Chemische wapens zijn vernietigd aan boord van de Cape Ray

 

Sommigen zullen zich afvragen hoe de operatie aan boord van het Amerikaanse schip de “Cape Ray” verlopen is. Welnu, tot ieders verbazing kwam op 19 augustus de mededeling op de officiele website van de OPCW (de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) dat alle 600 ton categorie 1 chemische wapens aan boord van de “Cape Ray” geneutraliseerd werden. Op 28 augustus volgde het laatste bericht hierover: “De directeur-generaal van de OPCW, Ahmet Ãœzümcü, heeft vandaag gemeld aan het bestuurscollege dat 100% van alle categorie 1 – chemicaliën uit Syrië, in totaal ongeveer 1.040 ton, vernietigd zijn. Inbegrepen is ook de 133 ton isopropanol die eerder vernietigd werd op het terrein in Syrië.”

Ondertussen stelt het protestcommittee in Kreta zich veel vragen. Wat voor soort “wonder” is er geschied waardoor de tijdslimiet werd ingekort? Zijn er misschien grote risico’s genomen? Hoe kan het dat er ononderbroken gewerkt werd sinds de aanvang op 4 juli, gezien de heersende weersomstandigheden? De OPCW en het Amerikaans leger hadden zelf aangekondigd dat er 60 dagen zouden nodig zijn in optimale omstandigheden, beide hydrolyse-systemen zouden dan 24 uur op 24 moeten werken. Deze omstandigheden werden gekoppeld aan meteorologische parameters, de golfslag, etc… De meteorologische gegevens van juli en augustus laten zien dat de omstandigheden verre van ideaal waren. Het schip verplaatste zich naargelang de weersomstandigheden, maar zelfs dan is het uitgesloten dat er niet een dag verloren is gegaan, volgens het committee. Er is met andere woorden grote onduidelijkheid over wat er aan boord van het schip gebeurd is, en dat het Verdrag van Aarhus met de voeten wordt getreden, staat volgens hen buiten kijf.

De strijd is niet afgelopen volgens de leden van het committee, want er zijn nog meer landen in de regio, zoals Egypte en Israël, die hun chemische wapens nog niet vernietigend hebben. Misschien is dit experiment de voorloper van een groter “business plan”, zo stellen ze. Ze achten het niet uitgesloten dat we in de toekomst nog meer schepen zullen zien die voorzien zijn van hydrolyse-eenheden, om op die manier chemische wapens te neutraliseren:  “Onze acties zullen niet stoppen, omdat zij die de operatie op de Cape Ray bedacht hebben, niet onze zeeën bevaren om deze na een eerste bezoek te verlaten, maar omdat het hun bedoeling is om terug te keren. Daarom zal onze beweging verder juridische bijstand zoeken bij het Europees Hof en bij internationale politieke organisaties. Onze beweging zal ook zorgverleners en milieu-organisaties blijven wijzen op de risico’s en de gevolgen van een ongeval op zee, en de gevolgen hiervan voor de gezondheid van de burgers en het milieu, zodat een begin kan gemaakt worden van een wetgeving voor het verbod op het vernietigen van chemische wapens op zee. We zullen doorgaan met de Griekse en de internationale publieke opinie te informeren. Onze strijd zal niet stoppen, maar zal blijven groeien tot de binnenzee van de Middellandse Zee kan beschouwd worden als een plaats van cultuur en vrede. De zeven voorbije maanden van mobilisatie zijn niet vruchteloos geweest, en naast een verrijkende ervaring, hebben ze een waardevolle sociale en politieke basis gevormd.”

Op dit moment vindt de vierde Wereldconferentie over “het Beheer van Gevaarlijk en Industrieel afval” plaats in Kolimbari in Chania. De conferentie begon op 2 september en topwetenschappers uit ongeveer 47 landen wonen de conferentie bij, het totale aantal deelnemers bedraagt 400. De ernstige bedenkingen en bezwaren tegen het technische proces en het gebrek aan transparantie bij de neutralisatie van de chemische wapens aan boord van het schip de “Cape Ray” zijn ook hier onderwerp van discussie.

Na talloze protestacties ter land en op zee, met als hoogtepunten de grote demonstratie  met 10.000 deelnemers in Arkadi en de poging van activisten om een confrontatie met de Cape Ray aan te gaan op zee, is er heel weinig gepubliceerd hierover, maar haalt een krokodil in een stuwmeer in Kreta wel alle Griekse en internationale kranten. Stof tot nadenken…?

 

 

5 thoughts on “Chemische wapens zijn vernietigd aan boord van de Cape Ray

  1. Ik heb zelden over chemische wapens en de vernieting ervan, zoveel stilte gehoord…en wat er wel over gezegd wordt komt niet over het voetlicht…

  2. Intussen ligt de Cape Ray al aangemeerd in Bremen.

  3. Inderdaad (fijn)stof tot nadenken en angstaanjagend wat er ‘in stilte’ gebeurd….. (en allemaal kan gebeuren) :-/

  4. “Alles verloopt als voorzien” is nu eenmaal geen interessant nieuws.
    Zo lees je ook niet dat er geen nijlpaarden in de Kretenzische meren zitten.
    Wie echt geinteresseerd is in de gebruikte technologie en de mogelijke risico’s, vindt genoeg op het web, o.a. van de hand van dr. Trapp, één van de sprekers op het congres in Chania.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *