De twee werelden van Griekenland

alexiouMeermaals heb ik het hier al over de 595 poetsvrouwen gehad die al meer dan een jaar dagelijks de straat op komen om hun ontslag aan te vechten. Een overwinning hebben ze behaald toen een rechtbank in Athene besliste dat ze terug aan de slag moesten, maar die beslissing is door de regering genegeerd. Sindsdien zijn er schermutselingen geweest, en heeft de politie al een paar van hen in het ziekenhuis geslagen. Vanavond wordt er om 21u een solidariteitsoptreden georganiseerd voor deze vrouwen op het Syntagmaplein. Charis Alexiou zal er zingen, onbaatzuchtig, als steun voor de poetsvrouwen. Toegang is gratis. Wil iets wil bijdragen, wordt gevraagd om medicijnen mee te brengen (vooral antibiotica en pijnstillers) en ook medisch materiaal zoals steriel gaas, injectienaalden en handschoenen. Dat materiaal wordt ingezameld door de Metropolitische Kliniek van Elliniko (MKIE), die het zal doorsturen naar Gaza, waar mensen heel veel nood hebben aan deze zaken. Het MKIE, dat unog kent van de Terzake reportage, helpt ook al de Grieken in nood. Op Syntagma zult u kiosken vinden van het MKIE, van Fair Planet en van radiozender To Kokkino. Die laatste is zo stilaan de spreekbuis aan het worden van SYRIZA.

Aan de andere kant van het muzikale spectrum was zangeres Anna Vissi afgelopen zaterdag te vinden op Mykonos, voor een optreden voor een select clubje. Vissi is u wellicht bekend van haar deelname aan Eurovision, waar ze een paar jaar geleden getooid ging in een jurk van Jean-Paul Gaultier (als ik me niet vergis) met een waarde van 600.000 euro. Vissi produceert vooral Griekse wegwerppop. In een redelijk duister verleden is ze nog minnares geweest van Antonis Samaras, u wel bekend als de man die aan het hoofd staat van de Griekse regering. Toegangsprijs voor een zitje vooraan: 450 (VIERHONDERDVIJFTIG!) euro. Wie wat verder achteraan wil zitten, betaalde “slechts” 200 euro. Wie er niet in kon, mocht het gedoe volgen op grote schermen, voor het luttele bedrag van 50 euro. Je kreeg er niet alleen Anna Vissi voor te zien, maar eveneens de Griekse inzending op Eurovision dit jaar (sta me toe me de naam niet te herinneren), maar ook de winna(a)r(es) Conchita Wurst.

Zelden konden twee optreden de twee werelden zo duidelijk schetsen. En dat er bij het optreden van Vissi niets zal worden geschonken aan behoeftigden, daar kun je van op aan.

Het hele circus doet me een beetje denken aan het experiment van academicus Paul Piff, dat hij het “asshole effect” heeft gedoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *