Apostolis Barbayiannis als Balourdos

Apostolis Barbayiannis als Balourdos

U fronst misschien even de wenkbrauwen bij het woord “Balourdos” in de titel. Het is sinds een jaar of 5 een begrip in Griekenland geworden, na een farce van het satirische radioprogramma Ellinofreneia. Mede-presentator Apostolis Barbayiannis haalde toen een telefoongrap uit met de Griekse oproerpolitie. Hij deed zich voor als een politieagent van het Griekse platteland die was opgeroepen om in de grote hoofdstad een betoging uit elkaar te ranselen. Maar samen met zijn kompaan Balourdos was hij verloren gelopen in de metro, en stond hij zogezegd op de luchthaven. Hij vroeg aan het centrale politiekantoor hoe hij terug in het centrum kon geraken. Het hele gesprek werd opgenomen en uitgezonden en voor diegenen die Grieks begrijpen is het hilarisch. Apostolis is sindsdien een held, die ook op televisie te zien is als Balourdos.

Zo, nu weet u dat ook. En nu de rest van de titel. De beelden doen de ronde op de sociale media, maar ik weet niet of ze in België of Nederland werden opgepikt. Eergisteren vond de oproerpolitie het nodig om nog eens een inval te doen in Exarcheia, de “anarchistenwijk” (ik liep er zondag nog doorheen en vind het een bruisende, levendige en bijzonder interessante wijk), en dat gebeurde met het nodige geweld.

Een lid van de oproerpolitie bleek dorst te hebben, stapte op een straatkiosk en nam water uit de koelkast, zonder er voor te betalen. De kioskhouder was daar natuurlijk niet blij mee, en reageerde. Met dit gevolg:

Volgens de televisiezender MEGA was het gedrag van de politie uitgelokt door de kioskhouder. Politiegeweld en propaganda, we zijn het al een paar jaar gewoon, maar het blijft stuitend. De politie heeft ondertussen aangekondigd dat er een onderzoek komt naar het incident, maar we weten nu al dat zoiets tot niets zal leiden. Adonis Georgiadis, woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia, mocht zijn extremistische zegje weer eens komen doen op ANT1, een andere zender die zich aan heel wat propaganda schuldig maakt. Hij vindt niet meer en niet minder dat de kioshouder moet worden gearresteerd. Het kan toch dat politieagenten dorst hebben, niet?
Een paar momenten eerder was de politie op deze manier de wijk binnen gedrongen. Wanneer u het geluid hard zet, leert u er nog een paar mooie Griekse vloeken bij.

De video is opgenomen door reporter Chloe Kritharas , die alles op facebook heeft gezet. Ze schreef ook dat ze door een politieagent was opgejaagd en geschopt, nadat hij haar had gezegd: “geef me je identiteitskaart, hoer”.

nilNog een merkwaardige post op facebook, kwam van iemand die zich daar Ni L noemt. Het zou gaan om een Erasmustudent uit Duitsland die aan de kant van de weg stond toe te kijken, maar door de politie werd opgenerkt en in elkaar geslagen. Ni L zette een foto van zichzelf met bebloed gezicht online. Zijn verhaal is nog niet helemaal nagetrokken, maar we staan nergens meer van te kijken in dit Griekenland van de zware repressie.

Het is ook deze oproerpolitie die haar salaris met terugwerkende kracht heeft opgetrokken gezien naar pre-crisis niveau. Daarvoor heeft premier Samaras het zo geroemde primaire overschot gebruikt.

Houdt het hier op? Nee, er is nog veel te zeggen over het politieoptreden van eergisteren. Zoals het filmpje hieronder. Net voor de inval in Exarcheia, worden de infiltranten klaargestoomd. Politieagenten in burger, die de rellen zullen uitlokken om zo een motief te vinden om de aanval in te zetten. Human Rights Watch zal wel weer protesteren, misschien krijgen we ook nog iets te horen van Reporters Without Borders, maar het haalt gewoon allemaal niets uit. Dit soort praktijken gaat gewoon verder. Griekenland is uit de recessie. Hoera.

15 thoughts on “Balourdos heeft dorst

  1. De naam balourdos komt van de eerste film loufa ke paralagi. Balourdos was geen politie agent maar een soldaat dus ook een organon. Daar was hij net zo dom, als de meeste agenten van deze taak van de politie.

  2. Όπως βλέπεις ένα ζώον, δηλαδή μπάτσος γουρουνι δολοφόνος
    http://m.youtube.com/watch?v=VxPShBGIQsY

  3. Volgens de woordvoerder van de politie zouden agenten 20 euro op de toog gelegd hebben voor frisdranken en water, waarna de kioskhouder weigerde te verkopen en wat ging provoceren. Hij heeft het dus uitgelokt. En dat is dan plots een officiële rechtvaardiging om iemand zijn schedel in te slaan. De agenten namen daarna toch voor 20 euro water en zouden de kioskhouder een proces kunnen aandoen omdat hij geen reçu heeft gegeven.

    Ze hebben echt talent op het hoofdkwartier van de Griekse politie. De beste scenarioschrijvers kunnen dit namelijk niet verzinnen.

  4. Dit is gewoon ziekelijk.
    Griekenland dat is toch ook Europa hé ? En ik maar mijn maandelijkse brieven schrijven via Amnesty International tegen mensenrechtenschendingen véééél verder van mijn bed.
    Blijf hier over berichten naamgenoot want het huidige Griekenland is wel meer dan zee-zon en Ouzo…

  5. Als waarnemeer op afstand kan ik dit enkel met afschuw bekijken. De juiste versie van de feiten zullen we wellicht nooit kennen en dus is een oordeel ver weg. Enkel kan ik vaststellen dat de relatie tussen burger en politie verzuurd is. In wezen moet een politie binnen het democratisch bestel instaan voor de veiligheid van zijn burgers. Waarschijnlijk is de grondstroom binnen de politie in Griekenland niet slecht maar zijn er individuen (groepjes) die menen door de omstandigheden de democratische regels aan hun laars te kunnen lappen. Het zijn net die individuen (veelal aanleunend bij ….) die het moeilijk hebben met vrije meningsuiting en andere rechten en denken dat hun positie ongenaakbaar is . Dit doet mij denken aan 1973, dus de geschiedenis heeft hen niets geleerd.

  6. @Achilles. Ook ik zit (fysiek) op afstand. Maar durf met grote stelligheid te stellen dat de grondstroom binnen de Griekse politie bepaald niet goed is.

    Het huidige Griekse politieke bestel een democratisch bestel? Laat me niet lachen. Het is een hoerenkast! Als bron hoef ik slechts dit blog/forum vanaf december 2008 tot op de dag van vandaag te noemen. Maar is natuurlijk veel meer.

  7. Samenvattinkje: Kadetten van de politie-officiers opleiding, na objectief gastcollege, opponeren met “We are proud and fascists. Is there a problem?” Onder applaus en acclamatie van mede- studenten en hun docenten.

    Niet direct een grondstroom die positief zal werken op de leiding van het politie-apparaat in de moeilijke jaren welke Griekenland nog tegemoet gaan.

  8. Toegegeven het ziet er inderdaad niet goed uit binnen de organisatie van de politie. Het feit dat de politieke arena gevuld is met incompetente vertegenwoordigers van het volk zal dit dus ook niet wijzigen. Ben er mij van bewust dat onze Griekse vrienden diep zitten. Maar ik ben er ook van overtuigd dat er een grote zwijgende meerderheid is in de samenleving en ook binnen de politieorganisatie die dit niet wil.

  9. @Gilbert. Dat mag jou dan misschien een positief of zelfs geruststellend gevoel geven, maar ik word er doodsbang van. Wat is het toekomstperspectief voor die goedwillende zwijgende meerderheid die overheerst en bestuurd wordt door een zeer luid sprekende er op lostimmerende en zichzelf steeds verder verrijkende fascistoïde politionele en politieke minderheid? Die bovendien de macht stevig in handen heeft en solide EU rugdekking geniet. Ik zie onze gezamenlijke Griekse vrienden alleen maar dieper onder de grond geraken.

  10. Er is ooit onderzoek verricht naar het stemgedrag in de wijken waar heel veel politiemensen wonen, zoals Kaisariani in Athene. Daar bleek Gouden Dageraad erg goed te scoren. Er zijn toch wel veel tekenen dat er binnen de politie heel veel extreem-rechtse stromingen zijn. Ik herinner me ook de antifascistische betogers die in 2012 zijn opgepakt en door de politie werden gefolterd en geïntimideerd met de woorden “nu kun je nergens meer heen, we zullen je altijd vinden en we kunnen doen wat we willen, want we behoren tot Gouden Dageraad”. Allemaal geïsoleerde incidenten volgens de overheid, maar mij hebben ze er nog niet mee weten te overtuigen.

  11. De Griekse politie heeft de beelden van de zwart/wit video hierboven bestudeerd, en de resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt. Volgens de politie zijn de beelden vervalst en gaat het om een montage.
    Zaak gesloten.

  12. Dat er binnen de Griekse politie een extreem rechtse stroming is kan ik inderdaad niet ontkennen. Ook in België is dat zo maar slechts in beperkte mate. Alles heeft te maken met de aard van het beestje , de opleiding en de controle. Zelf heb ik na al die jaren nog een ideaal beeld van wat een politieorganisatie moet zijn en wat zij moet betekenen voor de samenleving.
    De vraag is echter niet simpel, wat doen we er aan. In een gezonde democratie is voldoende tegengewicht aanwezig onder de vorm van mensenrechtenbewegingen en vakbonden , ook de mondigheid van de burger en de weerklank in de pers is van bijzonder belang. Laat nu toevallig al deze zaken in Griekenland fout zitten…. Zelf volg ik Griekenland al meer dan 40 jaar, heb er de dictatuur gekend en persoonlijk ondervonden …Toen ik in september in Griekenland was moest ik terug vaststellen dat het er niet beter was op geworden…. je zou er moedeloos van worden.

  13. @Achilles, je hebt daar de twee toverwoorden gebruikt: “gezonde democratie”. Mijn mening ken je wellicht al. Griekenland is geen gezonde democratie. Wat gisteren nog maar eens getoond is in Skouries, waar de oproerpolitie eens te meer dienst deed als de privé security van de goudmijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *