Ik had heel wat bagger verwacht in de aanloop naar de derde ronde van de presidentsverkiezingen in Griekenland, maar wat we nu beleven, daar was ik niet op voorbereid. Wat is er de voorbije dagen allemaal gebeurd en wat staat er ons nog te wachten? Hier volgt een waanzinnig verhaal uit een land waar de democratie is uitgevonden, maar dat zich nu verlaagt heeft tot een bananenrepubliek (met alle respect voor bananen). Er zullen een aantal namen vallen, maar hopelijk haakt u daarom niet af.

Mannenclubje snuift aan vrouwenjas

Mannenclubje snuift aan vrouwenjas

U weet al dat er afgelopen woensdag geen 200 parlementsleden zijn gevonden die voor de presidentskandidaat Stavros Dimas hebben gestemd. We gaan dus naar een tweede stemronde aanstaande dinsdag 23 december, om 12u, waar er weer 200 parlementsleden moeten worden gevonden. Op 17 november stemden 160 parlemensleden voor: alle parlementsleden van coalitiepartners PASOK en Nea Dimokratia, en een paar verloren gelopen parlementsleden die nu min of meer onafhankelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld Grigoris Psarianos, een journalist die via SYRIZA, en dan DIMAR nu onafhankelijk is geworden. U ziet hem hier op de foto snuiven aan de jas van parlementslid Rachil Makri, tijdens de zitting van afgelopen woensdag. Naast Psarianos zit de schrijver Petros Tatsopoulos, die blijkbaar zelf ook graag eens wil snuiven. Tatsopoulos, uit SYRIZA gegooid, heeft ooit in een interview gezegd dat hij met half Athene het bed gedeeld heeft. De reactie van Rachil Makri mag ook worden ingekaderd: “wanneer iemand een bepaald orgaan mist, gebruikt hij een ander orgaan om dat verlies op te vangen”.

Makri behoorde tot de Onafhankelijke Grieken (ANEL), maar is een tijdje geleden uit de parlementaire fractie gezet. En net die Onafhankelijke Grieken, een partij die gelooft in het bestaan van chemtrails, zitten nu een tijdje in het oog van een politieke storm. Reeds weken voor de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen gaven parlementsleden van de partij aan dat ze benaderd waren en geld aangeboden hadden gekregen om voor Stavros Dimas te stemmen, de presidentskandidaat van de regering. De Griekse media sprongen er op: er zou worden gelobbied om aan de 180 stemmen te komen, zodat er geen parlementaire verkiezingen moesten komen. De geruchten werden door de leden van de regeringspartijen afgedaan als fabeltjes.

Tot gisteren de bom barstte. In het ochtendprogramma van ANT1 was de satiricus Lakis Lazopoulos te gast. De man die door minister van Volksgezondheid Voridis als zeer gevaarlijk wordt beschouwd, zoals ik in mijn post van gisteren al aangaf (het lijkt toeval). In het programma zei Lazopoulos dat hij persoonlijk parlementsleden kent die benaderd zijn geworden en die geld hebben aangeboden gekregen. De journalist van dienst liep rood aan en wilde zo snel mogelijk een naam weten. Hier zat namelijk een scoop in, nietwaar? Op hetzelfde programma deelde woordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris een paar jaar geleden een paar muilperen uit aan een vrouwelijk parlementslid.

Lazopoulos gaf de naam Pavlos Chaikalis, parlementslid van (alweer) Onafhankelijke Grieken. Chaikalis is een acteur die vooral bekend is voor het spelen van de rol van een grootmoeder (jawel) in Griekse series van bedenkelijke kwaliteit. Het was 9:30u ‘s ochtends en onze journalist belt meteen Chaikalis op, die aan het repeteren is voor een toneelstuk. De scepticus in mij vertelde me dat dit wel eens ge-ensceneerd zou kunnen zijn, maar goed. En jawel: Chaikalis bevestigt aan de telefoon, op televisie, dat iemand hem 2 tot 3 miljoen euro had aangeboden om voor Stavros Dimas te stemmen. En niet alleen dat: hij heeft het bewijs op video.

Wat is er gebeurd? Chaikalis was eerder al benaderd en wist dat iemand hem geld zou komen aanbieden. Hij besprak de kwestie met de voorzitter van zijn partij. Die gaf hem een horloge met een ingebouwde camera. De acteur die grootmoeders speelt, in de rol van James Bond! Het gesprek duurde ruim anderhalf uur, en Chaikalis had reeds 2 weken geleden het materiaal aan het gerecht doorgespeeld. Tot dusver is er nog niets mee gedaan. Lazopoulos speelt verder ook nog een rol in de hele kwestie. Hij heeft een uittreksel van de video gemaakt, en het omgevingsgeluid er uit gefilterd, zodat heel duidelijk te horen is wat er wordt gezegd. U ziet de video hier onder.

kammenosDe persoon die Chaikalis geld aanbiedt, is een man die zich voordoet of heeft voorgedaan als raadgever van: Georgos Papandreou, Panos Kammenos (de voorzitter van Onafhankelijke Grieken), maar die ook voor Deutsche Bank zou hebben gewerkt. Een beetje een vreemd figuur. Hij biedt Chaikalis aan om zijn lening af te betalen en om mee te spelen in heel lucratieve reclamefilmpjes, want hij zou goede banden hebben met de reclame-industrie. De biljetten die hij aan Chaikalios zou overhandigen, zouden wel eens van het losgeld kunnen zijn dat betaald is geworden aan de ontvoerders van de rijke reder Perikles Panagopoulos. Het lijkt wel op een goedkoop Hollywood script. De tussenpersoon zegt ook dat Samaras nog wel even met Chaikalis zou bellen voor de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen.

Zelf vond ik het zo ongelofelijk dat ik nauwelijks kan geloven dat dit allemaal echt is. Maar dan zou Chaikalis er toch niet zo mee uitpakken, want dit kan heel verregaande gevolgen voor hem hebben. In ieder geval zet deze kwestie de hele presidentsverkiezingen op zijn kop. De meeste Grieken geloven Chaikalis en zien Samaras in staat tot het omkopen van parlementsleden. Men heeft meer vertrouwen in een tweederangsacteur van in de premier. Dat is de huidige situatie in Griekenland.

Het antwoord van die premier liet niet lang op zich wachten. Hij sleept Chaikalis voor het gerecht, maar meteen ook de hele partij Onafhankelijke Grieken. En natuurlijk ook Lakis Lazopoulos. Overigens reageerden diverse topkaders van Nea Dimokratia dat SYRIZA achter de hele zaak zit. Het feit dat Lazopoulos in de zaak betrokken is, wijst daar volgens hen op. “Het is de schuld van SYRIZA”, is het mantra dat nu al maandenlang wordt gezongen door Nea Dimokratia. De schuld van alles wat er fout gaat in dit land, ligt bij SYRIZA, een partij die niet eens 1 dag heeft geregeerd.

Samaras baseert zich op het feit dat het materiaal (zoals de video hierboven) op illegale manier verkregen is. De zaak doet denken aan het gesprek dat Ilias Kasidiaris heeft opgenomen met de toenmalige kabinetschef van Samaras. Het enige gevolg daarvan, is dat het materiaal als illegaal werd bestempeld.

Het zijn niet de enige zaken die voor het gerecht zijn gebracht. Een onafhankelijk parlementslid dat woensdag voor Stavros Dimas heeft gestemd, klaagt 2 van zijn collega’s aan, die hebben geopperd dat hij geld had gekregen om voor te stemmen.

Oh ja, en nog even vermelden: Georgos Papandreou heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij een nieuwe partij aan het oprichten is. Dat wijst er op dat de ex-premier gelooft dat deze regering de presidentsverkiezingen niet zal overleven. En PASOK zal nieuwe parlementsverkiezingen niet overleven met Venizelos aan het roer. Maar de zwaarlijvige voorzitter is niet makkelijk van zijn stoel te krijgen. En dus zal de man, die de trojka in het land heeft gebracht, dingen naar de gunst van de kiezer met een partij die hoogstwaarschijnlijk “Nieuwe Verandering” zal heten. Verandering – Αλλαγή was de slogan waarmee zijn vader in 1981 op verpletterende wijze (en met een discours dat weer te horen is uit de mond van Alexis Tsipras) de verkiezingen won.

Ik neem een paar zakken chips, een biertje er bij, en ga me er voor zetten. Vergeet kerstmis (die sfeer hadden we sowieso toch al niet). Het wordt erg warm.

36 thoughts on “De ultieme bananenrepubliek

  1. beste Bruno,

    geeft toe, vervelen doe je je niet in dit land………….
    en ik apprecieer ten zeerste je respect voor alle bananen ter wereld !

    mijn antwoord op dit alles ? ik kan enkel maar Nikos Dimou
    blijven citeren die 40 jaar geleden het volgende schreef :

    Griekenland, theater van het absurde. En wij Grieken,
    een bende tweederangs komedianten die ronddwalen in
    een majestueuze tragedie…………

    terug over naar de studio in Pireaus !

  2. lekker spannend!

    Enkel dit: hoe kan men nog blijven volhouden dat de trojka het land tot aan de afgrond heeft gebracht, als je dit spektakel ziet! Alsof daar een buitenstaander voor nodig was, ha!

  3. Ik ga straks ook maar chips eten…en een wijntje erbij…ik ben verbijsterd. Tja Nikos Dimou had het wel door…al had hij dit toen ook niet allemaal kunnen zien gebeuren…merci Bruno! Toch maar een beetje genieten met kerst…

  4. Als tag boven dit blogitem staat naast “politiek” en “nieuws” ook “humor”. Slechts zo kunnen we de escapades van de Griekse politici waarderen.
    Overal in Europa wordt de culturele wereld beknot in zijn werking. In Griekenland wordt politiek gesubsidieerd volksvermaak tot de norm verheven. Dit wordt door de bevolking zeer gewaardeerd, dat blijkt uit de verkiezingsuitslagen.
    Spijtig dat de neonazischtische bende uit Brussel, gestuurd vanuit Berlijn roet in het eten durft te strooien. Geld storten en zwijgen, dat moet volstaan. Hoe ze zelfs aan terugbetalen durven te denken, schande.

  5. IK ZOU GRAAG IN DUSCUSSIE GAAN MET U BRUNO WAT BETREFT UW WOORDKEUZES ZOALS BV BANENREPUBLIEK …. ZOALS JIJ DAT BESCHRIJFT IS HET ALSOF JE EEN HELE NATIE OVER DE ZELFDE KAM SCHEERT … TERWIJL HET DE SCHULD IS VAN EEN X- AANTAL PERSONEN … IK MOET ANDERS ZEGGEN DAT ZE HIER IN BELGIE OOK IETS HEBBEN LATEN ZIEN TIJDENS DE STAKINGEN WAT OOK FEL LEEK OP AFRIKAANSE TAFERELEN … MET ALLE RESPECT NATUURLIJK VOOR ONZE AFRIKAANSE KLEURLINGEN … IK ZOU TOCH MEER RESPECT TONEN AAN HET LAND WAAR IK TE GAST BEN … OOK AL ZIJN ER BEPAALDE MENSEN DIE ZICH ALS BANENEN GEDRAGEN
    (JOOST MAG WETEN HOE DAT IS ) …. MAAR JA HET ZAL WEER AAN DE GRIEKEN LIGGEN DIE ALLES VERKEERD OPNEMEN …

  6. @Europa, ik zeg hier niets anders dan wat elke Griek me gezegd heeft de voorbije twee dagen. Daar hoeft geen discussie van te komen. Met dit soort beleid is Griekenland een circus. Niet meer en niet minder. Het levert uiterst vermakelijke TV op. En ik spreek niet over schuld. Dat hele “δεν φταίω εγώ” vind ik erg zielig om te horen.
    Ik hou van dit land. Maar ik krijg echt wel jeuk van hoe het bestuurd wordt, en hoe dat ook nog eens getolereerd wordt. Ik betaal hier belastingen in de hoop dat daar iets meer voor terug komt, buiten een circus.

  7. @Europa
    ikzelf, als “xenos” in dit mooie land zal steeds de laatste zijn om kritiek te uiten
    hoe dit land verkwanseld wordt, echter, ik kom zonet thuis na een avondje parea met griekse vrienden die volmondig beamen beschaamd te zijn om wat hun leiders allemaal uitvreten…………
    maar, ik ben en ik blijf philheleen, tot in de kist !!!

  8. Jeszcze Polska/Grecja nie zginęła…

  9. @ mil en Bruno blij dat te horen dat jullie van Hellas houden …. en jullie hebben gelijk … en ik krijg meer dan jeuk als ik dat allemaal zie en hoor Bruno …. maar toch als ik deze uitdrukking hoor dan krijg ik ook jeuk bij wijze van spreken natuurlijk 🙂 ook al is Griekenland in deze situatie waar het zich momenteel bevindt … maar ja… nogmaals ja, jullie hebben spijtig genoeg gelijk….@Bertinos zo ja….
    Η ΕΛΛΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ

  10. De eerwaarde parlementsleden hebben besloten om de video van Chaikalis niet te bekijken, “om de instellingen te beschermen”. Niet te geloven wat een hypocrisie. Het Griekse woord dat u deze week dient te leren is: απόλυτος ευτελισμός.

  11. is de hypocrisie de dood van het persoonlijk leven,
    zij vormt de onmisbare hoeksteen van elke geordende samenleving (gossaert)

  12. @Europa: het begin van het Poolse volkslied lijkt ook van toepassing op Griekenland.

    @Bruno: Metropoliet Pavlos van Siatista slaat op http://www.romfea.gr/epikairotita/28925-2014-12-21-21-20-32 (“Το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται ανάξιο της πατρίδας”) wat betreft de politici de nagel op de kop:
    “Περνοῦν καθημερινά ἀπό τίς ὀθόνες τίς τηλεοπτικές άνθρωποι απίθανοι, πού πιστεύουν ὅτι εἶναι καί σπουδαῖοι, ἐνῶ ἐπί τῆς οὐσίας εἶναι κλόουν πού ὅμως δέν μᾶς διασκεδάζουν, ἀλλά μᾶς ἀνησυχοῦν γιατί ἡ γυμνότητα τους εἶναι πλέον ὁρατή.” pittig artikeltje 🙂

  13. Wow @Bertinos, hij zegt het met andere woorden, maar ik moet het dit keer wel eens zijn met de metropoliet.

  14. @ Europa, dat van “respect voor het land waar jullie te gast zijn”- sorry, maar dat is flauwekul. Ten eerste betalen wij hier allemaal gewoon belastingen, en zijn we dus zeker geen ‘gasten’, en ten tweede mag al sinds vele jaren iedereen in Europa zich vestigen waar hij wil – daaris geen toelating of wat dan ook voor nodig (dat mij nog eke maand wel ergens om mijn verblijfsvergunning wordt gevraagd geeft al een beetje het opleidings- en kennisniveau van de gemiddelde autochtoon aan); dus: geen enkele Belg of Nederlander die in Griekebnland woont is hier ‘te gast’. Wij zijn gewoon inwonders van het land, net als de Grieken en andere bevolkingsgroepen. En we hebben dus evenveel recht om te zeggen en denken wat we willen.

    Tenslotte: als je die playmobilstaking in Belgie echt wil vergelijken met wat er hier de laatste jaren gebeurt, dan heb je geen idee, maar dan ook volstrekt geen idee, waarover je het hebt.

  15. @hans

    Ik meen te begrijpen dat @Europa een andere betekenis hecht aan het woord “gast”,
    we zijn inderdaad allen vrij om ons eender waar te vestigen (belastingen betalen doen we allemaal,
    of je nu in je thuisland of om het even welk ander “gastland” ) en ook heb je gelijk dat je het recht hebt om te zeggen en denken wat je wilt, gelukkig !

    echter, elk land heeft zijn eigen gevoeligheden, cultuur, zeden en gewoonten die volgens mij
    moeten worden gerespecteerd, zeker als de gesprekken over politiek en religie gaan,
    vanaf dag één in Griekenland heb ik me steeds voorgehouden dan pas mijn mening te zeggen
    wanneer men me ernaar vroeg, aangepast naargelang de plaatselijke normen, waarden, opleiding enz.

    wie van mij wel onmiddellijk lik op stuk krijgt in de stijl van “wat kom je hier dan doen ? “
    zijn alle andere expats als die beginnen te klagen en zagen over alles wat hier misloopt,
    voor mij is het vrij simpel, of je past je aan of je blijft thuis,

  16. @Hans heeft natuurlijk volkomen gelijk. werkelijk totale buitenstaander(weliswaar met nogal wat kennis van het heden en verleden)noem ik Griekenland regelmatig een ontwikkelingsland, een land van verslaafden aan het cliëntelisme, een bananenrepubliek en erger. Ik durf dat te doen omdat dat gewoon op de feiten gebaseerd is, en waarom zou de Grieken of wie dan ook moeten sparen?

  17. Hotmail gooide de aanvang van de tweede zin er uit, dus lees “Ik als werkelijk… etc”

  18. @bravo mil das wat ik bedoel …@hans als jij dat flauwekul vindt moet jij weten … Dus als jij bij iemand op bezoek gaat en je brengt traditiegetrouw een bos bloemen mee of een taart gelijk ze hier doen ,mag jij de gastvrouw bespringen …. Bravo dan …mijn ouders betalen ook belastingen in België , en weet jij hoe ze vroeger deze mensen noemde … Juist ja GASTARBEIDERS ik moet wel toegeven nu , dat dat woord denk ik niet meer gebruikt mag worden …met respect bedoel ik gelijk mil zegt respect voor tradities en gewoontes … En voor de rest mag jij van mij ,wat je wilt doen en zoveel belastingen betalen als je wilt … Maar als je iets uitspookt wat niet past volgens de tradities en normen moet jij ook de gevolgen daarvan dragen en spijtig genoeg van een buitenlander ( gast gelijk u ) verdragen ze niet veel dingen …. Als jij nu daar geboren zou zijn verandert weer de situatie min of meer … Voor de rest mag jij zoveel belastingen betalen als je wilt, ik denk niet dat dat iets zal veranderen … Gelijk, spijtig genoeg voor geen enkele gastarbeider in geen enkel Europees land ……..en als daar een iemand is wat zich hier in België en zelfs Nederland ( omdat ouders daar gewerkt hebben ) en daar ( Griekenland ) weet wat zich afspeelt ben ik dat … En met die vergelijking van de Belgische staking bedoel ik de manier van staken ( auto’s in brand steken ,politie aanvallen ) bananenrepubliek toestanden dus … En wat betreft uw verblijfsvergunning heeft ook niks te maken met het niveau van de autochtoon …das weer iets wat de meeste vreemde zich inbeelden voor u is dat mss pesten wat zei doen voor anderen is dat goed hun werk doen … Das toch niet meer dan normaal … Overal in de wereld gebeurt dat tegen vreemde ,en dat zijn dan weer die momenten dat jij als buitenlander respect moet tonen aan de arm der wet om ook gerespecteerd te worden zo is dat nu eenmaal mijn beste Hans …

  19. @Europa. Mij smaakt en riekt je hele betoog van vreemdeling versus Eingeborene niet fris en doet me vaag ergens aan denken. Volg je de Nederlandse rascisme-discussie?

  20. naar mij smaakt en riekt het hele betoog van sommige gasten ook niet fris… voor ons op Kreta is een gast heilig dus begrijpt me zeker niet verkeerd …grt

  21. Ach Europa, inderdaad wie d enormen van een plaats niet respecteert draagt de gevolgen. Ik respecteer die dan ook. Maar dat neemt toch niet weg dat ik sommige normen achterlijk vind? Wie in Saudi gaat wonen houdt zijn vrouw ook binnen, maar is dat dan de norm die hij goed vindt? Soms voel ik me meer een ‘bwana kitoko’.

  22. en @Mil, ja inderdaad, wie ergens niet graag is, is vrij er weg te gaan. Dat weet iedereen. Maar dat je ergens graag bent, betekent toch niet dat je alles 100% super moet vinden en voor de rest je bek moet houden? Het is net een teken van volle integratie dat je meedoet aan de discussie over hoe je de plek waar je woont een betere plek kan maken. Anders positioneer je jezelf als buitenstaander.

  23. Als het dan toch over respect moet gaan: ik respecteer de eigenheid van de Grieken en van hun cultuur en gewoontes. Het was namelijk een reden voor mij om naar hier te komen.
    Ik kan geen greintje respect opbrengen voor het cliëntelisme, het profitariaat en het nepotisme, dat zijn beste vertaling in het politieke systeem vindt. En als een Griek mij daar op aanspreekt omdat ik niet in dit land geboren ben (wat zelden gebeurt, want bijna iedereen is het met me eens), dan is mijn vraag steeds: “dus jij bent hier geboren en jij gaat daar allemaal mee akkoord?”. Dan verdien je die bananenrepubliek.

  24. @Hans

    ik ben meer dan 100% geïntegreerd in dit mooie land maar nogmaals, als (graag geziene) gast, zal ik nooit ofte nimmer op EIGEN initiatief mijn mening verkondigen, dat is het enige punt dat ik wou maken met respect, normen enz.

    het is dankzij deze attitude dat ik steeds de kans krijg om te zeggen wat ik wil en denk over dit land,
    er wordt naar me geluisterd en net zoals Bruno schreef, iedereen is het met me eens,

    @Bruno, wat denk van je van de omschrijving “ langwerpige, licht gebogen gele vruchtachtige staatsvorm” !!!

  25. Beste Bruno, Hans, Europa,

    Ik moet Bruno en Hans gelijk geven.
    Europa geenszins.

    Andere zaak, Bruno en Hans :
    Ik heb daarnet gehoord dat de “tweede parlementsronde” 168 stemmen heeft gehaald.

    Wat denken jullie over de stemming op 29 december ?

  26. beste kaliopi ik geef bruno, hans en zeker mil gelijk… ik als Kretenzer zoals ik al zei is een gast heilig… hier in de benulux vere van… de Griekse gastvrijheid en zeker de Kretenzische zal je niet op vele plaatsen vinden … volgende punt , als jullie het graag hebben of niet als de eerste generatie allochtone ,economische – ,politieke vluchtelingen of toeristen naar een land gaan zijn dat een soort van gasten gelijk ze me dat hier in belgie geleerd hebben op het lager onderwijs en dan moet je de normen, waarden tradities en weet ik wat allemaal respecteren … mss zal je een bepaalde gewoonte achterlijk vinden gelijk Hans ons zegt en dat is jullie volste recht en zeker mag je uw mening zeggen maar aub kom ons niet beledigen of ik weet niet wat allemaal … maar soms is het beter als buitenlander om onze mond te houden want van een buitenlander verdragen de meeste autochtone geen kritiek en dat is zo op de meeste plaatsen in de wereld, en als het ons niet aanstaat vertrekken, zo eenvoudig is het, of gelijk onze mil zegt als ze uw meningg vragen kan je beleefd en eerlijk antwoorden wat je bv vindt over de huidige situaties… maar zoals ik al zei doe of zeg niks verkeerd over ons … en dat zal ik niet verdragen van een autochtoon en zeker niet van een allochtone en begrijp me zeker niet verkeerd… maar dan zal ik op de gepaste wijze reageren … en dat heeft niks te maken met racisme of iets anders …mss ben ik dan ook een ouderwetse Kretenzer maar dat staat me aan… van mij mag ook iedereen zijn hoe hij wilt zolang, gelijk mijn onkel zegt,” hij moet nuttig zijn voor de maatschappij, voor de samenleving …grt

    KEEP CALM KAI KALES GIORTES SE OLOYS MAS

  27. met deze ook aan allen, prettige feestdagen toegewenst !!

  28. @Europa.Mijn inbreng is kennelijk te abject om op te reageren; maar ik laat me toch niet ontmoedigen: Dus jij beweert dan Somaliërs, Turken, Marokkanen geen kritiek mogen hebben op Nederland en de Nederlanders. En als ze dat ongevraagd toch hebben dan kunnen ze maar beter het land uit. Nou, als dat geen rascisme van het zuiverste water is, dan weet ik het echt niet meer. Fi donc!

  29. Eigenlijk vind ik Griekenland eerder een aspergerepubliek.
    Ze kosten ons veel geld, steken met de kop in de grond en om er iets aan te verdienen moet je je krom werken.
    Maar ze zijn natuurlijk wel heel lekker.
    Voor allen prettige feestdagen en hopelijk wat goed nieuws in het nieuwe jaar.
    Voorts groot respect voor al wie zich in Griekenland inzet om de hoogste nood te lenigen.

  30. Ade pali, zeker mogen ze kritiek geven ALS ze gelijk hebben … En als ze geen gelijk hebben mogen ze ook kritiek geven zolang alles binnen de lijnen van de wet blijft en zo niet, zodra dat het erger begint te worden dan allen maar kritiek te geven ….ja dan is het beter denk ik dat ze het land worden uitgezet…als iemand in uw eigen huis aleko de sfeer komt verpesten, gaat je hem niet naar de deur begeleiden… ik denk dat ik me verkeerd uitdruk iedere keer ,moet ik het mss in het Grieks schrijven ???? Ik zal het nog eens zeggen…iedereen mag van mij doen waar hij zin in heeft zowel autochtone als allochtone… zolang de allochtone het gastland maar respecteren en zolang er wederzijds respect is kan er weinig misgaan … En ja soms kan een gastheer / gastland het verkeerd hebben maar dan moet de gast zijn conclusies trekken en vertrekken als het hem niet aanstaat… je kan toch moeilijk de gastheer gaan commanderen in zijn eigen huis … Dat laat niemand toe… PS ik geloof niet in racisme aleko … Als twee autochtone een meningsverschil hebben is het normaal he … Zodra er een autochtoon met een allochtoon een meningsverschil of ruzie met elkaar hebben spreken ze over racisme … Kom kom laat me niet lachen grt

  31. @Wat dacht je van het begrip “integratie”? En je hebt de “Zwarte-Pieten discussie” toch ook wel gevolgd?

  32. 🙂 🙂 gestart met de bananenrepubliek en geëindigd met zwarte piet …. inderdaad nog zoiets….

  33. Ik wens Bruno en alle lezers van zijn blog hele fijne kerstdagen toe. Bruno bedankt voor je altijd goede uitleg van de situatie in G’land. Laten we hopen op het beste, want tussen de regels door lees je toch dat we allemaal van dit land met al zijn zwakheden houden. Καλα Χριστουγεννα!

  34. Xronia polla, kala Xristougenna… Kales giortes se olous!! :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *