VS willen uitvalsbasis voor drones in Kreta

Een paar jaar geleden, toen er nog geen crisisvuiltje aan de lucht bleek, heb ik een zeer fijne vakantie beleefd aan de westkust van Kreta, met als uitvalsbasis het dorp Kastelli. In dat dorp is een militaire luchthaven gevestigd en vandaag kwam in het nieuws dat de Amerikanen de Griekse regering gevraagd hebben om die luchthaven te mogen gebruiken voor het onderbrengen van hun drones. Kastelli lijkt een ideale uitvalsbasis naar het Midden-Oosten voor de drones, maar ook Libië blijft in de reikwijdte van de onbemande vliegtuigen.

Aanvankelijk zouden de Amerikanen gekozen hebben voor de luchthaven van Kalamata, in het kiesdistrict van Samaras, maar dat zou de indruk kunnen wekken dat er toch wel een behoorlijk grote Amerikaanse troepenaanwezigheid is op het Griekse vasteland. De Amerikaanse basis nabij Souda zou ook een kandidaat zijn geweest, maar blijkbaar zijn er toch te veel bezwaren geweest.

Amerika wilde eerst de stationering van de drones een NAVO karakter geven, zodat er geen bilateraal akkoord nodig is met Griekenland. Dat land zou dan namelijk aan zijn NAVO-verplichtingen tegemoet moeten komen en de drones toch onderdak geven. Maar de vraag kan niet met de NAVO-mantel worden bedekt. En dus moet de Amerikaanse vraag voor het Griekse parlement komen.

En dat lijkt niet zo eenvoudig. Ten eerste is er natuurlijk de vrees dat het idyllische Kastelli het doelwit van extremistische groeperingen kan worden. Ten tweede moet ook worden bepaald wat Griekenland in ruil krijgt voor de “gastvrijheid”. En dan blijft er nog het heikele thema of de drones zo maar door het Griekse luchtruim mogen klieven of zo maar over Kreta mogen scheren.

Veel zal Griekenland niet moeten verwachten in ruil. Het land is bankroet dus elke kruimel is goed. Bovendien buigen de politieke leiders meteen voor de minste tegeneis. Op 21 augustus zou minister van Defensie Avramopoulos, die dus Eurocommissaris wordt, een reisje maken naar Washington. U kunt de drones dus volgend jaar wellicht verwachten.

6 thoughts on “VS willen uitvalsbasis voor drones in Kreta

  1. Dus wordt het niet met de nieuwe luchthaven van Kastelli ter vervanging van Heraklion waar men niet kan uitbreiden en die zijn beste tijd heeft gehad.. Daar is al veel inkt over gevloeid en veel gepalaverd, het laatste wat ik weet dat de Chinezen daar op korte tijd een luchthaven willen uit de grond stampen. Er waren wel meer gegadigden voor het bouwen en de concessie zoals Frankrijk etc .De grootse plannen van weleer zijn al een beetje ingekrompen en er ook wegen aangelegd worden naar die luchthaven. Kreta ligt nu al vol met wegen die ergens beginnen en nergens naar toe leiden en alleen maar last veroorzaken met grondverschuivingen zoals in Gergeri op de weg van Agia Varvara naar Kamares ( mijn huidige habitat) en lochria op de zuidflank van de Psiloritis. Hier in de streek dus een massa beton , bruggen en tunnels die blijkbaar niet afgewerkt geraken. Waarschijnlijk zoals bij andere werken , het geld is opgegaan in rook en de job is niet ten einde.

  2. Jef, de beide Kastellis niet verwarren. De basis van Kastelli waar de Verenigde Staten gebruik van willen maken, ligt in het westen van het eiland.
    Kastelli, nabij Heraklio, is de locatie voor de nieuwe luchthaven die misschien wel door de Chinezen zal worden gebouwd, die Grieken in dienst zullen nemen tegen hongerlonen en zonder het recht om vakbonden te vormen.

  3. Bruno bedoeld kastelli kisamou de Amerikanen zijn overal in chania bezig heel akrotiri is bijna van hun dankzij onze leiders … Zelfs voor Gavdos hebben ze plannen…. Binnenkort durf ik wedden dat de veerboten van ANEK ook moeten verdwijnen uit Souda bay ….

  4. Voor zover mij bekend is, gaat het om een tijdelijke plaatsing van 6 tot 12 maanden.
    Natuurlijk eens het idee aanvaard is, kan je wel gissen hoe het verder loopt.

  5. Hebben jullie het niet over de militaire luchthaven in Maleme-Tavronitis ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *