Ik ben filoloog van opleiding en ik heb helemaal geen kaas gegeten van economie. Ik herinner me dat economie bij de exacte wetenschappen werd ingedeeld. Maar als je ziet hoe de economie in de praktijk werkt, dan kan ik enkel maar besluiten dat het absoluut het tegenovergestelde is van een exacte wetenschap: economie lijkt veel meer met psychologie gemeen te hebben dezer dagen.

Ik neem aan dat de stresstest van de Europese banken gisteren onder de noemer economie mag vallen. Toen de resultaten werden aangekondigd in de internationale media, bleek dat 25 van de 130 Europese banken die aan de test hadden deelgenomen, die niet hadden doorstaan. Ze waren dus als het ware gezakt. Onder de 25 banken, zijn er 3 Griekse: Piraeus Bank, National Bank of Greece en Eurobank. In totaal moeten de 25 banken 6,4 miljard zien op te halen de komende maanden. Als hen dat niet lukt, moeten ze sluiten. Dat lijkt me vrij duidelijk, en vrij exact. Tot hier kan ik dat begrijpen.

En dan sla ik er de Griekse media op na. Die spreken allemaal van een succes. Jawel, alle Griekse banken zouden de stresstest doorstaan hebben. Op de site van TheTOC stond dat er geen nood aan herkapitalisering is. En de banken Eurobank en National Bank of Greece zouden zelf het kapitaal kunnen ophalen. Succes dus. Ik kan TheTOC begrijpen, want de site is in handen van de Latsis-familie, die tevens eigenaar is van Eurobank.

Ook de staatszender NERIT meldt dat er geen herkapitalisering nodig is. Ook dat kan ik begrijpen. NERIT is de spreekbuis van Antonis Samaras, en zal exact hetzelfde zeggen als de Griekse premier. Die had trouwens het volgende te zeggen over de stresstest: “De stresstest van de Griekse banken verliep beter dan voorzien. We komen stap voor stap, op stabiele ondergrond, uit de crisis. Enkel zo wordt een nieuw Griekenland gecreëerd dat trots is, economisch sterk staat en sociaal rechtvaardig is. Het is niet toegelaten dat iemand het land uit deze koers zal slaan.”

The New York Times schreef dat Eurobank 1,76 miljard euro moet zien op te halen, en National Bank of Greece 930 miljoen euro. De Griekse economische site capital.gr sprak van weer van 273,28 miljoen euro voor Eurobank en 17,5 miljoen euro voor National Bank of Greece.

In ieder geval was het nieuws over de stress test wat weggemoffeld en als het dan toch werd vermeld, dat werd er dus gezegd dat de Griekse banken voor de test waren geslaagd. Hebben we hier te maken met een soort van propaganda, zoals we die in Noord-Korea mogen verwachten? Ik ben al wel gewend aan het feit dat de Griekse media nogal flink aan de haren van de realiteit trekt, maar wordt zwart hier niet wit gemaakt?  Of hangt het er gewoon vanaf hoe je de cijfers interpreteert? Misschien moet je daar dan wel het hele rapport van de Europese Centrale Bank voor lezen, maar daar heb ik niet zo’n zin in. Wat ik daar bij een diagonale lezing wel uithaal, is dat de kapitaliseringstekorten bij de Griekse banken verwaarloosbaar zijn.

Goed, ik hoorde gisteren al dat Eurobank zijn tekorten dezelfde dag nog had aangezuiverd, met eigen middelen. Met andere woorden: de bank had geen geld nodig uit het HFSF. Maar een van de factoren in de stresstest, waren de leningen die door de banken zijn verstrekt aan privé personen. En we weten ondertussen al dat 30% van de leningen in Griekenland “non performing” zijn. Dat wil zeggen: 30% van de mensen die deze leningen hebben aangegaan, kunnen die op dit moment gewoon niet terugbetalen. Dat moet toch vroeg of laat op het bord van de banken komen? Het kan toch niet zijn dat een bank met een dergelijk portfolio slaagt in een stresstest? Of heb ik het fout? Zoals gezegd: ik heb van economie geen kaas gegeten. Maar ik denk toch echt wel dat Europa binnenkort weer geld zal moeten stoppen in de herkapitalisatie van de Griekse banken.

12 thoughts on “Geslaagd of gezakt?

  1. Je hoeft er denk ik helemaal geen econoom voor te zijn om in te zien dat er iets niet klopt…ofwel in realiteit of bij de interpretaties. Maar zeker is dat ze in Griekenland de resultaten van de stresstest niet aan de grote klok willen hangen. Je hebt het druk…maar Buitenhof op NPO van afgelopen zondag geeft uitleg over e.e.a. in het laatste programma onderdeel. Verder is het wie uit welk land met welk motief of welke interpretatie of kennis praat erover. Je zult staan te kijken van de diverse uitkomsten…

  2. ξερεις τι μου θυμησε;;
    (Στη σκηνή οι Μεγάλες Δυνάμεις συζητούν, ενώ πίσω τους ο Χορός κινείται με αργές κινήσεις, γράφει συνθήματα και πανό, ετοιμάζει την κινητοποίησή του διεκδικώντας «Σύνταγμα», «Ελευθερία», κλπ.)

    ΑΓΓΛΙΑ : Να έχουν Σύνταγμα ή να μην έχουν ;
    ΡΩΣΙΑ : Αφού δεν είχαν γιατί να έχουν ;

    ΑΥΣΤΡΙΑ : Θα τους παρέσυραν αυτοί που έχουν !
    (κοιτάζει απειλητικά προς τη Γαλλία)

    ΑΓΓΛΙΑ : Να αρκεστούν εις αυτά που έχουν !

    ΓΑΛΛΙΑ : Δεν είναι και ώριμοι για να το έχουν !

    ΡΩΣΙΑ : Είναι κι ανώριμοι για να το έχουν.

    ΓΑΛΛΙΑ : Για το καλό τους ας μην το έχουν.

    ΑΓΓΛΙΑ : Δεν επιτρέπεται να το έχουν.

    ΑΥΣΤΡΙΑ : Αποφασίζουμε να μην το έχουν.

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : Να μην το έχουν.

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : Ιερά Συμμαχία Και … (τραγουδούν και χορεύουν)
    Είμαστε τέσσερις δυνάμεις
    Με καθήκοντα υψηλά
    Η Ευρώπη να μην πάθει
    από των μικρών τα λάθη
    Τρα λα λα λα λα λα λα

    ΑΓΓΛΙΑ : Και αν επιμένουν να το έχουν ;

    ΓΑΛΛΙΑ : Και αν το έχουν χωρίς να το έχουν ;

    ΑΥΣΤΡΙΑ : Τι εννοείτε έχουν – δεν έχουν ;

    ΓΑΛΛΙΑ : Εάν νομίζουν ότι το έχουν και εις την ουσία δεν το έχουν !

    ΑΓΓΛΙΑ : Αυτοί θα χαίρουν πως το έχουν και μεις θα ξέρουμε πως δεν το έχουν !

    ΡΩΣΙΑ : Έτσι θα έχουν χωρίς να έχουν και δε θα έχουν ενώ θα έχουν.
    ΑΥΣΤΡΙΑ :Αποφασίζουμε να έχουν.

    ΓΑΛΛΙΑ : Εάν εμποδίσουμε να έχουν υπάρχει κίνδυνος να έχουν.

    ΡΩΣΙΑ : Ο μόνος τρόπος να μην έχουν, είναι να αφήσουμε να έχουν.

    ΑΓΓΛΙΑ : Παράδειγμα όσα δεν έχουν.

  3. Beste mensen, even geduld. Er wordt druk gewerkt aan verklarende lijn-, staaf en balkgrafieken. Ook het taartdiagram zal veel toelichten.
    Economen zijn vooral exact in het verklaren hoe het allemaal kunnen gebeuren is.

  4. Wie durft er dan nog te spreken van Griekse statistieken?

  5. economen die kunnen verklaren hoe het is gebeuren en hoe zou gaan!!! mooi grap. ken je nog meer ,van zulke grappen?
    heb dat stukje van Buitenhof gezien.
    Τελικα η μαλακια ειναι νουμερο 1 εξαγωγιμο ελληνικο προϊον.

  6. De stelling is dat bij Nieuw-Grieken, op basis van hun geschiedenis,
    hun erfenis en zijn karakter, de kloof tussen wens en werkelijkheid
    bij hen veel groter is dan bij het gemiddelde van andere mensen.
    Nikos Dimou

  7. Bruno,

    Net als u was ik enorm verbaasd de reacties van de Griekse media op de resultaten van de stresstest te vernemen.

    Het is zonder meer duidelijk dat men de gevolgen van de “rode leningen” onder het zand wil wegbergen.

    Want heeft niet ELKE GRIEK een familielid die zulk een lening niet verder meer afbetaald ?

    Dus ELKE GRIEK heeft er baat bij te doen als zijn neus bloedt.

    Bloedende neuzen en rode leningen : het verband is toch meer dan evident !

    PS Bruno, nu we het hier toch -terug- over openstaande, niet betaalde, rekeningen hebben ; wil je mij in het kort eens laten weten hoe het niet betalen van de belastingen opgelost zal worden ?

  8. Ik neem aan dat er ondertussen niet veel Grieken meer zijn die het sprookje geloven. Even ter herinnering: huidig minister van Financiën Gikas Chardouvelis is voormalig raadgever van Eurobank, de bank die zwaar onvoldoende scoorde. U trekt daar zelf maar de conclusie uit.
    En wat het niet-betalen van de belastingen betreft: wie niet betaalt, verliest zijn huis. Dat is het principe. Benieuwd of dat ook voor alle Grieken zal gelden.

  9. Bruno,

    Dat men bij het niet betalen van de belastingen op zijn loon ogenblikkelijk “zijn huis kan verliezen” heb ik nog niet gehoord.

    Ook bij het niet betalen van de ENFIA, de belasting op onroerend goed, heb ik hier nog nooit gehoord dat het huis openbaar verkocht wordt.

    Wel bestaan er hier, bij niet betalen van deze belastingen, maatregelen die toelaten dat men deze belastingen in “dosis” (tranches) betaalt.

    En het is over die “dosis” dat ik graag wat meer zou willen weten.

  10. @kaliopi, de vragaa blijft vaag. De trojka heeft aangedrongen dat de wet Katseli wordt afgeschaft. Die wet beschermde het eerste huis van de Grieken tegen inbeslagnamen, voor het geval de belastingen niet betaald kunnen worden. De trojka wil dat alle huizen in beslag worden genomen wanneer iemand zijn belasting niet kan betalen. Als je veel belastingen moet betalen, heb je de mogelijkheid om die in schijven af te betalen. Daar is afgelopen week een wet voor gestemd. Dat kan gaan van 72 schijven tot 100 schijven. – http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=2139957

    De ENFIA wordt sowieso in schijven betaald. Wat er gebeurt wanneer deze belastingen niet wordt betaald, is nog niet duidelijk.

  11. Bruno,

    Met dank voor de duidelijke uitleg.

    Ik heb wel een bedenking bij de afbetaling op bijvoorbeeld 72 maand ofte 6 jaar.

    In dit geval betaal je elk jaar één zesde van je belastingen. Maar waarschijnlijk zal deze persoon ook het daaropvolgend jaar voor deze voorkeursbehandeling kiezen. En dus -in de aanneembare onderstelling dat hij elk jaar dezelfde belasting zou moeten betalen- zal hij het tweede jaar reeds twee zesden van zijn belasting moeten betalen.

    Zelfde redenering zal hij het derde jaar reeds drie zesden van zijn belasting betalen, en na zes jaar zal hij zes zesden of zijn totale belasting betalen.

    Ik stel mij echt vragen bij de haalbaarheid van deze werkwijze.

    Het zal wel te maken hebben met het feit dat ik de Griekse politieke wiskunde niet begrijp.

    A propos, in België is men niet zo lief met het niet betalen van zijn belastingen want al zeer vlug worden persoonlijke bezittingen, tot de woning inbegrepen al zeer vlug openbaaar verkocht.

  12. ΟΧΙ αλλο Δημου, Νταλαρα και καρβουνο.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *