Syntagma is schoon geveegd. De Grieken kunnen ongestoord hun kerstinkopen doen zonder herinnerd te worden aan de humanitaire crisis die zich niet ver van de landsgrenzen voordoet. De Syrische vluchtelingen die tot voor een paar dagen nog op het plein kampeerden, zijn verdwenen. En ook hun spullen. Waar zijn die allemaal naartoe? Want het probleem is niet opgelost natuurlijk: het heeft zich gewoon verplaatst.

De 58 opgepakte vluchtelingen werden tot maandagmiddag 1 uur vastgehouden in de cellen van de vreemdelingenpolitie, en vervolgens zijn de vrijgelaten. Volgens de politie hebben 49 vluchtelingen papieren gekregen om nog 6 maanden langer in Griekenland te kunnen blijven. De 6 vrouwen en 3 kinderen die zijn opgepakt, zouden door de stad Athene zijn ondergebracht in een hotel. Waar de ruim 500 andere vluchtelingen zijn, is niet geweten.Dat is dus de versie van de politie.

22 mensen beweren dat ze hun spullen kwijt zijn. De politie was zeer snel en driest tewerk gegaan en had de mensen geen tijd gegeven om hun spullen bij mekaar te zoeken. In tassen en zakken hadden ze hun papieren, hun Syrische paspoorten en hun mobiele telefoons. Dat is allemaal verloren gegaan. 2 mensen beweren dat hun geld gestolen is. De antiracistische beweging Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό is op zoek gegaan naar de het materiaal. Eerst werd navraag gedaan bij de schoonmaakdiensten van de stad Athene, die het kamp van de vluchtelingen hebben opgeruimd. Daar had men geen weet van spullen, of documenten en verwees men de organisatie verder naar de vreemdelingenpolitie. Die wisten ook nergens van. Gezien 22 mensen niet konden worden geïdentificeerd op basis van papieren, kunnen ze niet langer in Griekenland blijven en zijn ze nu ongedocumenteerde migranten (λάθρομετανάστες in het Grieks), want in het Nederlands wel eens onvoorzichtig als illegale migranten wordt vertaald. Ze hebben orders gekregen dat ze Griekenland binnen de 30 dagen moeten verlaten. Dat is de versie van de antiracistische organisatie.

De overheid kan verder niet voor de vluchtelingen zorgen en die moeten nu worden opgenomen door NGO’s, die ook nauwelijks nog middelen hebben, want hun subsidies worden voortdurend gekortwiekt door de besparingspolitiek. Er moet weer beroep worden gedaan op filantropie en vrijwilligers. Dat is het enige wat deze kapotbespaarde samenleving nog draaiende kan houden, zo lijkt het wel. In Chalandri is al een huis gevonden voor een familie van 5. 15 mensen zijn overgebracht naar een ruimte van een solidariteitsorganisatie in Brachami, een deelgemeente van Athene.

Wat de vrouwen en kinderen betreft, die in hotels verblijven. De stad Athene kan de kosten dragen voor 15 dagen, nadien moeten de vluchtelingen zelf zien of ze hun verblijf kunnen bekostigen. Misschien maakt de hoteleigenaar een goed prijsje voor hen. Misschien ook niet. De periferie van Attica, met als prefect Rena Dourou, zegt dat ze geen gebouwen ter beschikking heeft voor de vluchtelingen en kijkt nu met de afgevaardigden van de Kerk of er daar geen mogeijkheid is om onderdak te bieden.

 

One thought on “Waar zijn de Syrische vluchtelingen (en hun spullen)?

  1. …opgeruimd staat netjes….ach ‘the rich’ kwamen toch al niet naar Syntagma en omstreken voor kerstinkopen, die zijn uitgeweken naar Dubai …(zo vernam ik uit betrouwbare bron…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *