Protest op zee

 

onder grote aandacht van de pers vertrokken de schepen uit Chania

onder grote belangstelling van de pers vertrekken de schepen uit de haven van Chania

Drie schepen met 34 activisten aan boord vertrokken deze namiddag op hun missie. Twee zeilschepen, de “Thomas II” en de “Thomas III” vertrokken uit de oude haven van Chania en de “Agios Nikolaos” vanuit Paleochora. De poging om het Amerikaanse schip de Cape Ray te vinden zal hoogstens zes dagen mogen duren, want voor zolang reikt de voorraad proviand aan boord. Het vertrek kon rekenen op grote belangstelling en werd gefilmd door de Duitse zender ARD. Aan boord bevinden zich actievoerders van het eerste uur zoals prof. Pissias, en burgemeester van Sfakia Pavlos Polakis, maar ook een reporter van de Engelse krant “The Guardian”, Nelly Psarrou en nog een andere journalist, zodanig dat er op elk schip een verslaggever aanwezig is. Nelly Psarrou is bekend van de documentaires “Stagones” (“Waterdrops”) en “Golfland”.  Aris Chatzistefanou werkt voor “The Guardian”, maar heeft ook de documentaires DEBTOCRACY, CATASTROIKA en FASISMOS A.E. (“Fascism Inc.”) op zijn naam staan. De derde reporter, Nikos Angelakis, werkt voor de plaatselijke krant “Agonas tis Kritis”. Ook een Italiaanse sympathisant van het protestcommittee SOS Mediterraneo uit Calabrie vervoegde het gezelschap. We kunnen dus rekenen op uitgebreide verslagen, op voorwaarde dat de actievoerders de Cape Ray vinden….

de schepen 'Thomas II' en 'Thomas III' varen uit

de schepen ‘Thomas II’ en ‘Thomas III’ varen uit

De Cape Ray zou nu op ongeveer 30 zeemijlen van de westkust van Kreta liggen. Dat zou men kunnen afleiden uit signalen van schepen die de Cape Ray begeleiden. Natuurlijk ligt het schip niet steeds op dezelfde locatie want naargelang de weerstomstandigheden verplaatst het zich. Men schat dat er 28 uur nodig zullen zijn om het schip te vinden. Ondertussen berichtte het Pentagon dat 25% van de giftige stof methylphosphonyl difluoride die nodig is voor de aanmaak van sarin al geneutraliseerd is. De plaatselijke media speculeren over de vordering van de werkzaamheden, het heeft immers flink gewaaid in juli, en het hydrolyse-proces zou stilgelegd worden vanaf windkracht 5, zo werd gezegd.

wegblokkade voor de NATO-basis

wegblokkade voor de NATO-basis

Ook werd er een protestactie gehouden aan de NATO-basis in de baai van Souda. Vanaf de markt van Chania vertrokken op zaterdagmorgen 19 juli de betogers naar Marathi, waar de weg bezet werd die naar de NATO-basis leidt. Een honderdtal activisten bleven voortdurend stand-by, en overnachtten er in tenten tussen de olijfbomen. Er werden biologische toiletten en een afvaldienst geinstalleerd. ‘s Avonds werden enkele musicale evenementen georganiseerd die wat meer volk aantrokken. Enkel het verkeer van en naar de Amerikaanse marinebasis werd tegengehouden, burgers kregen vrije doorgang. Op zondagavond werd de twee-daagse actie afgesloten met een manifestatie van een 200 a 250 betogers aan de poorten van de marinebasis. Op het plaatselijke nieuws werd gezegd dat de opkomst teleurstelde, om deze reden werd de symbolische actie beperkt tot twee dagen. Eerder maakte men gewag van een blokkade van de marinebasis met schepen, maar de enkele vaartuigen die wilden deelnemen werden op afstand gehouden door de kustwacht. Die kregen bevel de verantwoordelijken op de schepen te arresteren indien ze de basis dichter zouden naderen, dus werd deze actie geen succes.

Update 26/7

Vanavond kwam het nieuws dat de actie beeindigd wordt. Volgens een nieuwe aankondiging van het actiecommittee bereikten beide zeilschepen de 120 mijl ten westen van de kust van Kreta, en beiden vonden geen spoor van de Cape Ray. Omwille van de zeer slechte weersomstandigheden en om potentiële problemen te voorkomen besloten ze terug te keren. De “Agios Nikolaos” was al eerder teruggekeerd omdat het weer te slecht was en omdat ze golven van 3m hoog tegenkwamen in de Lybische Zee. Er werden boeien met de Griekse vlag nagelaten als teken van afbakening van de Griekse Economische Zone, ook deze discussie krijgt weer een nieuwe dimensie.

De zeilschepen werden gevolgd door een drone en een militair vliegtuig, die volgens de acivisten de koers van de schepen doorgaf aan de Cape Ray, zodat een confrontatie vermeden werd, uiteraard een confrontatie die tot grote mediabelangstelling had kunnen leiden. Niettegenstaande zijn de actievoerders tevreden over hun actie omdat dit weer een stap is in het doorbreken van de ‘muur van stilzwijgen’. In de grote Griekse media is er helaas weer met geen woord over gerept.

Een andere stap die minstens even belangrijk is, is dat op 26 juli de zaak officieel aanhangig gemaakt werd bij het bevoegde committee van de VN, op naam van 46 burgers waaronder de aartsbisschop en vertegenwoordigers van plaatselijke autoriteiten, wegens de overtreding van het verdrag van Aarhus.

 

 

6 thoughts on “Protest op zee

  1. Volgens deze bron http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=122755
    Is een kwart van de smeerlapperij reeds geneutraliseerd.
    Misschien kunnen de activisten hun energie beter stoppen in het opruimen van de vele illegale storten die de mooie Kretenzische natuur verpesten in plaats van wat in de weg te lopen (varen).

  2. Das weer uw mening penimeni maar ja het is ook nooit goed voor sommigen … Waarom begin jij daar niet aan als je het toch belangrijker vindt … Ade gia groeten vanuit xania 🙂 🙂

  3. @Penimeni, bedankt voor deze update, 25% van deze stof werd dus al geneutraliseerd, ik heb het aangepast in de tekst. Het is me niet echt duidelijk waarom het nu weer om meer dan 1000 ton lijkt te gaan die aan boord is van het schip de Cape Ray.

    De actie heeft geen resultaat gehad (zie update boven). Hieruit kunnen we afleiden dat de Cape Ray zich goed verborgen houdt. Iedereen blijft met veel vragen achter.

  4. δεν αντεχω αλλο ,αλλα θα το πω. μαλλον τα πουλανε τα χημικα και καποιος ,πινει και δε μας δινει. Ασταδιαλα, αυτοι που τα πουλησαν στους Συριανους(οχι αυτους με τα λουκουμια) να τα παρουνε σπιτι τους.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *