… dat zijn de grootste gevaren voor de democratie, aldus premier Samaras afgelopen maandag op het forum “Democracy under Pressure”, dat was georganiseerd door de Griekse krant Kathimerini en de International New York Times. Het was niet het belangrijkste deel van zijn speech, want hij wilde vooral aantonen dat Griekenland een paar jaar geleden aan de rand van de afgrond stond, maar dat het land nu weer overeind is gekrabbeld en dat alles de goede kant op gaat. Het is een boodschap die buiten de Griekse landsgrenzen wordt geloofd, maar waarvan we in Griekenland zelf weinig merken.

Maar ik wilde eigenlijk toch wat dieper ingaan op dat extremisme en populisme, waar de premier en tevens voorzitter van de politieke partij Nea Dimokratia het over had. Met Samaras aan het roer, is deze partij opgeschoven van een centrum-rechtse partij die vooral de middenklasse aansprak, naar extreem-rechts. We mogen niet vergeten dat Samaras in zijn verkiezingstoespraak van juni 2012 beloofde dat hij de straten van Athene zou schoonmaken van het migrantengespuis. We kunnen niet vergeten dat Samaras de partijtop van het extreem-rechtse LA.O.S. in zijn partij heeft opgenomen en hen belangrijke portefeuilles heeft gegeven, zoals het ministerie van volksgezondheid. Ik denk nu ook aan zijn voormalig kabinetschef, Takis Baltakos, die in de wandelgangen van het parlement overeenkomsten sloot met Gouden Dageraad.  De parlementsleden van die partij hebben dat opgenomen, en de video in de openbaarheid gebracht. Vandaag maakt de krant Efimerida Ton Syntakton gewag van het feit dat diezelfde Baltakos de parlementsleden van Gouden Dageraad stuurde bij de stemmingen in het parlement. Het was dus effectief de kabinetschef van Samaras die het stemgedrag van Gouden Dageraad beïnvloedde. En deze Samaras spreekt van extremisme. Baltakos is ondertussen wel aan de deur gezet, maar je kunt er zeker van zijn dat hij achter de schermen nog steeds nauw samenwerkt met de Griekse premier.

Sofia Voultepsi

Sofia Voultepsi

Populisme dan. Samaras heeft sinds de Europese Parlementsverkiezingen een nieuwe regeringswoordvoerder aangesteld. Het gaat om Sofia Voultepsi, een voormalig journaliste, die actief was op de televisiezender die in handen is van Georgos Karatzaferis, de voorzitter van … het extreem-rechtse LA.O.S.

Deze vrouw beweerde in een radio-interview vorige week dat investeringen in onroerend goed, en het kopen van woningen weggegooid geld is. Goed dat we zoiets te weten komen van een regeringswoordvoerder, dan weten we meteen ook waar die regering voor staat.

Gerasimos Giakoumatos in grote doen

Gerasimos Giakoumatos in grote doen

Of neem nu Gerasimos Giakoumatos, een dokter uit Kefalonia, voltijds clown en vice-minister van Economische Ontwikkeling en Concurrentie nog aan toe. De man is niet van de televisieschermen weg te slaan. Vorige week zat hij nog aan de tafel met journalisten om uit te leggen waarom de prijzen van brood en melk niet dalen. De taferelen die we zagen, verwacht je enkel in een banenenrepubliek, maar dat zijn we van Giakoumatos gewoon.

Gisteren was de man weer niet te beroerd om de populistische clown uit te hangen. Vorige week had IMF-voorzitter Christine Lagarde in een interview met de Financial Times gezegd dat ze met de dood was bedreigd toen ze het had over het feit dat niet iedereen zijn belastingen betaalt in Griekenland. Ze had het ook heel nadrukkelijk over de Griekse reders die vrijgesteld zijn van belastingen.

Minister van Justitie Athanasiou heeft Lagarde al een brief gestuurd om meer toelichting te geven, zodat hij actie kan ondernemen (ik dacht altijd dat dit het werk was van de executieve macht, de rechtbank dus, en niet van een minister, maar ik kan me vergissen). Giakoumatos was niet blij met de uitspraken van Lagarde. Hij had het gisteren, alweer op TV, over het feit dat dit te belachelijk voor woorden was en dat Griekenland nu op zoek moet gaan naar een camorra, omdat mevrouw Lagarde zoiets had gezegd. Clown Giakoumatos vindt dan ook dan Lagarde ontslag moet nemen. En hij zelf zou haar “een pak netels” sturen. Giakoumatos, lid van de regering en van Nea Dimokratia, de partij van Samaras die vindt dat populisme het grootste gevaar voor de democratie is.


Δηλώσεις Γιακουμάτου by Enikos_gr

Die Samaras schuwt het populisme zelf ook niet. In de laatste opiniepeiling doet zijn partij het bijzonder slecht. Mochten er nu verkiezingen worden gehouden, dan zou SYRIZA die wel eens met de vingers in de neus kunnen winnen (overigens is SYRIZA-voorzitter Tsipras vandaag op bezoek bij de paus, wat op zijn minst verwonderlijk is). In een noodvergadering met alle grote kanonnen van zijn partij, beweerde Samaras dat er een bank run zou volgen indien SYRIZA de verkiezingen zou winnen.

Samaras weet veel over democratie. Hij heeft het parlement sinds 4 juni met zomerreces gestuurd, en heeft tijdens de zomer heel wat zware wetgeving door het parlement gesleurd. Tijdens het zomerreces kon hij zelf bepalen welke leden van zijn partij in dat parlement zetelen, zodat hij er zeker van kon zijn dat hij geen enkele tegenstander van de nieuwe wetsvoorstellen op het pluche had. Dit is dus de man die weet wat de grootste bedreiging voor de democratie is.

10 thoughts on “Extremisme en populisme…

  1. Jaaaaa, het kan gevaarlijk voor je worden als je de vinger heel nadrukkelijk op de zere plek legt.
    Mevrouw Lagarde heeft een hele scherpe blik en weet exact waar de centen zitten.
    Ik heb het al eerder geroepen, laat de Griekse belastingdienst op elk Grieks schip een belasting aanslag van 1 miljoen Euro opleggen. Dan mag de scheepseigenaar per schip uitleggen waarom hij die belasting niet zou moeten hoeven te betalen. Het belasting vak is niet zo moeilijk, maar zo lang de tycoons de handen boven het hoofd wordt gehouden door duistere krachten in Athene, gaat er helemaal niets veranderen en mag het klootjesvolk belasting betalen en kijken naar de walgingwekkend grote witte jachten die zij uiteindelijk mee betalen. Het zijn diezelfde tycoons die heel dik doen en menen te kunnen stellen dat de as van de wereld draait om Athene en steeds zo prat gaan op de democratie Hellas maar waar de doorsnee burger geen eurocent mee kan profiteren van het grote geld dat ze verdienen en waar geen spie van wordt afgedragen aan diezelfde democratie.
    Hulde aan Christine Lagarde, laat zij maar vooral de vinger op die zere plek blijven leggen. Misschien, ooit in een ver verschiet gaan er eens mensen wakker worden en aan de boom schudden. Hoe was het ook weer democratie of bananen republiek ? U mag doorhalen wat niet van toepassing is.

  2. bedankt weer voor je scherpe analyses ondanks dat ze me niet helemaal vrolijk stemmen, Griekenland stevent af van de stauts bananenrepubliek naar een derderangs circus………..

  3. Waar zijn dan de parlementsleden van de andere partijen die tegen die wetsvoorstellen zijn? Die zijn toch niet verplicht om op reces te blijven?

  4. Toch wel Biene., Zomerreces in Griekenland betekent dat het Parlement slechts uit 100 leden bestaat, in plaats van de normale 300.
    De vertegewoordiging blijft procentueel, maar het is de partijvoorzitter die bepaalt welke parlementsleden voor zijn fractie tijdens de zomer in het parlement moeten zetelen.

    Het is de regering die officieel bepaalt wanneer het zomerreces voorbij is.

  5. Dank je Bruno. Ik vind je berichten altijd zeer interessant en heel informatief!

  6. Euh Bruno – offtopic maar daarom niet minder belangrijk, het lettertype van je nieuwe look is slecht leesbaar. Ik vind dit geen betere look & feel, integendeel…

  7. Ik moet er nog wat aan tweaken, Saki, want het lettertzpe kan inderdaad beter (de kleur ook). Het zal een klusje voor het weekend worden.

  8. Bruno,

    Helderklare analyse.

    Hier in Rhodos zie ik steeds verdere achteruitgang van het economisch plaatje, en dit ondanks het feit dat Rhodos’ economische activiteiten hoofdzakelijk van het toerisme ( toerisme stijgt hier met zo’n 10%) afhangt.

    Fundamenteel verschil met vorig jaar is wel dat in de cafeneios veel minder officiële nota’s overhandigd worden.

    A propos, ik las vorige week in de Griekse kranten dat, bijvoorbeeld , in Kreta, ook daar de toerismetoename 10% was, en dat de “toerisme-uitgaven” met 30% gedaald waren.

    Er werden heel wat argumenten gebruikt om deze minderuitgaven te verrechtvaardigen. Echter, van het minder uitgeven van officiële nota’s werd geen gewag gemaakt.

  9. @Kaliopi, het beperkt zich natuurlijk niet tot het niet geven van kasticketjes (ik heb het verschijnsel ook opgemerkt deze zomer). Ondanks het feit dat er een toename was van het toerisme in Griekenland, heeft zich dat niet vertaald in een toename in de inkomsten van de sociale kassen. Wat zo veel betekent als dat veel mensen in het zwart zijn tewerkgesteld.
    Het zwartwerk zal alleen maar toenemen zolang de overheid steeds maar meer belastingen blijft opleggen. Nu komt de ENFIA er aan: een eengemaakte belasting op alle onroerend goed. Daar gaat weer een flinke hap uit het budget, en de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen, is om zo veel mogelijk in het zwart te doen.

  10. Ze dronken een glas, plasten een plas en alles bleef zoals het was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *