Nieuwe terroristische organisatie steekt de kop op?

Ik beken: ik ben een grote fan van de film “The Big Lebowski”. En ik moest aan deze film denken, toen afgelopen weekend duidelijk werd wie achter de twee gevonden granaten zat, die in de voortuin van het gebouw van de zender SKAI (radio & TV) werden gevonden. Op 12 juli werd een granaat aangetroffen die niet was af gegaan, en een paar dagen later was het weer van hetzelfde.

Nu is het gebouw van SKAI, niet zo ver hier vandaan, al wel vaker het doelwit geweest van vandalen. De eigenaar van SKAI, de steenrijke reder Yiannis Alafouzos, is tevens voorzitter van de voetbalclub Panathinaikos. Maar het kantoorgebouw van zijn zender staat op 500 meter van het stadion van aartsvijand Olympiakos. Supporters (nu ja) van dat laatste team hebben in het verleden al wel eens brandbommen naar het gebouw gegooid.

Maar de granaten bleken niet uit die hoek te komen. Een organisatie die zichzelf de “Cellen van Nihilisten”noemt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het gooien van de granaat. Ik heb in het verleden al wel vaker tenenkrullende belabberde namen gezien voor Griekse organisaties die dergelijke acties opeisen, maar dit is toch wel grappig. Ik moest meteen hier aan denken:

Waarom gaan onze Griekse nihilisten nu tekeer tegen SKAI? Ze waren er ten eerste niet blij mee dat de zender maar zeer weinig aandacht besteedde aan de hongerstaking van ongeveer 4500 gevangenen uit protest tegen het bouwen van gevangenissen met hoogste veiligheid. Type C gevangenissen worden die genoemd en iedereen die wordt beschuldigd van terrorisme zal er in worden opgesloten en mag nauwelijks nog bezoek ontvangen. Mensen die door de regering als gevaarlijk worden beschouwd, kunnen er ook in worden opgesloten. Dat kan gaan van mensen die zich verzetten tegen besparingmaatregelen, privatiseringen, tot heuse terroristen.

Bovendien vinden onze nihilisten dat SKAI vooral een zender van slippendragers van de regering is geworden. Ik kan hen daar geen ongelijk in geven. Ik herken de kwaliteitszender van een paar jaar geleden niet meer. De zender heeft het zieligste journaille in de rangen gesloten en iedereen die een beetje kritisch was, ontslagen. Voor diegenen die de radio in Griekenland volgen: vele van de kritische stemmen zijn ondertussen aan de slag bij REAL FM.

Er wordt SKAI verweten dat de koers wordt gevolgd die door Yiannis Alafouzos wordt opgelegd, en die is financieel in ieder geval goed gebaat bij de politiek die wordt gevoerd door Antonis Samaras en daarom kun je de zender vaak tekeer zien gaan tegen SYRIZA. Niet dat zoiets geen zin heeft: SYRIZA is geen geloofwaardige partij. Maar een even kritische aanpak van de regerende partijen, zou de zender niet misstaan.

Een granaat in de voortuin van het gebouw van de zender gooien, zal die in ieder geval niet van koerst doen veranderen.

3 thoughts on “Nieuwe terroristische organisatie steekt de kop op?

  1. Als één grannaat gooien je al tot terrorist maakt , wat moet je dan zeggen ven het bewind dat de laatste jaren in Griekenland wordt gevoerd. Een volk knechten en uitbuiten is evenzeer een daad van terrorisme. Dus kan je de hele zwik die nu het land besturen onder die noemer plaatsen, want terroriseren is meer dan bommen gooien alleen. Volgens Centre National de Ressourcer Textuelles et Lexicals…..Een kleine bloemlezing ….

    A. − HIST. Soumettre au régime de la terreur au moyen des mesures d’exception prises par un pouvoir absolu ou par un gouvernement révolutionnaire. (Dict. xixeet xxes.).
    − P. ext. Soumettre à un régime de terreur. Chez les Kouyou qui vivent dans le bassin du Congo, le chef confère le titre de membre, dirige les initiations et terrorise ses sujets grâce à son association prétendue mystique avec le léopard (Lowie, Anthropol. cult., trad. par E. Métraux, 1936, p. 321).
    B. − Frapper de terreur, inspirer une très forte crainte. Synon. épouvanter, terrifier.Population terrorisée. Un homme veuf, libre de toutes entraves, que le scandale n’effrayait guère, comment le terroriser, lui faire payer cher ce vilain cadeau d’un enfant de hasard, poussé dans la boue, graine de souteneur et d’assassin? (Zola, Argent, 1891, p. 150).Sous leurs ombrages [d’arbres bi-centenaires] venaient parfois s’étendre des bohémiens qui, ayant cessé d’être nomades, s’étaient fixés dans le pays qu’ils terrorisaient, contaminaient et volaient (Jammes, Mém., 1921, p. 93).
    − Empl. abs. Les spectacles qui excitent et les expériences atomiques qui terrorisent (Coston, A.B.C. journ., 1952, p. 95).

  2. @Jef,
    Ben je een terrorist wanneer je twee granaten gooit, of misschien pas vanaf drie?
    Volgens mij ben je niet goed bezig wanneer je in het bezit bent van 1 granaat.
    “Change the system from within”, dat is de enige legitieme oplossing met een minimum aan geweld.
    Natuurlijk moet je hiervoor een inspanning leveren en zelf niet verleid worden door het gemakkelijke geld. De meesten bergen hun principes op zodra ze een vorkje kunnen meeprikken in de vetpotten.
    Afgeven op politie is gemakkelijk, maar jij als oud-militair moet toch ook beseffen dat die misschien ook maar gaan werken voor hun boke met choco, misschien niet akkoord zijn met de vijand die ze moeten gaan bestrijden en hopen met de minste zever veilig terug thuis te komen bij moeder en kind.

  3. @ Penimeni , Waar heb ik afgegeven op de politie????? Ik heb daar met geen woord over geschreven !!!!! En inderdaad Militair zijn is een job zoals een ander. De mensen nemen wat ze zien in de films voor waarheid en denken dat militairen de hele dag met een wapen zit rond te baggeren , en dat de sergeant de hele dag de rekruten zit uit te kafferen. Ze geven dan ook steeds af op het leger tot ze met hun knieën, dan vinden ze het normaal dat ze klaar staan met gevulde zandzakjes en liefst binnen het uur. En als het leed wat geleden is kunnen ze weer commentaar leveren op ieder bericht dat de flutkranten in België schrijven . BTW mijn hoofd-functie was Specialist Metaalbewerker , en daar bovenop nog de militaire job kennen en nog wat cumul jobkes. Ook een loopbaan lang van hot naar her moeten verhuizen. Als sommige mensen nu 300 meter verder moeten gaan voor hunne bureau te vinden is het al heibel. En JA ik heb er voor gekozen !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *