De afgelopen week is het Parlementair budget voor 2015, en de uitgevenstaat voor 2013 goedgekeurd in het Parlement. Enkel de coalitiepartijen Nea Dimokratia en PASOK stemden met de cijfers in. In deze crisistijden is dat geen onbelangrijk nieuws, want elke Griek is wel eens benieuwd hoeveel de redders van het land verdienen. Voor 2015 is het budget voor het Parlement bepaald op 139.922.000 euro, wat een vermindering is van 1,39% in vergelijking met het afgelopen jaar. Concreet zal een Grieks parlementslid volgend jaar 7.270 euro bruto (waarvan 5.700 euro belastingvrij is) per maand verdienen.

Maar het blijft natuurlijk niet bij deze bedragen. Parlementsleden krijgen ook nog eens een bonus om hun politieke kantoor in te richten (tussen 738,88 en 935,88 euro), een bonus om portkosten te betalen (909,31 euro) en verplaatsingskosten (tussen 291 en 648 euro), afhankelijk van hoe ver ze van de hoofdstad wonen.Zo kunnen de extra vergoedingen oplopen van 7.644,79 tot 8.198,79 euro per maand.

Voeg daar ook nog eens bij dat ze vergoed worden wanneer ze in een parlementaire commissie zetelen.. En bijna elk parlementslid zetelt wel in een of andere parlementaire commissie. Er is namelijk geen senaat die het werk van het parlement controleert: dat doen de parlementsleden zelf, door middel van deze commissies. Voor elke zitting van een commissie zal een parlementslid 75 euro ontvangen(dat was vroeger 150 euro). Om maar te zeggen: een Grieks parlementslid kan al gauw maandelijks 15.000 euro ontvangen.

Sinds de laatste Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014 is het Griekse parlement niet langer verplicht om ook nog eens vergoedingen voor de Griekse europarlementsleden uit te betalen. Dat wordt nu gedaan door het Europese Parlement.

In 2015 zal het personeel van het Griekse parlement (ook ambtenaren die vroeger wel 16 maandlonen per jaar kregen) ook moeten besparen. Ze zijn mee opgenomen in de eengemaakte loonschaal, waardoor er 730.000 euro wordt bespaard. Bovendien zal er ook nog eens 5 miljoen euro op de lonen worden bespaard.

Er is 12.000 euro voorzien voor parlementair drukwerk, 220.000 euro voor tentoonstelliongen en politieke congressen, 428.000 euro voor public relations, 230.000 euro voor kantoorbenodigdheden, 620.000 euro voor de aankoop van boeken en krantenabonnementen, maar ook 28.000 euro voor geneesmiddelen en orthopedisch materiaal. Het parlement heeft 85.000 euro op zij gezet voor uitgaven voor schoonmaak.

8 thoughts on “Hoeveel zal een Grieks parlementslid verdienen in 2015?

  1. Amaai , maar ja ‘in de privé zouden ze meer verdienen’ hoor ik ze al zeggen.Awel, goede reis.

  2. Jawel het is goed betaald, maar die druk, die verantwoordelijkhaid en vooral dat knagen van het geweten. Rotjob.

  3. Nogmaals , goede reis , en de wind van achter

  4. als ik me niet vergis doen de Europarlementariërs het ook niet slecht ….. of zelfs beter als ik bepaalde reportages moet geloven van onze noorderburen xaxaxaxaxaxa

  5. @Europa,
    Inderdaad verontrustende foto’s. We zien de militairen door een gat in de muur kruipen dat verdacht lijkt op de opening die we in het onderzochte graf ontdekken.
    Ik vermoed echter dat die rovende militairen niet de moeite zouden doen het gewelf te herstellen in de toestand die nu aangetroffen werd. Ook zouden ze een mooi stuk, als het gevonden sfinxhoofd niet laten liggen.
    Voorts zou de getoonde operatie toch gedocumenteerd moeten zijn in de Britse legerarchieven. WIe houdt zich hier van den domme? Het blijft een spannend verhaal, laat ons maar het beste verhopen.
    Omtrent de Elging Marbles wordt de roep, ook vanuit Engeland steeds luider om ze terug te geven. Ruim drie kwart van de Britten staat hier achter volgens een recent onderzoek.
    Spijtig is wel dat dat het British Museum voor iedereen gratis toegankelijk is en dat je in Athene fors moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *