tsekouriNa de Europese parlementsverkiezingen, waar zijn partij het niet al te best deed, heeft premier Samaras een regeringsherschikking doorgevoerd. Hij heeft toen de extreem-rechtse Makis Voridis (vroeger nog parlementslid van LA.O.S.) op de plaats van minister van Volksgezondheid gezet. Voridis is nog voorzitter geweest van de jongerenafdeling van EPEN, de partij die door juntaleider Georgos Papadopoulos is gesticht terwijl die in de gevangenis zat, en waar Nikos Michaloliakos, leider van Gouden Dageraad, nog eerste voorzitter van is geweest. Die Voridis dus, is er om gekend om tijdens zijn studententijd linkse studenten op te jagen, met een zelfgemaakte bijl in de handen. Daar zijn foto’s van.

Makis Voridis gebruikt nu weer een hakbijl, dit keer om te besparen in de gezondheidszorg. Een heel aantal preventieve onderzoeken worden niet langer terugbetaald door het ziekenfonds EOPYY. Voridis heeft zijn richtlijnen uitgestuurd naar alle dokters die bij dit ziekenfonds zijn aangesloten. Wie niet aan de criteria voldoet en toch dergelijke onderzoeken wil laten uitvoeren, betaalt de volle pot.

  • Een Pap-test (het uitstrijkje – een preventief kankeronderzoek dat is ontdekt door de Griekse dokter Papanikolaou – weliswaar toen hij in het buitenland onderzoek deed, want in Griekenland lukte het niet) wordt niet meer terugbetaald bij vrouwen die jonger zijn dan 21 of ouder dan 65.  Tot nu toe kregen alle seksueel actieve vrouwen deze test door het ziekenfonds terugbetaald.
  • Een preventief onderzoek tegen prostaatkanker wordt ook niet meer toegestaan bij mannen onder de 40 en boven de 75, en bij mannen met ernstige bijkomende ziektes. De enige mannen die nog aanspraak kunnen maken op het onderzoek, zijn mannen boven de 50, mannen tussen 45 en 50 van wie prostaatkanker is vastgesteld bij de vader of de broer bij een leeftijd onder de 65, en bij mannen tussen de 40 en 45 die meerdere familieleden hebben bij wie prostaatkanker is vastgesteld bij een leeftijd onder de 65.
  • Een eerste behandeling bij chronische nekpijn, zelfs bij een kwaadaardige voorgeschiedenis of een reeds ondergane chirurgische ingreep, mag enkel worden gedaan met een conventionele en niet met een magnetische radiografie.
  • Een mammografie is een keer per jaar toegestaan bij vrouwen boven de 40 jaar, indien ze niet lijden aan een zware en chronische ziekte.

 

Er is dus nu de facto een plafond van diagnostische tests dat wordt gelegd op een bepaald bedrag per maand, per diagnostisch centrum en laboratorium, volgens criteria zoals bevolkingsdichtheid en de noden en aanvragen van het voorgaande jaar. Dat heeft tot gevolg dat de verzekerde patiënten bij de diagnostische centra moeten vragen of hun aanvraag kan worden behandeld. Als het plafond is bereikt, dan kunnen ze niet worden behandeld. Ik kan nu al voorspellen dat patiënten heel Griekenland zullen proberen af te lopen om toch nog een centrum te vinden dat niet aan zijn plafond zit.

De Panhelleense Doktersvereniging is het uiteraard niet eens met deze voorschriften en benadrukt dat ze buiten de regels vallen die de huidige wetenschap voorschrijven.

De voorzitter van EOPYY, het ziekenfonds, verdedigde de richtlijnen van de regering in een interview met de zender SKAI, die hoe langer hoe meer een spreekbuis van Nea Dimokratia is geworden. Dimitris Kontos liet zich betrappen op de volgende uitspraak: “We doen preventief geen onderzoeken voor het geval we iets vinden”.

Kontos is sinds 2010 Secretaris van de Vakgroep Arbeid en Sociale Zekerheid bij Nea Dimokratia. Hij is tevens secretaris, penningmeester en voorzitter van de Atheense tandartsenvereniging.

Is het toevallig dat er op de Griekse radio voordurend reclame te horen is voor privé ziekteverzekeringen, die je kunt afsluiten bij de geredde Griekse banken, sinds Makis Voridis de nieuwe richtlijnen heeft uitgevaardigd?

One thought on “De hakbijl in de gezondheidszorg

  1. De regering heeft ondertussen bakzeil gehaald na de vele reacties, vooral ook vanuit de medische wereld. Een Test Pap kan vanaf nu weer 1 keer per jaar worden gedaan en zal dan ook worden terugbetaald door het ziekenfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *