Bosbranden 2009 – deel 2

Ik ga de posts die verband houden met branden beginnen nummeren. Gisteren zag ik op weg naar huis een branden op de flanken van de Hymettus-berg. Bleek dat vooral lage begroeiing in de buurt van Glyfada-Voula vuur had gevat. De buurtbewoners spraken van brandstichting, wellicht door iemand die wil bouwen op de grond. Verder was er gisteren ook nog brand in Marathon en in Evia (Euboia).

De branden komen 1 dag na de verklaring van Vice Minister van Binnenlandse Zaken Christos Markoyiannakis, die zei dat hij niet alle helikopters op stand-by wil laten staan, omdat het de staat te veel kost. Bovendien heeft het een kleine week geleden nog geregend en wordt er de komende dagen weer regen voorspeld. Blijkbaar regelt Markoyiannakis zijn budget door de weerberichten van Petroula Kostidou te volgen?

Wat we gisteren op televisie te zien kregen, was een deja-vu. Brandweerlui kwamen klagen dat ze nog steeds niet betaald waren, dat er geen extra manschappen zijn aangenomen en dat er geen nieuw materieel is aangekocht. Bewoners klagen dat de overheid de lage begroeiing in brandgevaarlijke gebieden heeft verwijderd, wat bij wet is vastgelegd. Omdat het niet duidelijk is of dit de bevoegdheid is van de gemeente of de prefectuur of de staat, gebeurt er doorgaans niets. En natuurlijk dat andere oud zeer: afval dat overal blijft slingeren.

De branden zijn vandaag gelukkig allemaal bedwongen, maar ik vrees dat we deze zomer nog vaak vlammen zullen zien.

5 thoughts on “Bosbranden 2009 – deel 2

  1. @Bruno, is je blog op de Standaard overgenomen door Hans Brems, of bloggen jullie nu samen over Griekenland?

  2. @Bertinos, het was niet echt “mijn” blog op de Standaard, maar ik merk inderdaad dat Hans (die je bekend is als @Solaris) nu verder blogt over Griekenland. Hij was aanvankelijk begonnen met de blog “In alle lidstaten” en ik merk dat hij nu verder het nieuws uit Griekenland brengt.

    Het lijkt me een goed idee dat Hans daar verder gaat, en dat ik hier blijf bloggen. We kunnen niet genoeg informatie over Griekenland de wereld in sturen, nietwaar? 😉

  3. Vanaf mijn balkon zag ik de grote rookwolken over Glyfada en Voula. Wat je zegt is waar; gisteren weer een deja-vu we hebben al zo vaak gehoord dat er slecht materieel is en dat de brandweerlui nog achterstallig loon krijgen.

    Er zijn van die dagen dat ik het helemaal met Griekenland gehad heb. Morgen staken de gidsen door heel Griekenland voor betere arbeidsvoorwaarden en natuurlijk hebben zijn ook achterstallig loon tegoed. Vandaag moest ik het nieuws aan de vele toeristen brengen, er waren erbij die boos werden. Hele sightseeing tours moesten worden geannuleerd. Op geen enkele archeologisch site zal morgen een gids aanwezig zijn.
    Live your Myth in Greece!

  4. Inderdaad @Paraponiara, en dan zijn er nog altijd beleidslui die durven beweren dat het allemaal te maken heeft met de chaos die PASOK heeft achtergelaten na bijna 20 jaar aan de macht te zijn geweest.
    Als je er niet in slaagt om tenminste een beetje orde in de chaos te scheppen na 5,5 jaar, dan ben je gewoon slecht aan het besturen.

    En nu dus staking van de gidsen, 4 dagen voor de officiele opening van het nieuwe Archeologische Museum. Een schande dat die mensen nog steeds niet zijn betaald. Je zou er natuurlijk wel weer wat kunnen achter zoeken: minister van Cultuur Samaras zou een rivaal van premier Karamanlis zijn, en hij krijgt daarom te kleine budgetten zodat hij zijn werk niet naar behoren kan doen, waardoor hij ook geen steun kan vinden bij potentiele kiezers die hem liever aan het roer van de regeringspartij zien staan dan Karamanlis.
    Waar is er een Herakles, als je de Augiasstal wil uitmesten?

  5. @Bertinos en @Bruno: wat betreft de Standaard-blog: die is niet door mij overgenomen! Ik had wat geblogd voor de Standaard in een andere rubriek, over de Europese Verkiezingen (‘In Alle Lidstaten’), en zo de smaak te pakken gekregen. Tegelijkertijd kondigde Bruno aan dat hij zou stoppen met De Standaard en hier verdergaan. Toen ‘In Alle Lidstaten’ stopte, zijn een aantal bloggers verdergegaan in ‘En Nu Even Elders’, waaronder ook ik. Maar ik denk dat iedereen die wil, zich bij De Standaard kan aanmelden als blogger zolang je een Vlaming in het buitenland bent? Ik volg Bruno’s blog overigens al jaren onder de nickname Solaris, en heb ook deze blog ‘gebookmarked’. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *