Sinds een kleine maand mag er in Griekenland stookolie worden geleverd. De voorbije 2 jaren was de prijs van die stookolie verschrikkelijk hoog geworden, omdat de regering de taksen even hoog had gezet als die van de brandstof. Het resultaat was dat er een terugval van 70% was in de vraag naar stookolie, wat dan weer voor heel wat minder inkomsten in de Griekse schatkist zorgde dan verwacht. Bij ons in het flatgebouw is het ondertussen geleden van 2011 dat de centrale verwarming nog een keertje heeft gedraaid. De gepensioneerde buren hadden geen geld om stookolie in te slaan.

De regering moest braaf op de blote knieën vragen aan de trojka of ze de taksen op de stookolie mocht verminderen, want alleen kan ze dat soort dingen niet meer beslissen. Ze kreeg het akkoord en het gevolg is nu dat de stookolie dit jaar 1,05 euro per liter kost (vorig jaar was het nog ongeveer 1,40 euro per liter). Ongeveer een maand geleden is de levering van stookolie begonnen. Ik weet niet hoe het in de rest van Griekenland zit, maar in de straten van Piraeus heb ik nog geen tankwagen gezien. Dat was vroeger wel anders.

Samen met de levering van stookolie, kunnen mensen nu ook een stookoliesubsidie aanvragen. Sinds 21 oktober is daarvoor een speciaal aanvraagformulier beschikbaar gesteld online op de site van de fiscus: www.gsis.gr. Er zijn al 480.000 aanvragen ingediend en verwacht wordt dat er 440.000 zullen worden goedgekeurd. De subsidie bedraagt tussen de 52,20 euro en de 1050 euro, afhankelijk van de regio waar je woont en de oppervlakte van je huis (allemaal criteria die je moet invullen op het online formulier).

Tegelijk gaat de regering subsidies terugvorderen van vorig jaar: er zijn mensen die tussen de 40 (jawel, veertig) en 80 (jawe, tachtig) euro subsidie hebben gekregen, maar ze hebben het geld niet gebruikt om daar stookolie mee te kopen. Dat geld wordt dus nu teruggevorderd, en naar schatting gaat het om 5,5 miljoen euro.

Of de subsidie op stookolie gaat vermijden dat de Grieken massaal hout, pellets en weet ik veel welk vuilnis gaan verbranden, durf ik niet te zeggen. De overheid zelf lijkt er ook niet al te gerust op. In de grotere steden van de provincies Macedonië en Thracië zullen meetstations worden gebouwd om de concentratie van smog te meten, de zogenaamde αιθαλομίχλη – ethalomichli. Het gaat om de steden Komotini, Alexandroupoli, Drama en Xanthi. Tegelijk zullen er bewustzijnscampagnes worden gelanceerd. Maar wat heb je er aan dat je je bewust bent van de schadelijke gevolgen van het branden van hout, als je het koud hebt?

Niet dat ik er mijn hand voor in het vuur durf te steken (pun intended), maar ik denk dat we toch weer naar een crisiswinter gaan.

11 thoughts on “Hoe koud wordt de winter?

 1. En nu maar hopen op een zachte winter! Kou bevriest, zowat alles. Bewegen, handelen, denken, lezen, studeren,….En wat in de bergen?
  Bestaat er niet zoiets als een collectieve aankoop van brandstof aan goedkopere voorwaarden?

 2. Zo’n zot gedoe…een half miljoen subsidie aanvragen… Maak de stookolie 75/80 ct en je zult zien hoe veel er weer verkocht gaat worden. Dat levert niet alleen warmte, maar levert ook de overheid geld op. En wat weer een geldverslindene administratieve rompslomp. Hoe moeilijk is het je gezond verstand te gebruiken…

 3. Inderdaad @ Ina, maak de prijs meteen lager zonder ingewikkelde constructies met subsidie aanvragen.
  Of moeten er weer een groot aantal ambtenaren een baantje gaan krijgen onder het mom vam extra veel werk?
  Is de subsidie trouwens niet afhankelijk van het gezinssinkomen?

 4. tja zo ziet je maar, ik vraag me af waar deze leiders en de troika hun diploma behaald hebben straks begin ik ook nog te geloven dat ze de ondergang willen van Griekenland in plaats van het land te reden …

 5. Het belangrijkste criterium is gezinsinkomen. Enkel wie voldoende belastingen ontduikt krijgt een subsidie.

 6. Ik ben al een flink aantal jaren zelfstandig ondernemer en realiseer me ten volle dat politici en de trojka jongens en meisjes niet als ondernemers kunnen denken. Als je echter ziet dat een maatregel als inperken van de gasolie subsidie een toraal averechts effect heeft en oliehandelaren failliet gaan dan moet er toch minstens eentje zijn die vast kan stellen dat de gekozen weg niet de juiste was. Volledig eens met de stelling om de literprijs naar € 0,70/0,80 te verlagen waardoor weer handel ontstaat. Eentje maar, ik zoek er slechts een die logisch kan denken !

 7. Toch lijkt niemand de geest van de Griekse politicus goed doorgrond te hebben. Het is nochtans heel simpel. Eerst maak je een heel strenge regel. Vervolgens kondig je als politicus een aantal uitzonderingen op die regel af. De uitzondering wordt bijna de regel. Je bent een m*l*k*s als je de uitzondering niet volgt.
  Een win-win situatie: hij die van de uitzondering gebruikt maakt, denkt dat hij sluw was. De politicus die de uitzondering introduceert, doet zich voor als sociaalvoelend, en lijkt de aangewezen man om je vertrouwen te schenken. Simpel toch?

 8. Zo simpel is het Bruno…denk trouwens dat iedere politicus zo in elkaar steekt…en wederom alleen denkbeeldig en tijdelijk eigengewin…maar ja ‘het volk’ trapt er steeds weer in…

 9. Rob,hoe zouden politici als ondernemers kunnen denken.Van sinds hun jeugd zitten ze in de politiek die een hand boven hun hoofd houdt.Wat ze er leren is hoe royaal op anderman’s kap te leven . Politiek is hun beroep en is daarbij erfelijk goed.
  Een gepensioneerde wacht maanden op uitkering maar de hoge pieten zorgen ervoor dat ZIJ eerst betaald worden en de kruimels worden dan verdeeld.
  Zelfstandigen kunnen moeilijk kop boven water houden met al de lasten die zich opstapelen terwijl de omzet de dieperik ingaat maar de fiscus staat paraat.
  Hoe kunnen parasieten hun ‘host’ in leven houden als zijn levensmiddelen onbereikbaar zijn?

 10. “Is dit beleid of is hier over nagedacht?” (Jan Schaefer) is een vraag dit heeeel luid zou moeten gescandeerd!

 11. Ik vrees dat hierover is nagedacht. Dat verzwaart de aanklacht tot “met voorbedachte rade”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.