Verlamde vrouw sterft nadat elektriciteit is afgesloten

De machines die de verlamde vrouw in leven hielden

De machines die de verlamde vrouw in leven hielden

Er is heel wat ophef in Griekenland rond het volgende. Een vrouw van 56 uit Chania, die aan dwarslesie leed, was afhankelijk van machines die haar in leven hielden. Van de Ziekenkas voor de landbouwers (OGA) kreeg ze maandelijks een pensioentje waarmee ze het moest zien te rooien. OGA zette de betaling van pensioenen stop, en eiste van de vrouw ook nog eens 50.000 euro terug.

Door de financiële problemen, kwam de vrouw in schuld te staan bij de elektriciteitsmaatschappij DEH. 237 euro moest ze aan de maatschappij (de regerende partij Nea Dimokratia staat voor 600.000 euro in het rood bij de elektriciteitsmaatschappij). Die besloot om meteen de stroom af te sluiten. Nauwelijks een uur nadat dit gebeurd was, is de vrouw gestorven omdat de machines die haar in leven hielden, het lieten afweten. Nochtans zou DEH speciale voorwaarden bieden aan mensen die behoeftig zijn. Het is nog niet duidelijk wat er in dit geval is gebeurd.

Volgens DEH stond de vrouw niet op de lijst van de 650.000 mensen die beschermd zijn en wiens stroom niet mag worden afgesloten. Ze stond evenmin op de lijst van 5.874 mensen voor wie elektriciteit van levensbelang. Volgens de familie van de vrouw was er een aanvraag ingediend om een speciaal statuut te krijgen, maar de elektriciteitsmaatschappij had er nooit op gereageerd.

De elektriciteitsmaatschappij gaat een onderzoek instellen naar het incident. Natuurlijk is het voorval koren op de molen van de politieke oppositie. Velen herinneren zich de speech van premier Samaras een paar weken geleden op een conferentie van The Economist (toegangsprijs 1000 euro), waar de man zei dat de maatschappij een levend organisme is dat zich moet aanpassen aan de nieuwe economische omstandigheden, want anders sterft het. Economisch darwinisme, als het ware.

Ondertussen heeft DEH de elektriciteit in het huis van de overleden vrouw weer aangesloten. Wat daar de bedoeling van is, daar heb ik het raden naar, maar dit is echt wel mosterd na de maaltijd.

 

One thought on “Verlamde vrouw sterft nadat elektriciteit is afgesloten

  1. Schandalig, hartverscheurend, intriest, ongelooflijk, misdadig…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *