De Griekse regering haalt alles uit de kast om toch maar in het zadel te blijven en om de oppositiepartij SYRIZA op een afstand te houden. De uitspraak van de Griekse premier Samaras een maand geleden dat Griekenland zo stilaan weer op eigen benen kan staan en volgend jaar zelf zal gaan lenen, moet dan ook in die optiek worden gezien. Maar eerst moet er nog een laatste controle van de trojka komen. Een afvaardiging van die trojka wordt weldra verwacht in Athene, maar eerst moet de Griekse regering nog aan 19 voorwaarden voldoen, voor ze komt en een eventuele laatste schijf van de noodlening goedkeurt, vooraleer Samaras kan zeggen dat het memorandum afgelopen is. Ook dat is natuurlijk een PR-stunt, want de trojka zal in Griekenland nog jarenlang een oogje in het zeil blijven houden.

Even kort de 19 punten waar de trojka op hamert, zodat u mee bent:

  1. De fiscale kloof voor 2015 moet worden gedicht. Die staat volgens de trojka op 2,6 miljard euro. Een gat dat geslagen is door het feit dat Griekenland zo hard gerend heeft om een primair overschot van 3% van het BNP te bereiken.
  2. Het innen van achterstallige schulden van bedrijven en privépersonen aan de Griekse fiscus. Vorige week heeft de Griekse regering een wet goedgekeurd die schuldenaars de kans geeft om hun achterstallige schulden terug te betalen in 100 schijven. Dat is te veel voor de trojka.
  3. De trojka wil dat de regering bevestigt dat niet-terugbetaalde consumentenleningen en hypotheken niet zullen worden kwijtgescholden. Eveneens wil de trojka dat de Griekse regering voor het eind van dit jaar de wet afschaft die mensen de bescherming biedt dat ze niet uit hun huis kunnen worden gezet indien ze hun leningen aan de bank niet kunnen terugbetalen.
  4. De trojka wil dat het Secretariaat-Generaal voor de Overheidsinkomsten wordt hervormd, om op die manier de publieke invloed op het secretariaat in te perken.
  5. Griekenland moet nog steeds de pensioenleeftijd optrekken, en maatregelen goedkeuren die er voor zorgen dat het moeilijker wordt om vroeger met pensioen te gaan. Wellicht zal er ook nog meer in de pensioenen moeten worden gesneden.
  6. De BTW van 23% zal moeten worden uitgebreid naar meer diensten en producten en uitzonderingen zullen niet meer worden toegelaten (dit gaat dan vooral om uitzonderingen voor verafgelegen gebieden).
  7. Verder hervormingen in de Griekse markt volgens de materiaalkist van de OESO.
  8. De arbeidswetgeving moet worden aangepast zodat er massale ontslagen kunnen worden uitgevoerd in de privésector. De overheid moet ook een plan voorzien om lock-outs te vergemakkelijken.
  9. De wet op bankroet moet worden aangepast.
  10. De eengemaakte loonschaal moet eindelijk maar eens worden ingevoerd in de openbare sector. Dat moest Papandreou al doen.
  11. Inperking van de extra-voordelen (mobiele telefoons, reiskosten vergoeden, enz.) in de openbare sector. De grote verschillen in de loonschalen over verschillende takken in de sector, moeten worden verminderd.
  12. Een evaluatiesysteem moet worden ingevoerd om de uitgaven van ministeries te evalueren, maar ook die van plaatselijke overheden.
  13. De trojka wacht op Griekse voorstellen om de staatsbedrijven te herstructureren.
  14. Een verbetering in de fiscale regelgeving om meer financiële onafhankelijkheid en flexibiliteit te garanderen in de overheidsinstanties.
  15. De Griekse overheid is er in 2014 niet in geslaagd om het de privatiseringsdoelstelling te halen, maar ook de doelstelling om achterstallige schulden van de overheid aan de privésector terug te betalen, is niet gehaald. Nog andere gemiste doelstellingen: ontslagen in de openbare sector.
  16. De Griekse overheid moet zo snel mogelijk haar aandeel in OTE (telecommunicatie) en in de havens van Piraeus en Thessaloniki zien te verkopen.
  17. De trojka eist dat het onafhankelijke raadgevend comité bij de Griekse statistische dienst ELSTAT (geleid door een ex-statisticus van het IMF) langer in dienst blijft.
  18. Het vergunningssysteem moet worden vereenvoudigd.
  19. Wetgeving moet worden voorgelegd in het parlement om de gasmarkt te openen.

Nog een hele boterham, en dat een week nadat de Griekse overheid een wetsvoorstel door het parlement heeft geloodst dat zegt dat achterstallige belastingen in 100 schijven kunnen worden afgelost. “Dit is nu de wet”, klonk het nog heel plechtig en officieel, eerder deze week. Maar het wetsvoorstel zal dus moeten worden aangepast onder druk van de trojka. En zo wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de Griekse regering eigenlijk nauwelijks manoevreerruimte heeft: de trojka deelt de lakens uit. Concreet zal de ENFIA taks en alle achterstallige belasting in 12 of 24 schijven moeten worden betaald.

Dat wordt nog lachen. Stel dat iemand flink in het rood staat bij de fiscus. Een kleine zelfstandige bijvoorbeeld, die door ongelukkige investeringen en een slecht business plan nu 50.000 euro schuld heeft. Die kan dat in 24 schijven aflossen, aan een goeie 2080 euro per maand. Maar stel dat diezelfde zelfstandige tegelijk ook een jaarinkomen aangeeft van 15.000 euro, wat zeker geen ongewoon cijfer is. Als onze zelfstandige nu zijn achterstallige schuld begint af te betalen, dreigt hij een boete te krijgen voor belastingontduiking. Want hoe kan iemand met 15.000 euro inkomen per jaar 2080 euro per maand afbetalen aan achterstallige belastingen? Wedden dat er veel mensen in een dergelijke situatie zitten? Een Catch-22 zou je het kunnen noemen.

Ben ik nu te pessimistisch als ik zeg dat de meeste Grieken nooit nog uit het dal zullen kunnen kruipen?

7 thoughts on “Belasting betalen volgens trojka-recept

  1. dat, is een hele hap aan hervormingen en besparingen die weer ten
    kosten zullen gaan aan Yannis Modalis wiens water aan de lippen staat
    en pesimistisch ben je helemaal niet, Bruno, het is puur realisme,
    nog even Nikos Dimou citeren : andere volkeren hebben instellingen,
    de Grieken hebben luchtspielingen ……………

  2. Het grote voordeel van de trojka is dan weer dat ze maatregelen kunnen opleggen die noodzakelijk zijn en waaraan welke Griekse regering ook zich nooit zou aan wagen.
    Een beetje zoals elders naar “Europa” of “Brussel” verwezen wordt wanneer pijnlijke beslissingen genomen worden.
    Natuurlijk moeten de maatregelen haalbaar en eerlijk zijn, wat niet steeds het geval is met die verwende oelewappers die geen idee hebben van de kostprijs van een brood of een liter stookolie en geen enkele binding met de rauwe realiteit hebben.
    Iedereen moet nu eenmaal besparen. Zelfs onze ex koning moet volgens de kranten op de kleintjes letten. Begrijpelijk met een inkomen van amper iets meer dan 940.000 € per jaar.

  3. Ben het voor een groot deel eens met de trojka. Vraag me af of die ooit eens op de eilanden gaan kijken en niet alleen in Athene blijven ! Als voorbeeld Kreta, waar we zelf wonen en waar ‘in de zomer ladingen jongelui en ouderen uit Athene,, goed gekleed en met nieuwste dure auto’s komen.
    Komt er ooit iemand van de EU kijken waar het geld aan besteed is ? Als het geld er eenmaal is wordt er mee gesmeten zoals een project in Sitia voor fietspaden , terwijl niemand fietst en in de dorpen er omheen veel slechte weggetjes zijn maar daar wordt niets aan gedaan.
    Als griekenland zich zelf wil bedruipen zal er nog heeeeeeeeeeeeeeel veel moeten veranderen.

  4. De Griekse overheid bakt er op eigen houtje nog veel minder van. Door hun zitten we nu in de rotzooi.

  5. wij zijn op de goede weg zie ik lang leve de troika … dat zal wel haalbaar zijn … @ lex de Griekse overheid wilde gewoon het beste voor zijn burgers 🙂 …. en nu wil de troika het beste voor haar zak 🙂 voor iets hoort iets of niet 🙂

  6. Prima lijstje om nog even snel voor het einde van het jaar te effectueren.
    Maar is dit alles? In mis veel, maar misschien lees ik er over heen.

    Zo bijvoorbeeld de drastische verkleining van het aantal mensen in overheidsdienst, is er daadwerkelijk al iemand ontslagen, of hebben er massale overplaatsingen plaats gevonden.En hoe zit het met die bankzitters.
    En dan zouden al die gesloten en beschermde beroepen(de machtspest van GR)geopend en toegankelijk gemaakt moeten worden. Hoe staat het daarmee?

    Ja zo kunnen we met z’n allen nog wel heel veel benoemen.Maar het punt is dat het er geen flikker toe doet. Die zaak gaat gewoon door zoals Samaras zegt omdat dat in de Brusselse strategie past. Casu quo door Brussel opgelegd is. Al die lijsten zoals boven doen er totaal niet toe, het is al lang in kannen en kruiken.We zitten gewoon naar NeoLib toneelspelletjes te kijken.

  7. Gasmarkt?!!
    Veel te gevaarlijk! Dan verbranden we nog liever plastic om ons te verwarmen. Als ik dan hoor hoe er met elektriciteitsleidingen wordt geprustst, wil ik eigenlijk niet weten wat er met Griekse gasleidingen zou kunnen gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *