel eens vaker zeggen: Grieken behandelen hun dieren niet goed. Je ziet in de stad vaak mensen met vrij grote handen die de dieren dag en nacht op een klein balkonnetje achter laten, want ze willen de haren van de hond niet in huis. Wie in de zomer door de mooie Griekse natuur loopt, ziet af en toe ook wel eens een hond aan een ketting, in de blakende zon, zonder een druppel water. Er zijn ook heel wat mensen die een puppietje kopen en het op straat achter laten wanneer het te groot wordt. Het aantal zwerfhonden in de Griekse steden, maar ook op het platteland, is erg groot. Toch worden zwerfhonden vaak de lievelingen van de buurten en worden ze dan weer gevoed door buurtbewoners,

Maggie

Maggie

Een dergelijke zwerfhond, was Maggie, een hond in het dorp Styra op Evia (Euboia). De hond, nog een puppy eigenlijk, was geliefd in het dorp en hij hing altijd rond de mensen. Een paar dagen geleden was een tavernahouder blijkbaar erg lastig op het jonge dier en hij sloeg het met een stoel dood. De doprsbewoners reageerden geschokt: dieren niet goed behandelen is één ding, maar een puppy doodslaan met een stoel, dat doe je gewoon niet. Gisteravond kwamen honderden mensen de straat op in Styra, voor de taverna van de man, om te protesteren.

En daar bleef het niet bij. De Duitse Tierschutzbund (goed voor ongeveer 800.000 leden) kreeg lucht van het incident, vroeg het dossier op bij zijn Griekse evenknie en zal de tavernahouder voor het Europese Gerechtshof dagen.

 

Het is niet het enige Griekse nieuws waarin dieren centraal staan. Een paar weken geleden haalde de krokodil van Kreta al het internationale nieuws. In het Amari stuwmeer, in de buurt van Rethymnon, is namelijk een jonge krokodil gesignaleerd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft zijn eigenaar hem daar gedumpt toen hij te groot werd. Op dit moment is die eigenaar nog niet gevonden. De krokodil heeft ondertussen al een typische Kretenzische naam gekregen: Sifis (Kretenzische versie van Jozef). Een paar plaatselijke liefhebbers hebben Sifis weten vast te leggen op film, toen ze een drone met een camera over het stuwmeer lieten vliegen. U ziet het resultaat hier:

En een week later werden deze beelden geschoten:

(Hier moet je wel wachten tot minuut 3:40 om de krokodil te zien)

De plaatselijke autoriteiten hebben geprobeerd de krokodil te vangen, want er zijn klachten dat het beest zwat alle eenden op het meer opgepeuzeld heeft, en zich ook al eens te goed heeft gedaan aan een schaap. Dat wordt dan een dure grap voor de plaatselijke herders. Die zijn trouwens toch wel een beetje op hun hoede voor het reptiel. De afgelopen week zijn er kooien met lokaas geplaatst, voornamelijk met kippen, maar Sifis schijnt die niet te lusten. Hij zwemt nog steeds rond, tot grote ongerustheid van de buurt.

En Kreta doet er nog een schepje bovenop: vandaag is in de haven van Chania een haai gesignaleerd. Niet zo maar een hondshaai, zoals die hier wel eens op tafel  komt als “galeos”, maar een heuse haai. Weliswaar geen volgroeid exemplaar, en het dier kon door een visser snel worden verjaagd. Normaal gezien waagt een haai zich nooit zo dicht bij mensen, en men vermoedt dat het beest te weinig voedsel vindt in de open zee en daarom een prooi tot in de haven van Chania had gevolgd.

9 thoughts on “Beestigheden

  1. gelukkig zijn er al vele, meestal buitenlandse,
    organisaties die zich bezighouden met de opvang van honden en katten en een aantal naar het buitenland kunnen sturen voor een beter leven,

    wel erger wordt het wanneer buitenlandse dierenartsen hier vrijwillig de dorpen afdoen om honden en katten te steriliseren maar door de lokale veeartsen dan weer worden bedreigd,

    grieken en dieren, het gaat nog niet goed samen,

  2. Blijkbaar is er zeer veel protest gekomen naar aanleiding van de doodgeslagen puppy (opgepast, foto dode hondje staat er bij: http://eviazoom.blogspot.gr/2014/07/stura-ksexeilise-i-orgi-gia-ton-tarveniari-pou-skotose-me-karekla-adespoto-skulaki.html)
    Zo zie ik geschreven staan ‘RECHTVAARDIGHEID VOOR MAGGIE / ZWARE STRAF VOOR DE MOORDENAAR’
    en op een doekje gebonden rondom het lijfje van een hondje de woorden ‘GEEN BLOED MEER’
    Blijkbaar is het toch wat te voorbarig te stellen dat Grieken en dieren niet goed samen gaan.

  3. Uiteindelijk komen mijn gedachten altijd weer uit bij het ontbreken van een beleid en voorbeeld vanuit de overheid. Ook op ons eiland is een plek iets buiten de stad waar ongewenste honden worden achtergelaten, die dan weer verzorgd worden door een andere groep vrijwillige dierenvrienden.
    Bij gebrek aan een overheid doet dus iedere burger wat hij goed acht, en dat kan van zeer wreed tot zeer liefdevol zijn.
    Wij hebben een hond, maar ik vind het vervelend om bij zijn ‘volta’ andere loslopende honden tegen te komen, en als je kleine kinderen hebt wil je dat ook niet.

  4. In Kreta is een Engelse mevrouw die in samenwerking met vrijwilligers een ‘hondenasiel’ heeft met 300 honden, zij werd onlangs veroordeeld voor een boete van 42.000 euro voor de illegale bouw van koterijen. Er is veel reactie op gekomen omdat deze ‘straf’ onevenredig geacht wordt en men vraagt zich af wie uiteindelijk verantwoordelijk zou moeten zijn voor de opvang van deze dieren.
    Ik zou iedereen aanraden om bij vondst van een puppie of grotere hond in eerste instantie de gemeente op de hoogte te stellen van dit feit. Ze kunnen dan in ieder geval niet vertellen dat er geen probleem is en/of dat ze niet op de hoogte gebracht zijn.

  5. Ook in België wordt gezorgd voor Griekse honden. De “Poezenboot” Caprice in Gent doet daar baanbrekend werkt. Ze hebben er zelfs een hondenasiel opgericht. Lees over hun werking: http://www.poezenboot-gent.be/176666866

    Maar: ook zij hebben tegenkanting, en niet allen in Griekenland… ook de Belgische administratie ligt dikwijls dwars.

  6. Kom kom nu moeten we ook niet een iedereen over de zelfde kam scheren in Limburg was Er ook een paardenbeul in actie en in leut Maasmechelen had zich ook iemand zich beziggehouden door op schapen te schieten en ik heb genoeg keren op de rand van de weg voet- of fietspad platgereden dieren gezien dat kan niet anders dat moet wel vrijwillig gedaan zijn geweest …. Idioten bestaan er overal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *