Sinds 19 november zaten ze op het Syntagmaplein. Honderden Syriërs die in Griekenland gestrand waren en van de Griekse overheid reisdocumenten vroegen, zodat ze verder konden reizen naar hun families of bekenden die meestal in landen als Zweden of Noorwegen terecht zijn gekomen. Griekenland kan op zich niet echt heel veel doen, want het is gebonden aan internationale verdragen. De vluchtelingen ui Syrië kunnen asiel aanvragen, maar het is algemeen bekend dat het aantal goedgekeurde asielaanvragen in Griekenland bijzonder laag ligt. Een aantal van de actievoerders probeerde weg te raken uit Griekenland, zoals dokter Ayman Ghazal die probeerde te voet de grens tussen Griekenland en fYROM over te steken. Hij zou in de bergen zijn omgekomen van de kou. Voor opvang kan de Griekse overheid ook niet zorgen, er is geen geld. Er zijn wel Europese fondsen vrijgemaakt, maar daarmee worden oude legerkazernes omgebouwd tot “opvangcentra” – eigenlijk niet meer dan een verzameling containers en barakken, omgeven door prikkeldraad, waar honderden mensen bij mekaar zitten, en waar de leefomstandigheden weinig benijdenswaardig zijn. De Griekse bewakers schijnen zich nauwelijks bewust te zijn van bepaalde gebruiken en brengen tot varkensvlees naar moslimvluchtelingen. Ik vermoed niet dat het moedwillig is, maar er is gewoon weinig bekend over gewoontes van andere volkeren, laat staan dat er weinig begrip is.

Doet u dit niet aan het kerstverhaal denken? Foto: Mehran Khalili

Doet u dit niet aan het kerstverhaal denken? Foto: Mehran Khalili

Op dat gebrek aan begrip konden de honderden vluchtelingen op het Syntagmaplein ook rekenen. Het duurde drie weken voor de Griekse media aandacht aan hen besteedde, en die kwam er pas nadat de buitenlandse media zich voor hun zaak was gaan interesseren. En natuurlijk kwam er ook reactie vanuit de hoek van de regering. Een aantal parlementsleden van de regerende Nea Dimokratia, die hun carrière begonnen bij het extreem-rechtse LA.O.S., vonden dat de Syriërs maar moesten oprotten, en desnoods ergens gaan sterven in een hoekje waar niemand ze ziet, gezien ze geen toegevoegde waarde voor de maatschappij hebben. De woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia, boekverkoper Adonis Georgiadis, die ook nog even minister van Volksgezondheid is geweest, vond zelfs dat de Syrische vluchtelingen de kerstsfeer kwamen verpesten. Midden in het economische hart van Athene zo maar eventjes op straat komen zitten en je ellende ten toon spreiden, dat is geen kerst voor de man. Hij mag dan wel boeken verkopen, en de loftrompet afsteken over de oude Grieken, maar Charles Dickens heeft hij vast niet gelezen. En de kerstsfeer die hij voorstaat, lijkt verdacht veel op een neoliberale natte droom van consumptie.

Gisterenmiddag probeerde de oproerpolitie de honderden Syriërs van het Syntagmaplein te verwijderen. De kerstsfeer was namelijk net losgebarsten, en de winkels waren open. Een Syrische man had gedreigd zich op te hangen aan een straatlantaarn en dat zou de aanleiding zijn geweest om de oproerpolitie af te sturen op het plein.

Nu is het zo dat er de voorbije dagen al een en ander had bewogen. De Atheense burgemeester Kaminis had gezorgd voor onderdak voor 50 vluchtelingen, want de meeste mensen op Syntagma hadden niet eens een dak boven hun hoofd, of woonden met tientallen tezamen in een kamertje waarvoor ze ook nog eens aan huisjesmelkers nog veel geld moesten betalen. De Griekse overheid had gezegd dat ze ook nog eens de asielprocedure zou versnellen voor de 603 vluchtelingen die ze op het Syntagmaplein had geteld. Dat zou dan gaan om 10 procedures per dag. Of de vluchtelingen reisdocumenten zouden krijgen, werd niet beloofd.

Ik ben gisteren nog eens een kijkje gaan nemen. Er heerste heel wat spanning onder de Syriërs zelf. Er waren een aantal nieuwkomers komen opdagen die hoopten om mee te kunnen profiteren van de toegeving van de regering. Iedereen probeerde zijn naam op een lijst te krijgen die dan zou worden overhandigd aan de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Men liet de Syriërs dus zelf het zaakje opknappen. De Griekse media beweert dat de schermutselingen ontstaan waren omdat er zich mensensmokkelaars onder de vluchtelingen hadden begeven, die probeerden om de mensen zelf uit het land te krijgen. Ik heb die informatie niet kunnen bevestigen, maar de Griekse media speelt een vuile rol in deze kwestie en probeert de beweging te ondermijnen, zodat de mensen verder aan hun lot kunnen worden overgelaten.

Kerstmis in Athene. De Syriërs zitten boven links aan de trappen.

Kerstmis in Athene. De Syriërs zitten boven links aan de trappen.

Het was gisteren druk op Syntagma en in de centrale Ermou winkelstraat. Onder een spandoek dat het protest weergaf tegen de openingstijden op zondag, liepen de potentiële kopers af en aan. Het weer zat mee. Er was nauwelijks iemand die de Syriërs nog maar een blik gunde. En opvallend: ondanks de mensenmassa waren de handen leeg. Er werd niet gekocht. De Grieken maakten gewoon een zondagswandelingetje en wilden liever niet aan allerlei onaangenaamheden wordeen herinnerd. De toeristische treintjes tuften voorbij het kamp dat de Syriërs op het plein hadden opgeslagen. De gestrande vluchtelingen leken een deel van de Atheense attracties. Het contrast met de weelde en de kerstversiering van het hotel Grande Bretagne, kon zo uit een Dickens roman zijn gekomen.

Politie ruimt de resten van het vluchtelingenkamp op

Politie ruimt de resten van het vluchtelingenkamp op

Er werd gezegd dat de oproerpolitie zou terug komen om 18u om het kamp te ontruimen, maar het bleef rustig. Tot 2:45u vanochtend. Toen kwam een overvalwagen van de oproerpolitie die alle Syriërs die op het plein zaten, oppakten. Daarbij kreeg een man zo veel slagen, dat het bloed hem uit de mond droop. 6 vrouwen en 2 kinderen werden ook opgepakt. Het moest snel gaan en sommigen hadden niet eens de tijd om hun sokken en schoenen aan te trekken, laat staan dat ze hun papieren konden meenemen. 51 mensen werden naar de kantoren van de vreemdelingenpolitie gebracht, waar ze nu in een cel zitten. De kerstsfeer is gevrijwaard op het Syntagmaplein. En de buitenlandse media kunnen woensdag verslag uitbrengen over de eerste stemronde van de parlementsverkiezingen vanop een schoongemaakt plein.

Schoonmaakdiensten ruimen laatste resten van het kamp op.

Schoonmaakdiensten ruimen laatste resten van het kamp op.

Prettige kerst iedereen.

10 thoughts on “Politie creëert kerstsfeer op Syntagma

  1. Dit is te erg voor woorden…..DIT KAN TOCH NIET!
    ik prijs me gelukkig ik kan binnenkort na een jarenlang verblijf in dit land weer op het vliegtuig naar mijn eigen land stappen. Wat zou ik de Syntagma Syriers dat gunnen want hier in Griekenland is de spreekwoordelijke Griekse gastvrijheid voor deze groep ver te zoeken.
    Bruno bedankt dat je dit onder de aandacht brengt! De Griekenland fora hebben het nog steeds over recepten, vakanties en de gastvrije Grieken over het huidige Griekenland wordt met geen woord gerept.Jouw blog is een ware verademing tussen al die zoetsappige verhalen!

  2. En straks zit iedereen in zijn mooiste kleren (want iedereen bekijkt iedereen)in de kerk en herdenken we de geboorte van die andere vluchteling…..

  3. @Bruno.Ik kreeg alle gruwelijke Syriërs-Syntagma berichten rectstreeks door “A GAEL IN GREECE” toegstuurd. Ik kan van walging, schaamte nauwelijks meer normaal reageren.Daarom dank voor je geserrerde bovenstaande stuk.Ook vrolijk Kerst terwijl Griekenland in de komende dagen(weken) aan gort gemalen wordt door de Brusselse neoliberale verkiezings-vernietiger.

  4. @Sophia, de vraag is altijd van uit welk standpunt je Griekenland gaat beoordelen. Als je de toestand vergelijkt met vele Afrikaanse landen of landen in het Midden-Oosten, Azie, of zels sommige balkanlanden, dan valt alles reuze mee. Als je echter de fout maakt Griekenland te vergelijken met ‘core’- Europese landen zoals Nederland, Belgie, Duitsland etc…, dan is de toestand verschrikkelijk. Maar die vergelijking gaat volgens mij niet op. Tegenover die landen hinkt Griekenland simpelweg lichtjaren achterop in maatschappelijke ontwikkeling: omgang met vreemdelingen, omgang met elkaar, manier van politiek bedrijven, manier om de economie te organsieren, om de staat te organiseren, rol van politie en leger, rol van de kerk, manier waarop met zwakkeren wordt omgegaan, met zieken, met kinderen, hoe onderwijs gegeven wordt, hoe afval verwerkt wordt, hoe de openbare ruimte wordt ingevuld, hoe met dieren wordt omgegaan… enz… enz… Vanuit ons standpunt is dat gewoon een puinhoop. Maar zelf zien ze dat niet zo, en ik heb in al die jaren hier ook geleerd om (meestal) die bril af te zetten. Wie bv in Afrika of Rusland gaat wonen, neemt de Afrikanen en Russen zoals ze zijn, wellicht vaak met de bijgedachte ‘onderontwikkeld’ of ‘raar volkje’ – hetzelde geldt voor Griekenland. Tegenover de rest van de wereld staan ze er nog niet zo slecht voor, maar het feit dat ze in de EU zitten, betekent nog niet dat ze ‘Europeanen’ zijn.

  5. Nee, nee @Hans. Helder blijven denken. Je beschrijft je persoonlijke zienswijze op en belevenis van Griekenland en de Grieken. Waarover we het overigens in grote lijnen volkomen eens zijn .Maar dat doet er niet toe. Het enige wat telt is hoe “Brussel” tegen GR aankijkt , bemeet en be-(ver)oordeelt. En dat is ook het enig juiste standpunt. GR is een EU-land net zoals Nederland, België, Duitsland etc. Gelijke monniken, gelijke kappen in alle opzichten..Wel consequent blijven!

    Dat Griekenland gewoon een ontwikkelingsland is en niet in de EU thuishoort lijkt mij tussen ons een uitgemaakte zaak. Ook in dat opzicht lijkt het SYRIZA van Tsipras op korte termijn uitkomst te gaan bieden en een einde aan die idiote trojka martelpartij van de laatste jaren te gaan maken.

  6. Ik verschil toch grondig van mening wat die analyse betreft. Griekenland is sinds 2001 niet wezenlijk veranderd. Alle huidige problemen bestonden al vele jaren vooraleer de trojka arriveerde. De trojka, de crisis, etc… heeft Griekenland niet essentieel veranderd. Het heeft enkel de symptomen wat doen opwakkeren. De trojka heeft de toestand niet verbeterd en niet verslechterd, het was enkel wat gemorrel in de marge.
    En Tsipras, die wil inderdaad de status bevestigen van Griekenland als een nieuw Albanie.

  7. Door het land Albanië steeds als schrikbeeld te gebruiken appelleer je bewust en tendentieus aan de inderdaad nog steeds levende burgeroorlog/ anti-communistische gevoelens in GR( ach die arme kindertjes toch) .Ik dacht dat jij toch wel een wat modernere Medusa zou kunnen bedenken. Dit is zo old hat.
    En waarom je zo verzetten tegen Tsipras? Hij kan Hellas toch precies positioneren waar het thuishoort? Laat em nu maar lekker winnen. Natuurlijk zal het heil niet van hem komen. Hij is al zo geïnfecteerd door de macht, dat hij er binnen de kortste keren(uiteraard met enige hulp van neolib) een grote bende van maken.
    Inclusief de één of andere vorm van een gemitigeerde Grexit. Volgen daarna nieuwe verkiezingen
    waarbij de bekende oude hap weer aan de macht komt. Dat zijn de échte vertegenwoordigers van het verdoolde Griekse volk, dat bediend zal worden met het cliëntelistische gerommel en gerootzooi waar zo’n beetje iedereen vanaf (naar je keuze) vanaf 1946/1950/1968/1974 zo verslaafd is geraakt.Lekker terug naar de oude bekende leefpatronen.
    Europa heeft zich nu reeds daarvoor ingedekt. Everybody happy toch? Jij ook?

  8. Horen Portugal, Spanje en Italië er dan ook niet bij, want die lijden onder dezelfde “ziekten”? Oh ja, Slovakije, Roemenië, Bulgarije,… ook. Spanje en Portugal hebben hun blik ook altijd over de Atlantische Oceaan gericht.
    En mag je die “Restunie” dan wel nog “Europa” noemen, wetende dat het geografische middelpunt van ons continent vlakbij het Litouwse Vilnius ligt…?

  9. @Bertinos.Dacht je dan dat er in Nederland ook meer één beslissing van politiek/economisch belang genomen werd zonder dat we daar van te voren toestemming van onze transatlantische overlords voor gekregen hebben? Of sterker nog altijd instemmen met de daarvandaan komende ‘instructies’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *