Trojka-onderhandelingen gaan van start

Het is lang stil geweest hier op de blog, maar ik moest er vorige week even tussenuit, want de werkdruk was te hoog geworden. Ik kan niet zeggen dat de batterijen compleet zijn opgeladen, maar het weekje vakantie in de natuur van Epirus heeft in ieder geval deugd gedaan. Nu dus terug in de jungle van de Griekse hoofdstad.

Vandaag beginnen de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en de trojka. We zijn het ondertussen al een paar jaar gewoon. Drie mannen in pak worden met een auto tot voor het ministerie van Financiën gebracht en dan snel naar binnen geleid om er uren later weer buiten te komen. En telkens blijkt weer dat Griekenland zijn deel van de overeenkomst met de trojka niet tijdig is nagekomen, waardoor het geen schijf van de noodlening krijgt (of slechts met heel wat uitstel).

Bij elk bezoek van de trojka zijn er wel protesten, of soms ook relletjes in de Griekse hoofdstad. Maar dit keer zullen de onderhandelingen plaats vinden in Parijs en niet Athene. Misschien om te vermijden dat er weer rellen uitbreken? Er moeten namelijk zware knopen worden doorgehakt dit keer. Er staan nog maar eens 6500 banen in de overheidssector op de wip, de trojka wil dat huizen van Grieken die hun leningen niet meer kunnen afbetalen (hun aantal groeit gestaag) in beslag worden genomen, er moeten dringend stukken land worden verkocht, een deel van elektriciteitsmaatschappij moet worden geprivatiseerd en zo meer. En het besparingsbeleid moet nog verder doorgaan.

En dat alles op het moment dat de Griekse premier zich aan het voorbereiden is op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki, de ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης). Die wordt aanstaande zaterdag geopend en de beurs is traditioneel het moment dat een premier in Griekenland cadeautjes uitdeelt aan de kiezers. De voorbije jaren ging dat niet zo makkelijk, maar premier Samaras zou nu belastingverlagingen willen gaan aankondigen in een poging om het negatieve klimaat voor de regering te veranderen. Het regerende Nea Dimokratia loopt namelijk 8 tot 10 procentpunten achter op SYRIZA in de laatste peilingen. Enig slecht nieuws van onderhandelingen met de trojka zou het plan om in Thessaloniki te scoren, wel eens kunnen dwarsbomen.

Er zullen nauwelijks Griekse reporters naar de Franse hoofdstad worden gestuurd om de onderhandelingen op te volgen. Daarvoor zitten de Griekse media te veel in de schulden. Dus het zal vooral gaan om geruchten, waar het Griekse journaille zo goed in is.

Van de kant van de regering wordt gezegd dat de onderhandelingen in Parijs plaatsvinden omdat dit de laatste onderhandelingen zijn. Het gaat namelijk om de laatste horde die dient te worden genomen, om de laatste schijf van de noodlening te krijgen. En daarna is het afgelopen met de leenovereenkomst, aldus de regering. Ze vergeet er wel bij te vermelden dat Griekenland nog op zijn minst 50 jaar onder toezicht blijft van de leenheren.

Ondertussen staat de openbare schuld op 177% van het BNP. Dat BNP is nog steeds aan het dalen en in de teoristsiche maand juli 2014 stond het werklosoheidscijfers op 27,2% (dat terwijl premier Samaras 770.000 banen belooft tegen 2020 – hoe hij dat gaat klaarspelen is voor iedereen een raadsel). Dat daalt dus maar niet. Genoeg factoren om Wolfgang Schäuble te geloven: er is een derde leenovereenkomst nodig, want Griekenland zal het niet redden. Het land kan zijn schulden nooit afbetalen onder de gegeven omstandigheden.

One thought on “Trojka-onderhandelingen gaan van start

  1. Of een kadootje van onze nieuwe Poolse broeder – mono-linguïst – aan het Oostfront: nieuwe haircut voor Griekenland samen met forse Euro-heffing voor de 27 om de toetreding tot Walhallah EU voor Oligarchen-Oekraïne mogelijk te maken.We slikken echt alles, we kunnen niet anders meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *